Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Putin: Εάν η Ευρώπη θέλει φυσικό αέριο, να άρει τις κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 2

tags :
Putin: Εάν η Ευρώπη θέλει φυσικό αέριο, να άρει τις κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 2

O Ρώσος πρόεδρός Putin απέδωσε στην «πράσινη ατζέντα» την ενεργειακή κρίση και επέμεινε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις ενεργειακές της υποχρεώσεις

Σχετικά Άρθρα

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin διέψευσε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 ότι η χώρα του είχε οποιαδήποτε σχέση με την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει περισσότερο φυσικό αέριο, θα πρέπει να άρει τις κυρώσεις που εμποδίζουν το άνοιγμα του αγωγού Nord Stream 2.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν, ο Putin απέδωσε στην «πράσινη ατζέντα» την ενεργειακή κρίση και επέμεινε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις ενεργειακές της υποχρεώσεις.

Πατήστε το κουμπί

«Το συμπέρασμα είναι, εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες (λόγω της ενεργεακής κρίσης), απλώς άρετε τις κυρώσεις στο Nord Stream 2, που αφορούν 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, απλώς πατήστε το κουμπί και όλα θα ξεκινήσουν». Δήλωσε ο Putin, όπως μετέδωσε το Reuters.
O αγωγός Nord Stream 2 ο οποίος διατρέχει τη Βαλτική Θάλασσα σχεδόν παράλληλα με το Nord Stream 1, κατασκευάστηκε πριν από ένα χρόνο, αλλά η Γερμανία αποφάσισε να μην προχωρήσει το project πριν η Ρωσία στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Εκτόξευση των τιμών

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκαν από την αρχή του έτους εν μέσω μείωσης της προμήθειας ορυκτών καυσίμων από το ρωσικό ενεργειακό τομέα.
Η φετινή άνοδος των τιμών έχει προκαλέσει κατακόρυφη άνοδο του κόστους διαβίωσης για του καταναλωτές και ανάγκασε ορισμένες βιομηχανίες να σταματήσουν την παραγωγή.

Αλληλοκατηγορίες και πληρωμή σε ρούβλια

Η Ευρώπη κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες ενέργειας ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ρωσία απαντά ότι η Δύση έχει εξαπολύσει οικονομικό πόλεμο εναντίον της και οι κυρώσεις παρεμπόδισαν τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1.
Η Ρωσία έχει διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Πολωνίας, επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν τις συναλλαγές σε ρούβλια και όχι στο νόμισμα που προέβλεπε η σύμβαση.
Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε επίσης επίσης νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο αγωγός Nord Stream 1, η κύρια οδός ανεφοδιασμού της Ευρώπης, θα παραμείνει κλειστός καθώς ένας αεριοστρόβιλος σε σταθμό συμπίεσης είχε διαρροή, εκτινάσσοντας τις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στα ύψη.
Aντιδράσεις στις κυρώσεις Τραμπ για τον Nord Stream 2 | Euronews
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης