Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Σε κλυδωνισμό ολόκληρη η οικονομία των ΗΠΑ - Ο πληθωρισμός δεν αφορά μόνο τα καύσιμα

Moody's: Σε κλυδωνισμό ολόκληρη η οικονομία των ΗΠΑ - Ο πληθωρισμός δεν αφορά μόνο τα καύσιμα
Οι τιμές συνέχισαν την  άνοδο για είδη όπως τα αυγά και το ψωμί, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.
Σχετικά Άρθρα
Για το μεγαλύτερο μέρος του 2022, η αφήγηση για τον πληθωρισμό μεταξύ πολλών οικονομολόγων και πολιτικών ήταν ότι ήταν ουσιαστικά πρόβλημα τροφίμων και καυσίμων.
Μόλις οι αλυσίδες εφοδιασμού χαλάρωσαν και οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν, σκέφτηκαν πως αυτό θα βοηθούσε στη μείωση του κόστους των τροφίμων και στη συνέχεια θα μειώσει τις πιέσεις των τιμών σε ολόκληρη την οικονομία.
Οι αριθμοί του δείκτη τιμών καταναλωτή του Αυγούστου, ωστόσο, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι πιο επίμονος και εδραιωμένος από ό,τι έλεγαν προηγουμένως.
Ο ΔΤΚ εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε κατά 0,6% για τον μήνα, διπλάσιο από την εκτίμηση του Dow Jones, φέρνοντας αύξηση του κόστους ζωής σε ετήσια βάση κατά 6,3%. Συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 0,1% μηνιαίως και ισχυρό 8,3% σε 12μηνη βάση.
Η πηγή της αύξησης δεν ήταν η βενζίνη, η οποία υποχώρησε 10,6% για τον μήνα.

Η διεύρυνση του πληθωρισμού

Αντί για τα καύσιμα, ήταν τα τρόφιμα, η στέγαση και οι ιατρικές υπηρεσίες που οδήγησαν το κόστος σε υψηλότερα επίπεδα τον Αύγουστο, επιβάλλοντας έναν δαπανηρό φόρο σε όσους ήταν λιγότερο ικανοί να το αντέξουν οικονομικά και εγείροντας σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το πού πηγαίνει ο πληθωρισμός.

«Οι αριθμοί του βασικού πληθωρισμού ήταν γενικά ανεβασμένοι

Το εύρος των ισχυρών αυξήσεων των τιμών, από τα νέα οχήματα έως τις υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης και την αύξηση των ενοικίων, τα πάντα ανέβηκαν έντονα», δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics.
«Αυτή ήταν η πιο ανησυχητική πτυχή της έκθεσης».
Πράγματι, οι τιμές των νέων οχημάτων και οι υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης αυξήθηκαν κατά 0,8% για τον μήνα.
Τα έξοδα στέγασης, τα οποία περιλαμβάνουν ενοίκια και διάφορα άλλα έξοδα που σχετίζονται με τη στέγαση, αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο της στάθμισης του ΔΤΚ και αυξήθηκαν κατά 0,7% για τον μήνα.

Κόστος φαγητού

Ο δείκτης τροφίμων στο σπίτι, ένας καλός δείκτης για τις τιμές των παντοπωλείων, έχει αυξηθεί 13,5% τον περασμένο χρόνο, τη μεγαλύτερη τέτοια αύξηση από τον Μάρτιο του 1979.
Οι τιμές συνέχισαν τη μετεωρική τους άνοδο για είδη όπως τα αυγά και το ψωμί, επιβαρύνοντας περαιτέρω τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Η διατήρηση των τιμών της ενέργειας σε χαμηλά επίπεδα δεν είναι δεδομένη

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της G7 δηλώνουν ότι σκοπεύουν να επιβάλουν ελέγχους στις τιμές των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου από τις 5 Δεκεμβρίου, προκαλώντας πιθανώς αντίποινα που θα μπορούσαν να δουν αυξήσεις των τιμών στο τέλος του έτους.
«Αν η Μόσχα διακόψει όλες τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε είναι πολύ πιθανό ότι οι τιμές του πετρελαίου θα επανεξετάσουν τα υψηλά που καθορίστηκαν τον Ιούνιο και θα αναγκάσουν τη μέση τιμή του φυσικού αερίου να κινηθεί πολύ πιο πάνω από τρέχοντα 3,70 δολάρια ανά γαλόνι», δήλωσε ο Joseph Brusuelas, επικεφαλής οικονομολόγος της RSM.
Με τόσο μεγάλο πληθωρισμό ακόμη στα σκαριά, το μεγάλο οικονομικό ερώτημα είναι πόσο μακριά θα φτάσει η Fed με τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια αναφοράς κατά τουλάχιστον 0,75 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα ανέβαζε το επιτόκιο των Fed Funds στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2007.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης