Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ: Τα «αφεντικά» του σχιστολιθικού αερίου προειδοποιούν: Δεν θα σώσουμε την Ευρώπη τον χειμώνα, δεν επαρκούν τα αποθέματα

ΗΠΑ: Τα «αφεντικά» του σχιστολιθικού αερίου προειδοποιούν: Δεν θα σώσουμε την Ευρώπη τον χειμώνα, δεν επαρκούν τα αποθέματα
Τα «αφεντικά» του σχιστολιθικού αερίου των ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι σε θέση να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση
Σχετικά Άρθρα
Τα «αφεντικά» του σχιστολιθικού αερίου των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι δεν θα σώσουν την Ευρώπη, καθώς δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο και καύσιμα τον προσεχή χειμώνα, εν μέσω φόβων ότι η μείωση των ρωσικών εξαγωγών θα εκτοξεύσει το κόστος του αργού πάλι πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, αναφέρουν οι Financial Times.
Παρόλο που οι πιέσεις στις αγορές πετρελαίου έχουν αποκλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα, η ανάπαυλα μπορεί να τελειώσει όταν και αν το embargo της ΕΕ στις ρωσικές ακαθάριστες πωλήσεις τεθεί σε πλήρη ισχύ αργότερα φέτος.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι το embargo «θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών του πετρελαίου».

«Πόρτα» από τις ΗΠΑ

Ωστόσο, τα στελέχη των αμερικανικών σχιστολιθικών εταιρειών που έχουν διαθέσιμα τεράστια αποθέματα πετρελαίου και καθαρών καυσίμων, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, έχουν ξεκαθαρίσει  ότι δεν θα μπορέσουν να αυξήσουν τις παροχές αρκετά σύντομα για να προλάβουν τις ελλείψεις του χειμώνα.
«Δεν είναι ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αντλήσουν πολλά περισσότερα.
Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι», ανέφερε ο Wil VanLoh, επικεφαλής του ομίλου Fairness Quantum Energy Partners, ενός από τους πολλούς μεγαλύτερους αγοραστές του σχιστολιθικού πετρώματος.

«Δεν θα υπάρξει καμία διάσωση», πρόσθεσε ο VanLoh.
«Ούτε όσον αφορά το πετρέλαιο, ούτε το φυσικό αέριο», πρόσθεσε.
Οι εξαγωγές πετρελαίου και υγροποιημένων καυσίμων από τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί για να επωφεληθούν από το αυξημένο κόστος στην Ευρώπη, ωστόσο στην πραγματικότητα βρίσκονται κοντά στα υψηλά, ανέφεραν στελέχη, προειδοποιώντας ότι η ανάπτυξη της παραγωγής αργού θα πέσει στην ανάγκη των προβλέψεων των αρχών για περίπου 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα αυτό το 12μηνο.
Ερωτηθείς σχετικά με την προοπτική μιας μεγάλης αύξησης της παραγωγής, ο Scott Sheffield, επικεφαλής της Pioneer Natural Resources, ανέφερε: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να είναι τόσο μεγάλη η αύξηση της παραγωγής όσο η αύξηση της παραγωγής: "Όχι, δεν το βλέπω να έρχεται".

Πλήγμα στο πετρέλαιο

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ακαθάριστες πωλήσεις πετρελαίου από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, ενδέχεται να μειωθούν σχεδόν κατά 20% όταν το εμπάργκο της ΕΕ αποκτήσει πλήρη ισχύ.
Το κόστος του brent αυξήθηκε κατά 1% στα 94 δολάρια το βαρέλι μετά την έκθεση.
Η ραγδαία αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου την προηγούμενη δεκαετία κατέστησε τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, με την προ πανδημίας παραγωγή να φτάνει τα 13 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή πάνω από το 10% της παγκόσμιας παροχής.
Η ανάπτυξη της παραγωγής ετησίως καθ' όλη τη διάρκεια των ετών της αύξησης, κάλυψε από μόνη της τη βελτίωση της διεθνούς ζήτησης, εξυπηρετώντας τη διατήρηση του κόστους του αργού.
Ωστόσο, η παραγωγή των ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα ανέκαμψε μόλις κατά 12,1 εκατ. βαρέλια/ημερησίως μετά από τη ραγδαία πτώση στην πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης