Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

FTSE Russell λόγω Ρωσίας, Moody’s και DBRS κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου

FTSE Russell λόγω Ρωσίας, Moody’s και DBRS κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου
Η Ελλάδα είναι κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά η ενεργειακή κρίση και οι γεωπολιτικές εξελίξεις καθιστούν αβέβαια την αναβάθμιση.
Ο οίκος FTSE Russell είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση - έκπληξη των ελληνικών μετοχών, μία κίνηση που όπως είχε αποκαλύψει το BN είχε να κάνει με την διαγραφή των ρωσικών μετοχών.

Με την αγορά να έχει ανακάμψει από τα χαμηλά που έγραψε την περασμένη εβδομάδα (818,79 μονάδες ενδοσυνεδριακό και 822,51 μονάδες σε κλείσιμο), οι αναλυτές εκτιμούν πως η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας μπορούν να δώσουν στήριξη στην αγορά.
Την ίδια ημερομηνία (16 Σεπτεμβρίου) αναμένεται και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους Moody’s και DBRS.
Η Ελλάδα είναι κοντά στην επενδυτική βαθμίδα, αλλά η ενεργειακή κρίση και οι γεωπολιτικές εξελίξεις καθιστούν αβέβαια την αναβάθμιση.
Η Κυβέρνηση ποντάρει πολλά στην επενδυτική βαθμίδα, με την πρόσφατη έξοδο από την εποπτεία να βελτιώνει την ορατότητα.
Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος στη ΔΕΘ ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 με όποια καθυστέρηση να μην οφείλεται στην πολιτική της κυβέρνησης.
Αναλυτές βλέπουν προς τα τέλη του 2023 ή αρχές του 2024 την επενδυτική βαθμίδα.
Όπως τόνιζαν στο ΒΝ, οι εκλογές ο υψηλός πληθωρισμός, τα πακέτα στήριξης, η γεωπολιτική αστάθεια κ.α. θα σταθούν τροχοπέδη σε όποια διάθεση αναβάθμισης.
Το
πιθανότερο είναι να ακούσει η Ελλάδα καλά σχόλια προς το παρόν.
Αν πάντως το πετύχει στο μέλλον, τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στο Χρηματιστήριο θα είναι σημαντικά και θα βελτιώσουν σύμφωνα με αναλυτές τις αποτιμήσεις πολλών εισηγμένων.
Ο οίκος DBRS μας έχει μία βαθμίδα χαμηλότερα, όπως και η S&P μετά την αναβάθμιση που έκανε στις 22 Απριλίου 2022.
Η Moody’s απέχει τρία βήματα και στις τελευταίες προγραμματισμένες αξιολογήσεις δεν είχε κάνει κάποια ενημέρωση, και η Fitch είναι δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η αναβάθμιση έκπληξη του FTSE Russell

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το rebalancing της ερχόμενης Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου καθώς ο οίκος FTSE Russell είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση-έκπληξη των
ελληνικών μετοχών, μία κίνηση που όμως, όπως είχε αποκαλύψει το BN είχε να κάνει με την διαγραφή των ρωσικών μετοχών.
Η διαγραφή είχε ως αποτέλεσμα εταιρείες από άλλες χώρες να γεμίσουν το κενό μεταξύ αυτών και ελληνικές.
Πάντως, όπως και να έχει η αναβάθμιση είναι σημαντική για την ελληνική κεφαλαιαγορά.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου για τις αναδυόμενες αγορές στον Large Cap μετακομίζουν Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ, Jumbo, Μotor Oil, Μυτιληναίος,
Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον Mid Cap αναβαθμίζονται Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Quest, Σαράντης και Viohalco, που μέχρι τώρα ήταν στον Small Cap.
Στον Micro Cap εισέρχονται Μοτοδυναμική, Intrakat, Κρι-Κρι και Πλαστικά Θράκης και αφαιρείται λόγω αποτίμησης η Τράπεζα Αττικής.
Σημειώνεται πως το rebalancing γίνεται στο κλείσιμο της Παρασκευής και αναμένεται να αυξήσει το τζίρο στο Χρηματιστήριο και οι αλλαγές στους δείκτες θα ισχύσουν από Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης