Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Το TPI της ΕΚΤ δεν θα ανακόψει την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων - Ωφελημένες οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης

Moody's: Το TPI της ΕΚΤ δεν θα ανακόψει την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων - Ωφελημένες οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης
Σύμφωνα με τη Moody's, η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και το TPI θα ωφελήσουν ιδιαίτερα τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, επειδή έχουν μεγαλύτερη έκθεση στο δημόσιο χρέος της χώρας τους
Μπορεί το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το TPI, να στοχεύει στον περιορισμό των αυξήσεων στην απόδοση οποιουδήποτε κρατικού ομολόγου της Ευρωζώνης, αλλά αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί.
Αυτό εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος δεν εμφανίζεται αισιόδοξη ότι το TPI θα προστατεύσει τα κράτη της ζώνης του ευρώ από το υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Ωστόσο, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποφυγή μετάδοσης που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ζώνης του ευρώ και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σε περιόδους οικονομικής ή πολιτικής πίεσης σε μεμονωμένα κράτη μέλη.

Ωφελημένες οι τράπεζες της Νότιας Ευρώπης

Σύμφωνα με τη Moody's, η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ και το TPI θα ωφελήσουν ιδιαίτερα τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, επειδή έχουν μεγαλύτερη έκθεση στο δημόσιο χρέος της χώρας τους.
Η αύξηση των επιτοκίων είναι υποστηρικτική για τις τράπεζες της Νότιας Ευρώπης επειδή έχουν μεγαλύτερο μερίδιο δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο από τις αντίστοιχες τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης και εξαρτώνται περισσότερο από τη χρηματοδότηση καταθέσεων.
Επιπλέον, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις της Νότιας Ευρώπης τείνουν να είναι πιο υπερχρεωμένες από τις αντίστοιχες της Βόρειας Ευρώπης, τα ομόλογά τους είναι πιο ευάλωτα στον κίνδυνο μετάδοσης.
Μία βασική πρόβλεψη του TPI είναι ότι επιτρέπει στην ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα σε απεριόριστες ποσότητες, δίνοντας της ένα μέσο να παρέμβει αποφασιστικά σε περίπτωση μεγάλων διακυμάνσεων των αποδόσεων.
Και μπορεί η απόφαση για την έναρξη αγοράς ομολόγων ενός συγκεκριμένου κράτους στο πλαίσιο του TPI να υπόκειται σε όρους, ωστόσο, η Moody’s δεν θεωρεί τους όρους αυτούς υπερβολικά περιοριστικούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης