Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εκτός ελέγχου η ενεργειακή κρίση: Γιατί οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα αποδειχθούν καταστροφικές και πλήρως αποτυχημένες

Εκτός ελέγχου η ενεργειακή κρίση: Γιατί οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα αποδειχθούν καταστροφικές και πλήρως αποτυχημένες
Η καταστροφή της ζήτησης για ενέργεια και οι αναγκαστικές κρατικοποιήσεις των εταιρειων
Σχετικά Άρθρα

(upd) Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση η οποία κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου καθώς νοικοκυριά και βιομηχανική παραγωγή πλήττονται από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας.
Στις 31 Αυγούστου, η Ρωσία έκλεισε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία για αρχικά 72 ώρες, αλλά ακολούθησε μια ανακοίνωση για «τεχνικές δυσκολίες» που θα εμπόδιζαν την επανέναρξη της ροής φυσικού αερίου.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειωθούν άμεσα οι προμήθειες φυσικού αερίου στη γαλλική ενεργειακή εταιρεία Engie SA.
Τα παραπάνω γεγονότα έχουν δημιουργήσει σημαντική αβεβαιότητα και τον κίνδυνο πολύ υψηλότερων τιμών ενέργειας στην Ευρώπη καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος όπου αναμένονται ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρατίες, όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο Peter Hoekstra πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Trump και πρόεδρος του Συμβουλίου Συμβούλων του Κέντρου Πολιτικής Ασφαλείας και διακεκριμένος ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Gatestone.
Πραγματοποιεί μια ανάλυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής στα θεμέλια της οποίας εντοπίζονται οι αιτίες της σημερινής κρίσης.

«Φρένο» στην παραγωγή

Σημειώνει ότι στην Ολλανδία οι μηνιαίοι λογαριασμοί κοινής ωφελείας από 400 έως 600 ευρώ δεν είναι ασυνήθιστοι.
Μια επιχείρηση δήλωσε ότι ξοδεύει τετραπλάσια ποσά για φυσικό αέριο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Μία βιομηχανία ανέφερε λόγω αυτού του υψηλότερου κόστους, θα μείωνε την παραγωγή της κατά 50% αυτόν τον χειμώνα.
Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βιώνουν οκταπλάσια αύξηση των τιμών της ενέργειας.
Τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία αντιμετωπίζουν ακραίες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.
Οι τιμές της Γερμανίας αυξήθηκαν στα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) πριν πέσουν στα 610 ευρώ τον Αύγουστο.
Πέρυσι, το κατά προσέγγιση κόστος ήταν μόλις 85 ευρώ ανά MWh.
Αυτός ο δραματικός πληθωρισμός στο ενεργειακό κόστος έχει ως αποτέλεσμα προβλέψιμες ενέργειες με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Natural Gas Futures in Europe Plunge 44% from Peak | Wolf Street
Καταστροφή της ζήτησης

Οι Ολλανδοί καταγράφουν καταστροφή της ζήτησης στην οικονομία τους.
Αυτό σημαίνει ότι όταν η τιμή ενός αγαθού παρουσιάζει ακραία ζήτηση, η ζήτηση για αυτό μειώνεται.
Αυτό που βλέπουμε στην Ευρώπη είναι σημαντική μείωση της ζήτησης ενέργειας λόγω των τεράστιων αυξήσεων των τιμών.
Μία επιχείρηση χαρακτηριστικά θα μειώσει την παραγωγή κατά 50% επειδή το ενεργειακό κόστος έχει αυξήσει σημαντικά το κόστος του τελικού προϊόντος, με αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης για το προϊόν τους κατά 50%.
Οι Ολλανδοί χρησιμοποίησαν 25% λιγότερο φυσικό αέριο το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 — κυρίως λόγω της ανταπόκρισης των πελατών στις υψηλότερες τιμές και τις ήπιες για την εποχή θερμοκρασίες.

Μείωση της κατανάλωσης

Η ΕΕ έχει ήδη ζητήσει από τα κράτη μέλη να μειώσουν τη χρήση ενέργειας κατά 15% αυτόν τον χειμώνα.
Όσον αφορά τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von del Leyen προειδοποίησε την Ευρώπη να προετοιμαστεί για το «χειρότερο σενάριο».
Εν τω μεταξύ, η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Equinor εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα χρειαστεί να βρουν 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν το κόστος των margin calls που σχετίζονται με την άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Η Ευρώπη και η Δύση μοιάζουν να έχουν μπροστά τους έναν δύσκολο, χειμώνα με ακριβή θέρμανση και υψηλό πληθωρισμό για τα νοικοκυριά.
تويتر \ Joey Politano ?️‍? على تويتر: "Unsurprisingly, the reduction in  Russian supplies has dramatically increased natural gas prices on the  continent. The recent spike is due to a massive reduction in

Οι αλλαγές στη δομή της αγοράς και οι ανεπαρκείς λύσεις

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ηγέτες των κυβερνήσεων της ΕΕ πιστεύουν ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της «πρέπει να δράσουν».
Αρκετές χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει μονομερώς μέτρα -- από την επιβολή ανώτατων ορίων τιμών έως τις άμεσες κρατικές ενισχύσεις για την αντιμετώπιση του άμεσου ενεργειακού κόστους.
Σε επίπεδο ΕΕ, φαίνεται πλέον να υπάρχει συναίνεση ότι ολόκληρη η δομή της αγοράς ενέργειας πρέπει να επανασχεδιαστεί και μάλιστα άμεσα.
Φαίνεται να ελπίζουν ότι αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2023, αλλά καμία από αυτές τις ενέργειες δεν θέτει τα θεμέλια για μια μακροπρόθεσμη, εφαρμόσιμη ενεργειακή λύση.

Τα .. πράσινα άλογα και η επιστροφή στον άνθρακα

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι ότι αυτή η κατάσταση δεν διαμορφώθηκε από τη μια μέρα στην άλλη και δεν θα διορθωθεί από τη μια μέρα στην άλλη.
Παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν για όλα αυτά τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι βαθύτερες αιτίες είναι βαθύτερες.
Η ΕΕ δεσμεύτηκε για βιώσιμη ανάπτυξη και «πράσινη» ενέργεια πριν από χρόνια.
Η Γερμανία, η Αυστρία, η Ιταλία και η Ολλανδία επιστρέφουν τώρα σε εργοστάσια με καύση άνθρακα για να εξοικονομήσουν τη χρήση φυσικού αερίου.
Οι ειδικοί στη Γερμανία λένε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού «προσπαθεί να αγοράσει χρόνο με τον άνθρακα, ώστε να μπορέσει να διαμρφώσει μια πιο βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση».

Πυρηνική ενέργεια και μία... φαντασίωση

Τον Ιανουάριο, η Γερμανία έκλεισε τους μισούς από τους έξι εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς της παρά την έκρηξη του ενεργειακού κόστους.
Οι υψηλοί στόχοι της Γερμανίας για το βιώσιμη ανάπτυξη δεν περιελάμβαναν σχέδια για τον τρόπο αντικατάστασης της ενέργειας που παρείχαν οι ασφαλείς, καθαροί και αξιόπιστοι πυρηνικοί σταθμοί της.

Στους καταναλωτές το κόστος

Αντίθετα, για να επιτύχει την κλιματική ουτοπία της, η Γερμανία αποφάσισε ότι θα γίνει περισσότερο εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο, ότι οι καταναλωτές θα πλήρωναν πρόθυμα υψηλότερες τιμές και ότι θα μπορούσε να στραφεί στην ενέργεια από πολύ λιγότερο αξιόπιστη αιολική και ηλιακή ενέργεια.
Αυτή η φαντασίωση έγινε το πρότυπο σε ολόκληρη την ΕΕ.
Το απογοητευτικό αποτέλεσμα είναι ότι οι επιχειρήσεις, και τα νοικοκυριά θα αναγκαστούν να επωμιστούν το βάρος που προκαλείται από παράλογες και λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις των ηγετών τους.
Όπως είπε ένας Ολλανδός αγρότης, οι κυβερνήσεις τους αποτελούνται από ένα σωρό γραφειοκράτες που κάθονται σε καρέκλες και δεν έχουν εμπειρία από τον πραγματικό κόσμο.
Αξίζει να προστεθεί ότι δεν αναλαμβάνουν επίσης καμία ευθύνη.

Ορθολογικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης


Σε απάντηση στον αυστηρό περιορισμό ή τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα αναλάβουν δραστικές ενέργειες τους επόμενους μήνες.
Η Γερμανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα κρατήσει ως εφεδρικά δύο από τα πυρηνικά εργοστάσια που έκλεινε, διά παν ενδεχόμενο..
Ολόκληρη η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν η ΕΕ είχε αναπτύξει ένα ορθολογικό σχέδιο αντί για ένα σχέδιο που θα βασίζεται σε... πράσινια ευχολόγα, όσο δελεαστικό κι αν ήταν.
Οι ΗΠΑ πρέπει επειγόντως να εξετάσουν τι συμβαίνει στην Ευρώπη και να αναπτύξουν ένα ορθολογικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης.

Η εξάρτηση από τον Putin

Οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη λύση πρέπει να περιλαμβάνει στρατηγικές για αξιόπιστη παραγωγή ενέργειας, βιώσιμη ενέργεια και μαζικά ενισχυμένο ηλεκτρικό δίκτυο.
Το σχέδιο της Ευρώπης βασίστηκε στην ελπίδα ότι οι καταναλωτές θα αποδέχονταν υψηλότερες τιμές, ότι η Ρωσία και ο Putin θα ήταν αξιόπιστοι και ότι η τεχνολογία αποθήκευσης μπαταριών θα ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες όταν «ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει».
Αυτή η στρατηγική, δυστυχώς πάντα καταδικασμένη σε αποτυχία, παρέχει μια προειδοποίηση για «λύσεις» που βασίζονται αποκλειστικά στην ελπίδα.
Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επαναλάβουν τα ίδια λάθη με την ΕΕ συνεχίζοντας μια πορεία που μειώνει την εγχώρια παραγωγή ορυκτών καυσίμων, απαγορεύει τα βενζινοκίνητα οχήματα και αγνοεί ότι η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η ενεργειακή υποδομή δεν είναι σε θέση να επιτύχουν τη μη ρεαλιστική και δυστυχώς μη βιώσιμη «πράσινη ατζέντα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης