Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θέμα χρόνου ο εντοπισμός των πρώτων κρουσμάτων της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» στην Ελλάδα – Πότε αναμένεται, πόσο μεταδοτική είναι

Θέμα χρόνου ο εντοπισμός των πρώτων κρουσμάτων της υποπαραλλαγής «Κένταυρος» στην Ελλάδα – Πότε αναμένεται, πόσο μεταδοτική είναι
Στην Ελλάδα δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης «Κένταυρος»
Σχετικά Άρθρα

Θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι να δούμε και στην Ελλάδα τα πρώτα κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, και συγκεκριμένα, της ταχέως εξαπλούμενης παραλλαγής Omicron , της BA.2.75, την οποία η επιστημονική κοινότητα ονόμασε «Κένταυρος».
Πρόκειται για νέα μετάλλαξη - που θεωρείται ως μετεξέλιξη της Omicron 2- η οποία αρχικά εμφανίστηκε στην Ινδία, περί τις αρχές Μαΐου, ενώ πλέον, έχει κάνει την εμφάνισή της άλλες δέκα χώρες, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία Αυστραλία και Καναδά.
Στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξης «Κένταυρος», ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα κάνει σύντομα την εμφάνισή της.
«Εμείς περιμένουμε στην Ελλάδα σε περίπου σε 20 ημέρες τα πρώτα κρούσματα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος», τόνισε η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Μ. Παγώνη, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν είναι θανατηφόρα, είναι όμως πολύ μεταδοτική είναι, οπότε χρειάζεται προσοχή».
Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θ. Ψαλτοπούλου, για την παραλλαγή «Κένταυρος» σημείωσε πως είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος υπό παρακολούθηση, εξηγώντας ότι εμφανίζεται σε χώρες όπως η Ινδία, έχει πάει στην Αγγλία και σε άλλες χώρες, ενώ «θα δούμε τον επόμενο καιρό την δυναμικότητά της, αν και δεν φαίνεται ότι έχει πολύ διαφορετική βαρύτητα από άλλα στελέχη που κυκλοφορούν». Κατά την ίδια, το γεγονός ότι μεταδόθηκε εύκολα στην Ινδία, δημιουργεί απορία για το πόσο μεγάλη μεταδοτικότητα έχει.
Σύμφωνα με το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Ανάργυρο Μαριόλη, η καινούργια παραλλαγή Κένταυρος είναι εξαιρετικά μολυσματική, συγκριτικά με το στέλεχος της Omicron 5.
Η παραλλαγή BA.2.75, με το ψευδώνυμο «Κένταυρος», εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου.
Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη μετάλλαξη με ελληνική ονομασία, αφού οι προηγούμενες στηρίχθηκαν στο ελληνικό αλφάβητο (Alpha, Delta, Omicron). Οι Κένταυροι στην ιστορία και την τέχνη απεικονίζονται ως ημιανθρώπινα πλάσματα, καθώς έχουν με ανθρώπινο κορμό στο άνω τμήμα τους και ζωικό (αλογίσιο) στο κάτω, ενώ παρουσιάζονται ως είδη πρωτόγονα και ο μύθος τους τοποθετεί στη Θεσσαλία.

Πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία

Η παραλλαγή «Κένταυρος» (BA.2.75 ) εντοπίστηκε στις αρχές Μαΐου στην Ινδία.
Από τότε, η BA.2.75 έχει ανιχνευθεί σε περίπου άλλες 10 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία και ο Καναδάς.
Τα κρούσματα αυτής της μετάλλαξης έχουν αυξηθεί και μάλιστα, η διασπορά φαίνεται να είναι ταχύτερη από εκείνα της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής BA.5, η οποία είναι, επίσης, παρούσα στην Ινδία και εκτοπίζει ταχέως την προηγουμένως κυρίαρχη παραλλαγή BA.2 σε πολλές χώρες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βασικά συμπτώματα της υποπαραλλαγής BA.2.75 είναι κόπωση, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και καταρροή.

Υπό παρακολούθηση η μετάλλαξη Κένταυρος

Ήδη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) παρακολουθεί την εξέλιξη του Κενταύρου, γεγονός που υποδεικνύει ότι υπάρχει ανησυχία τόσο για την ικανότητα μετάδοσής του, όσο και για την πιθανότητα να προκαλεί βαρύτερη νόσο από τις πιο ήπιες μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι στις 7 Ιουλίου το ECDC τη χαρακτήρισε «παραλλαγή υπό παρακολούθηση», κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.
Το ίδιο ισχύει και για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης