Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ευρώπη χάνει τον ενεργειακό πόλεμο, επιστρέφει δεκαετίες πίσω - Χειμώνας 2023 με ύφεση, διακοπές ρεύματος, άνθρακα

Η Ευρώπη χάνει τον ενεργειακό πόλεμο, επιστρέφει δεκαετίες πίσω -  Χειμώνας 2023 με ύφεση, διακοπές ρεύματος, άνθρακα
Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές θερμικού άνθρακα φέτος θα μπορούσαν να αυξηθούν σε περίπου 100 εκατομμύρια τόνους, τους περισσότερους από το 2017
Σχετικά Άρθρα
Νέα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τις επικείμενες ενεργειακές ελλείψεις τον χειμώνα παρουσίασαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, «τρέχοντας» να βελτιώσουν τα ενεργειακά δίκτυα για να μοιραστούν την ενέργεια, με τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου να ρέουν με πολύ μειωμένους ρυθμούς εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ισπανία εκπόνησε σχέδια που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να κλείσουν σε περιόδους αιχμής της ζήτησης, η Γαλλία δήλωσε ότι ετοιμάζεται να στείλει φυσικό αέριο στη Γερμανία από τον Οκτώβριο, ενώ το Βερολίνο δήλωσε ότι η ατμομηχανή της Ευρώπης εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνομιλίες σχετικά με την κρατική βοήθεια για την προβληματική εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper.
Σύμφωνα με το Reuters, οι Γερμανοί αγοραστές δέσμευσαν για λίγο τη Δευτέρα χωρητικότητα για να λάβουν ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1, που κάποτε αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, για πρώτη φορά από τότε που η γραμμή έκλεισε πριν από τρεις εβδομάδες. Σύντομα όμως απέσυραν τα αιτήματα.
Δεν ήταν άμεσα σαφές γιατί οι αγοραστές υπέβαλαν αιτήματα για χωρητικότητα, από τη στιγμή που η Ρωσία δεν έχει δώσει καμία ένδειξη από τότε που έκλεισε τη γραμμή ότι θα την επαναλειτουργούσε σύντομα.
Η Ρωσία, η οποία προμήθευε περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δήλωσε ότι έκλεισε τον αγωγό επειδή οι δυτικές κυρώσεις εμπόδιζαν τις εργασίες.

Αναπόφευκτη η ύφεση

Ευρωπαίοι πολιτικοί ισχυρίζοντα από την πλευρά τους, ότι αυτό είναι πρόσχημα και κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο.
Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους εν μέσω της μείωσης των ρωσικών προμηθειών.
Οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αν και πολύ μειωμένες, συνεχίζονται προς το παρόν.
Ωστόσο, η απότομη μείωση των ρωσικών εξαγωγών καυσίμων, σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, έχει αφήσει τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να βρουν ενεργειακούς πόρους, αλλά και να προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξουν διακοπές ρεύματος, εν μέσω φόβων για ύφεση.
Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται ήδη και πιθανότατα θα επιδεινωθεί κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώνεται ή περιορίζεται με δελτίο, δήλωσε τη Δευτέρα η κεντρική τράπεζα της χώρας.
Πρόσθεσε ότι η οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί, ακόμη και αν αποφευχθεί η απόλυτη διανομή, καθώς οι εταιρείες περικόπτουν ή σταματούν την παραγωγή.
Στη Γαλλία, οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Γερμανία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν γύρω στις 10 Οκτωβρίου, δήλωσε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας CRE της Γαλλίας, μετά την ανακοίνωση του προέδρου Macron ότι οι δύο γείτονες της ΕΕ θα αλληλοβοηθηθούν με τις ροές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου εν μέσω της κρίσης.
"Το φυσικό αέριο έρεε (μέχρι τώρα) μόνο από τη Γερμανία προς τη Γαλλία, οπότε δεν είχαμε τα τεχνικά εργαλεία για να αντιστρέψουμε τις ροές και δεν είχαμε καν μια μέθοδο για να ρυθμίσουμε τις τιμές", δήλωσε η επικεφαλής της CRE, Emmanuelle Wargon στο ραδιόφωνο franceinfo.

Προειδοποιήσεις για διακοπές ρεύματος

Ενώ ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος EDF επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να επισκευάσει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που έχουν πληγεί από τη διάβρωση, τα "έκτακτα" μέτρα αυτόν τον χειμώνα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τοπικές περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας, εάν ο χειμώνας είναι κρύος και τα σχέδια της EDF καθυστερήσουν, δήλωσε ο Wargon.
"Αλλά δεν θα υπάρξουν περικοπές φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Ποτέ", είπε.
Ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας Reyes Maroto,  δήλωσε ότι η υποχρέωση των ενεργοβόρων επιχειρήσεων να κλείνουν κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, είναι μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι αυτό το χειμώνα, αν χρειαστεί.
Οι εταιρείες θα αποζημιωθούν οικονομικά, δήλωσε σε συνέντευξή της στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Europa Press, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να επιβληθούν τέτοια μέτρα αυτή τη στιγμή.
Και οι Φινλανδοί έλαβαν προειδοποίηση ότι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διακοπές ρεύματος.
"Ως αποτέλεσμα των μεγάλων αβεβαιοτήτων, οι Φινλανδοί θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για διακοπές ρεύματος που θα προκληθούν από πιθανή έλλειψη ρεύματος τον προσεχή χειμώνα", δήλωσε ο εθνικός διαχειριστής δικτύου Fingrid.
Αντανακλώντας τις διαταραχές που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την ήπειρο, η φινλανδική εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας Karhu Voima Oy δήλωσε ότι υπέβαλε αίτηση πτώχευσης λόγω της απότομης αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επιστροφή στον άνθρακα

Οι εισαγωγές θερμικού άνθρακα στην Ευρώπη το 2022 θα μπορούσαν να είναι οι υψηλότερες των τελευταίων τουλάχιστον τεσσάρων ετών και ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω το επόμενο έτος, δήλωσαν αναλυτές τη Δευτέρα, αναδεικνύοντας την έκταση της ενεργειακής κρίσης μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον κορυφαίο προμηθευτή, τη Ρωσία.
Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές θερμικού άνθρακα φέτος θα μπορούσαν να αυξηθούν σε περίπου 100 εκατομμύρια τόνους, τους περισσότερους από το 2017, σύμφωνα με την Noble Resources International, ενώ ο οργανισμός τιμολόγησης εμπορευμάτων Argus αναμένει ότι οι αποστολές θα φθάσουν σε υψηλό τετραετίας.
"Η Ευρώπη γυρίζει πίσω στο χρόνο", δήλωσε σε συνέδριο ο Rodrigo Echeverri, επικεφαλής έρευνας της Noble.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, πιεζόμενες από τις προσδοκίες για ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση και από την ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου εν όψει μιας πιθανής μεγάλης αύξησης των επιτοκίων, αν και οι ανησυχίες για την προσφορά περιόρισαν την πτώση.
Το πετρέλαιο δέχθηκε επίσης πιέσεις από τις προβλέψεις για ασθενέστερη ζήτηση, όπως η πρόβλεψη της περασμένης εβδομάδας από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας ότι το τέταρτο τρίμηνο θα σημειωθεί μηδενική αύξηση της ζήτησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης