Τελευταία Νέα
Κοινωνία

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη για τη μετάλλαξη Κένταυρος: Μπορεί να φέρει νέο κύμα covid από Σεπτέμβριο

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη για τη μετάλλαξη Κένταυρος: Μπορεί να φέρει νέο κύμα covid από Σεπτέμβριο
Καπραβέλος: Κοντεύουμε να φτάσουμε τους 1.000 νεκρούς τον μήνα

Την ανησυχία του για τη μετάλλαξη «Κένταυρος» του κορωνοϊού, η οποία ενδεχομένως μπορεί να φέρει νέα έξαρση της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο, εξέφρασε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης.
Η αποκλιμάκωση που βλέπουμε αυτή την περίοδο, όπως σημείωσε ο καθηγητής, δεν οφείλεται σε κάποια μέτρα, αλλά σε κάποιο είδος φυσικής ανοσίας σε πολλές τοπικές περιοχές.
Ωστόσο, η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό, φέρνοντας από το φθινόπωρο ένα νέο κύμα με μέχρι και 30.000 κρούσματα την ημέρα.
Συγκεκριμένα, σημείωσε για το επόμενο χρονικό διάστημα: «Θα είναι μια μεικτή περίοδος, με την αρχή του Σεπτεμβρίου να είναι σχετικά καλή γιατί θα υπάρχει ουσιαστικά το αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης που βλέπουμε τον Αύγουστο».

Ποια είναι η μετάλλαξη «Κένταυρος» και γιατί μας απειλεί

«Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι γύρω από την χώρα υπάρχει η υποπαραλλαγή “Κένταυρος”, που έχει μεγαλύτερη μολυσματικότητα από τις άλλες δύο παραλλαγές τις Όμικρον, που σημαίνει ότι θα κυριαρχήσει αν μπει στη χώρα», είπε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής. «Πιστεύω ότι είναι απίθανο να μην μπει στη χώρα εφόσον έχουμε αυξημένες τουριστικές ροές τον Αύγουστο», πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης αν λοιπόν ο «Κένταυρος» εισέλθει στη χώρα τον Αύγουστο, θα δώσει ένα νέο κύμα το οποίο θα αρχίσει να εξελίσσεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου. «Ενδεχομένως να δούμε μια γρήγορη αύξηση» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό θα συμβεί αν τα μέτρα μείνουν ως έχουν.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκτίμησε, μάλιστα, ότι τέλος Αυγούστου θα έχουμε περίπου 10.000 κρούσματα, με την πτώση να φθάνει μέχρι και τις 6.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου. Και στην περίπτωση που κυριαρχήσει η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» και δεν λάβουμε μέτρα, τα κρούσματα ενδεχομένως να φτάσουν και τις 30.000.

Καπραβέλος: Κοντεύουμε να φτάσουμε τους 1.000 νεκρούς τον μήνα

Από τη μεριά του, ο Νίκος Καπραβέλος, ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» δήλωσε ότι κοντεύουμε να φτάσουμε τους 1.000 νεκρούς τον μήνα.
Μιλώντας στο Open, ανέφερε: «Βιώνουμε το χειρότερο καλοκαίρι από την αρχή της πανδημίας, με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα και χιλιάδες θανάτους. Κοντεύουμε να φτάσουμε τους 1.000 θανάτους το μήνα. Το καλοκαίρι του 2020, ελάχιστοι θάνατοι και ελάχιστα κρούσματα. Το καλοκαίρι του 2021 τελείωσε με επίσης μικρό αριθμό θανάτων και κρουσμάτων. Δυστυχώς, το 2022, χάρη στα ακραία χαλαρωτικά μέτρα και στην υποτίμηση του ιού. Εάν δεν δούμε την πραγματικότητα του 6ου κύματος, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το 7ο».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η συμμόρφωση στην εμβολιαστική εκστρατεία είναι πάρα πολύ μεγάλη. Με δύο δόσεις, η αποτελεσματικότητα έναντι του κορωνοϊού έχει πέσει στο 50%, με την τρίτη στο 85% και στην 4η είναι πάνω από 95%. Όταν οι χώρες έχουν εξασφαλίσει τέτοια προστασία για τον πληθυσμό τους, προφανώς χαλαρώνουν τα υπόλοιπα μέτρα. Όταν όμως βλέπουμε ότι στην Ελλάδα η προστασία είναι πάρα πολύ μικρή, γιατί πολύ λίγοι έχουν κάνει την 4η δόση, τότε δεν θα πρέπει να συγκρίνουμε άλλες χώρες».
Τέλος, τονίζοντας πως η συμμόρφωση στη χώρα μας ήταν πάρα πολύ χαμηλή, ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι θα πρέπει να επανέλθει η υποχρεωτικότητα της μάσκας τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους και εκεί που υπάρχει συνωστισμός, καθώς δεν θα έπρεπε να καταργηθεί εξαρχής.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης