Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ελλάδα, Ιταλία και Βέλγιο πιέζουν για πανευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – Έντονο παρασκήνιο και διαφωνίες

Ελλάδα, Ιταλία και Βέλγιο πιέζουν για πανευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – Έντονο παρασκήνιο και διαφωνίες
Ελλάδα, Ιταλία και Βέλγιο θα καταθέσουν πιθανώς και τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2022 συγκεκριμένες προτάσεις για την επιβολή πανευρωπαϊκού πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες
Σχετικά Άρθρα

Έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο ενόψει της κρίσιμης συνάντησης των Ευρωπαίων υπουργών ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου καθώς οι προτάσεις της Commission για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών βρίσκουν συμμάχους αλλά σοβαρές αντιδράσεις.
Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι τα μέτρα που έχει προτείνει μέχρι στιγμής η Eπιτροπή παρέχουν ανάσες για 4-5 μήνες αλλά παράλληλα επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί και συνεπώς, δεν βρίσκουν λύση στο βασικό πρόβλημα.
Για αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv, Ελλάδα, Βέλγιο και Ιταλία καταθέτουν προτάσεις την επόμενη εβδομάδα πάνω στο γενικό πλαφόν στις τιμές εισαγωγής φυσικού αερίου.
Όμως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για μια τέτοια ενέργεια από την Commission, καθώς και από κάποια ευρωπαϊκά κράτη που έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου και συνεπώς, πληρώνουν συγκεκριμένη τιμή.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι τρεις χώρες προσπαθούν να πείσουν και τη Γαλλία να συμφωνήσει σε ένα γενικό πλαφόν, ωστόσο, δεν είναι σίγουρο τι στάση θα κρατήσει το Παρίσι.

Υποχρεωτική ή όχι η μείωση κατανάλωσης ρεύματος;

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει έντονο «παζάρι» για την πρόταση της Commission περί υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος στα νοικοκυριά τουλάχιστον 5% στις ώρες αιχμής.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν διαφωνίες για το εάν πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο στόχος μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος 5% στις ώρες αιχμής.
Κάποιες χώρες ζητούν να αρθεί η υποχρεωτικότητα του μέτρου ενώ κάποιες άλλες θέλουν μείωση του στόχου.
Οι Γάλλοι φαίνεται να ζητούν στόχο 3% προκειμένου να δεχθούν την υποχρεωτικότητα αλλιώς θα συμβιβαστούν στο 5% αλλά σε εθελοντική βάση.

Τεχνικές δυσκολίες

Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν ότι υπάρχουν και πρακτικά προβλήματα διότι δεν έχουν αναπτύξει επαρκώς όλες οι χώρες «έξυπνους μετρητές».
Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι ότι η οριζόντια εφαρμογή της μείωσης κατανάλωσης ρεύματος 5% θα δημιουργήσει πρόβλημα σε ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν ανάγκη – πχ λόγω κάποιου ασθενούς – να καταναλώνουν ενέργεια.
Σχετικά με τον φόρο στα υπερκέρδη των επιχειρήσεων στο 33%, όπως έχει προτείνει η Επιτροπή, οι περισσότεροι συμφωνούν αλλά περιμένουν κάποιες τεχνικές διευκρινίσεις.
«Κάποιες εταιρείες πωλούν ενέργεια σε τρίτες χώρες άρα τα υπερκέρδη τους δεν επιβαρύνουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές […] το ποσοστό των εξαγωγών σε τρίτες χώρες θα φορολογηθεί επίσης;» διερωτήθηκε διπλωματική πηγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο