Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Καμπανάκι» για έλευση έβδομου πανδημικού κύματος μετά τις 15/9 στην Ελλάδα – Δυσοίωνες προβλέψεις για τη μετάλλαξη Κένταυρος

«Καμπανάκι» για έλευση έβδομου πανδημικού κύματος μετά τις 15/9 στην Ελλάδα – Δυσοίωνες προβλέψεις για τη μετάλλαξη Κένταυρος
"Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του το επόμενο κύμα, που θα διαμορφωθεί πολύ ποθανά από την παραλλαγή ΒΑ. 2.75, η οποία φαίνεται να είναι κατά 18,5% πιο μολυσματική  απόι τις παραλλαγές Ο-4 και Ο-5", αναφέρει ο Δ. Σαρηγιάννης
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί το έκτο πανδημικό κύμα να έχει μπει σε πορεία αργής αποκλιμάκωσης, ωστόσο, η πανδημία δεν έχει τελειώσει και μάλιστα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εμφάνιση έβδομου κύματος το φθινόπωρο με κυρίαρχη τη νέα μετάλλαξη της Omicron, ΒΑ.2.75, ή αλλιώς "Κένταυρος".
Μάλιστα, θα αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννη, με την κορύφωση του έβδομου πλέον πανδημικού κύματος να υπολογίζεται στα μέσα του Οκτωβρίου, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 30.000 ημερησίως.

Αργή αποκλιμάκωση

Σε αποκλιμάκωση του έκτου πανδημικού κύματος, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές του Ιουνίου, βρισκόμαστε εδώ και τρεις εβδομάδες,  από τα μέσα του Ιουλίου, και μάλιστα, "παρουσιάζει μια σχετική επιβράδυνση από τις αρχές του Αυγούστου λόγω του συνδυασμού των επαυξημένων τουριστικών ροών, των διακοπών του ελληνικού πληθυσμού και του αυξημένου ρυθμού απώλειας της ανοσίας λόγω χαμηλού ρυθμού του εμβολιασμού με την τέταρτη δόση",  αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης στην εφημερίδα Realnews.
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 13,8% , ενώ το κύμα αποκλιμακώνεται σε διαφορετικό ρυθμό στις περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, σε πτωτική πορεία βρίσκονται οι περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ ανοδικές είναι οι διακυμάνσεις σε τουριστικές περιοχές, όπως οι Σποράδες, η Λακωνία και η Μεσσηνία, που οφείλονται στη χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με τις τουριστικές και παραθεριστικές πληθυσμιακές ροές.
"Με βάση την τωρινή κατάσταση, δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι η σύσταση  μη άρσης της υποχρεωτικής χρήσης μέτρων προσωπικής προστασίας, όπως η μάσκα σε κλειστούς χώρους και μέσα μαζικής  μεταφοράς ήταν ενδεδειγμένη. Όσον αφορά τις μεγάλες πόλεις, στην Αττική συνεχίζεται η αποκλιμάκωση, ενώ πλέον και η διασπορά του ιού στη Θεσσαλονίκη έχει περιέλθει σε αργή αποκλιμάκωση, όπως είχαμε προβλέψει. Η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί  στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, καθώς μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού τους βρίσκεται σε διακοπες τον Αύγουστο στην περιφέρεια της χώρας", τονίζει ο κ. Σαρηγιάννης.
Σε ότι αφορά την περαιτέρω εξέλιξη αυτού του πανδημικού κύματος,  ο ίδιος εκτιμά πως θα είναι καθοδική, αν και αναμένεται μια μικρή ανοδική διακύμανση στις τιμές της ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, που δεν είναι βέβαιο ότι θα αποτυπωθεί τις μετρούμενες τιμές.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον τωρινό ρυθμό αποκλιμάκωσης, το προγνωστικό μοντέλο δείχνει ότι στο τέλος του Αυγούστου αναμένουμε να έχουμε πέσει  κάτγω από τα 9.000 κρούσματα ανά ημέρα (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες θα είναι περίπου 1.200, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ περίπου στους 90 και οι θάνατοι περίπου στους 35.
Στις 15/9, οι αντίστοιχες τιμές αναμένονται να είναι 6.000 κρούσματα, οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες περίπου 760 , σε ΜΕΘ περίπου 54 και οι θάνατοι περίπου στους 21.    
"Για να επανέλθει η συστηματική αποκλιμάκωση της πανδημίας σε όλες τις περιοχές,  πέρα από την εφαρμογή των μέτρων, θα πρέπει να στοχεύσουμε στη διατήρηση και επέκταση της επίκτητης ανοσίας του πληθυσμού με αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού με την τέταρτη δόση, αλλά και αύξηση στον αριθμό των τεστ συνολικά που πραγματοποιούνται καθημερινά", αναφέρει ο Δ. Σαρηγιάννης.  

Έρχεται το έβδομο πανδημικό κύμα

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου
αναμένεται να αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του το επόμενο κύμα, που θα διαμορφωθεί πολύ ποθανά από την παραλλαγή ΒΑ. 2.75, η οποία φαίνεται να είναι κατά 18,5% πιο μολυσματική  απόι τις παραλλαγές Ο-4 και Ο-5", αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.   
Κατά τον ίδιο, μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει να παρατηρείται και πάλι άνοδος του αριθμού των μολύνσεων λόγω της κυριαρχίας αυτής της παραλλαγής στη χώρα.
Όπως σημειώνει, "η ΒΑ.2.75  μπορεί να δώσει ένα επόμενο κύμα μολύνσεων και, αν πράγματι ξεκινήσει να κυριαρχεί λίγο πριν από το τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να κορυφωθεί η διασπορά της στα μέσα Οκτωβρίου, φτάνοντας σε πάνω από 30.000 μολύνσεις την ημέρα, εάν δεν πάρουμε μέτρο περιορισμού της".
   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης