Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Προβλέπει ανάπτυξη 0% για τις ΗΠΑ το 2022 – Πώς η Fed θα ωθήσει την οικονομία σε άγρια ύφεση

Goldman Sachs: Προβλέπει ανάπτυξη 0% για τις ΗΠΑ το 2022 – Πώς η Fed θα ωθήσει την οικονομία σε άγρια ύφεση
Η πρόβλεψη για την «ήπια ύφεση» και ο ρυθμός αυξησης των επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Σχεδόν ακριβώς πριν από ένα χρόνο που η  Goldman Sachs ανακοίνωσε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιελάμβαναν τις εκτιμήσεις της τράπεζας για το ΑΕΠ για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 να μειώνονται από 5,0% και 4,5% σε 4,5% και 4,0% αντίστοιχα. και η πρόβλεψη για το ΑΕΠ για ολόκληρο το έτος 2022 ήταν 4,0% (από 4,4% προηγουμένως).
Ωστόσο, παρά τη σημαντική αρνητική αναθεώρηση, την οποία η Goldman απέδωσε στη «δημοσιονομική οπισθοδρόμηση και την επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών», η τράπεζα εξακολουθούσε να αναμένει ταχεία μεσαία μονοψήφια ανάπτυξη επειδή η λανθασμένη έννοια της «πλεονάζουσας αποταμίευσης» (μαζί με τον περίφημο «παροδικό πληθωρισμό») θα τροφοδοτούσε την κατανάλωση για μεγάλο μέρος του 2022.
Καταλήξαμε στο συμπέρασμα θα πρέπει «να περιμένουμε ακόμη πιο επιθετικές περικοπές στην αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα - τόσο από την Goldman όσο και από τους ομολόγους της - ακόμη και όταν ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, εδραιώνοντας μια επώδυνη περίοδο μη παροδικού στασιμοπληθωρισμού για τις ΗΠΑ ενώ προσεγγίζουμε τις Ενδιάμεσες Έκλογές του Νοεμβρίου 2022.

Το παιχνίδι με τις λέξεις

Τί συνέβη μετά;
Λοιπόν, το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου ήταν αρνητικό (έναντι της εκτίμησης της Goldman για 4,5%), το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου ήταν αρνητικό (έναντι εκτίμησης της Goldman για 4,0%) και η Fed της Ατλάντα μόλις μείωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου σε κάτω  από το 1%  και είναι πιθανό να το αναθεωρήσει σε αρνητικό έδαφος τις επόμενες μέρες.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται τώρα σε επώδυνο στασιμοπληθωρισμό - με τις πληθωριστικές πιέσεις να εντείνονται, την οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται με σταθερους ρυθμούς και οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες να οδηγούνται σε αλλαπάλληλες αναθεωρήσεις για τη μείωση του ΑΕΠ.

Ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων

Η τελευταία περικοπή της εκτίμησης του ΑΕΠ της Goldman, η οποία απέχει μακράν από αυτό που προέβλεπε η τράπεζα λιγότερο από ένα χρόνο πριν.
Σε ένα σημείωμα που δημοσίευσε ο Jan Hatzius, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman που έκανε λάθος πέρυσι με την υπερβολικά αισιόδοξη πρόβλεψή του για το ΑΕΠ (για να μην αναφέρουμε τις επανειλημμένες αναφορές για «παροδικό πληθωρισμό») γράφει ότι αύξησε την πρόβλεψή του για το επιτόκιο των Fed Funds κατά 75 μονάδες βάσης πάνω από το τις τελευταίες δύο εβδομάδες και τώρα αναμένουμε ότι η FOMC (η επιτροπή για τον καθορισμό των επιτοκίων) θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, 50 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο και 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο για να φτάσει στην πρόβλεψη του τερματικού επιτοκίου της τράπεζας 4-4,25% μέχρι το τέλος του 2022 (άλλες τράπεζες έχουν αυτή την ίδια άνοδο ως 5,0%).
Και σύμφωνα με τη δηλωμένη πρόθεση της Fed να καταρρεύσει την οικονομία, ο Hatzius γράφει ότι «αυτή η πορεία των υψηλότερων επιτοκίων σε συνδυασμό με την πρόσφατη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών συνεπάγεται μια κάπως χειρότερη προοπτική για την ανάπτυξη και την απασχόληση το επόμενο έτος».

Αρνητική αναθεώρηση

Ως εκ τούτου, η τράπεζα αναθεωρεί αρνητικά τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ και ενώ εξακολουθεί να προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ +1,1%/+1,0% το τρίτο τρίμηνο/τρίμηνο του 2022 και 0% αύξηση του ΑΕΠ το 2022 σε βάση τέταρτο/τέταρτο τρίμηνο - με άλλα λόγια στασιμότητα - αναμένει τώρα αύξηση του ΑΕΠ κατά:
1ο τρίμηνο 2023 0,75% έναντι 1,25% προηγουμένως
2ο τρίμηνο 2023 1,00% έναντι 1,5% προηγουμένως
3 τρίμηνο 2023 1,25% έναντι 1,50% προηγουμένως
4ο τρίμηνο 2023 1,25% έναντι 1,75% προηγουμένως και αύξηση μόλις +1,1% για ολόκληρο το 2023(έναντι +1,5% προηγουμένως).

Ποσοστό απασχόλησης

Έχοντας ίσως μάθει από τα προγουμενα λάθη της, η τράπεζα αυξάνει επίσης τις προβλέψεις της για το ποσοστό ανεργίας για να αντικατοπτρίζει την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τώρα αναμένει ότι το ποσοστό ανεργίας θα κινηθεί στο 3,7% μέχρι το τέλος του 2022 (έναντι 3,6% προηγουμένως) προτού αυξηθεί στο 4,1% έως το τέλος του 2023 (έναντι 3,8% προηγουμένως) και στο 4,2% στο τέλος του 2024 (έναντι 4,0% προηγουμένως).
Τίποτε ήπιο στην επερχόμενη ύφεση!
Συνοψίζοντας, η Goldman επισημαίνει ότι, ενώ μια ύφεση είναι πλέον αναπόφευκτη, θα είναι «ήπια», που φυσικά είναι η βλακεία του «παροδικού πληθωρισμού» που κυριάρχησε πέρυσι
Δεν θα είναι τίποτα ήπιο για την επερχόμενη ύφεση.

Στο 35% οι πιθανότητες

¨Οπως επισημαίνεται, από μόνη της, η πορεία των υψηλότερων επιτοκίων και η χαμηλότερη αναπτυξιακή τροχιά συνεπάγονται υψηλότερες πιθανότητες ύφεσης, αν και η αύξηση του κινδύνου αντισταθμίζεται εν μέρει από μια βελτιωμένη προοπτική για τον πληθωρισμό αγαθών και την πρόσφατη προσγείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό που περικόπτει τις πιθανότητες επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από τη Fed που θα επιτάχυναν την υφεση
Επιπλέον, έσοδα των νοικοκυριών και οι βελτιωμένες προοπτικές για το πραγματικό εισόδημα περιορίζουν τις πιθανότητες να διολισθήσει η οικονομία σε ύφεση βραχυπρόθεσμα και αποτελούν μέρος του λόγου για τον οποίο αναμένουμε ότι οποιαδήποτε ύφεση στις ΗΠΑ μετά την Covid θα είναι πιθανώς ήπια .
Ωστόσο, στο βλέπουμε κάπως υψηλότερους κινδύνους ύφεσης μετά τις αλλαγές των προβλέψεών μας, και ως εκ τούτου αυξάνουμε τις πιθανότητες ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες στο 35%.

Συμπέρασμα: Επικροτούμε... την Goldman που προέβλεψε ξανά ότι η Fed θα επιτύχει τον στόχο της να ωθήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση (πριν από ένα χρόνο, η τράπεζα προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ 4%, επίσης σύμφωνα με τον στόχο της Fed για «ήπια προσγείωση» ).
Και, φυσικά, όπως πέρυσι, η Goldman θα κάνει λάθος γιατί όχι μόνο η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε οδυνηρό στασιμοπληθωρισμό, αλλά η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα βρίσκεται σε αρκετά αρνητικό έδαφος μόλις στις αρχές του 2023, όταν η ανεργία θα εκτιναχθεί στα ύψη και η οικονομία θα καταρρεύσει. σύμφωνα με τη συγκλονιστική προειδοποίηση της FedEx ότι έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια ύφεση.

Ο πανικός των αγορών και οι σχεδιαστές

Ως εκ τούτου, τώρα αναμένουμε την επόμενη -και πιο ρεαλιστική- αρνητική αναθεώρηση του ΑΕΠ της Goldman, η οποία θα δει σε τριμηνιαία βαση η οικονομία για το μεγαλύτερο μέρος του 2023 να συρρικνώνεται κατά 2%, 3% ή περισσότερο...
Εως η στιγμή να εξαντληθούν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια, καθώς τότε η Fed θα συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η ύφεση που προκάλεσε είναι κάθε άλλο παρά «ελεγχόμενη» και θα μπορούσε κάλλιστα να μποίζει με την κατάρρευση του 2008.
Τότε είναι που ο Jerome Powell o θα πανικοβληθεί και όπως έχεουμε διδαχθεί τόσο «οι αγορές σταματούν να πανικοβάλλονται και όταν μπαίνουν στο παιχνίδι οι κεντρικοί σχεδιαστές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης