Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Βάζει (ξανά) πλάτη ο τουρισμός για να απορροφηθούν οι κραδασμοί που προκαλεί η ενεργειακή κρίση

Βάζει (ξανά) πλάτη ο τουρισμός για να απορροφηθούν οι κραδασμοί που προκαλεί η ενεργειακή κρίση
Ικανοποίηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την τουριστική περίοδο που εξελίσσεται καλύτερα από του 2019.
Με ικανοποίηση μετρούν στο προσκήνιο, τόσο η κυβέρνηση όσο και παράγοντες της οικονομίας, τα ενθαρρυντικά στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως από το μέτωπο του τουρισμού, με φόντο το «θολό» σκηνικό που ξεδιπλώνεται στο παρασκήνιο από την παγκόσμια αβεβαιότητα και την ενεργειακή κρίση.
«Πληροφορήθηκα ήδη ότι σήμερα έχουμε ξεπεράσει πια τον αριθμό των αφίξεων στα αεροδρόμια της Fraport σε σύγκριση με το 2019. Οπότε βαίνουμε προς μια τουριστική περίοδο η οποία θα είναι καλύτερη και από αυτή που είχαμε το 2019» σημείωσε σε δηλώσεις του από την Κεφαλονιά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο μετά την άφιξή του στο νησί του Ιονίου. Ελέω τουρισμού εξάλλου που αντιστέκεται προς ώρας στην προβλεπόμενη «καταιγίδα», τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν θετική «έκπληξη» στα νούμερα της ελληνικής ανάπτυξης, παρά το ότι πυκνώνουν «σύννεφα ύφεσης» στην ευρωζώνη.
Η Ελλάδα κερδίζει και αφιερώματα στον βρετανικό τύπο, καθώς οι Άγγλοι είναι η πρώτη εθνικότητα σε αριθμό προγραμματισμένων θέσεων στις διεθνείς πτήσεις που προσγειώνονται στα ελληνικά αεροδρόμια, σύμφωνα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ.
Πρόσφατα, ο Guardian έκανε αναφορά στις διεθνείς προσωπικότητες που επισκέπτονται τα νησιά, όπως στον κ. Elon Musk που βρέθηκε στη Μύκονο, μαζί με δήλωση του υπουργού Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια από τον Observer, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «φέτος όλος ο κόσμος ψηφίζει Ελλάδα» κάνοντας λόγο για αφίξεις σε δημοφιλή νησιά που αυξήθηκαν κατά 20%. Σε δηλώσεις του άλλωστε στην κρατική τηλεόραση, χαρακτήρισε τον Ιούνιο «μήνα ρεκόρ» με περισσότερες από 3,4 εκατ. αφίξεις ξένων τουριστών στο «Ελ. Βενιζέλος» και στα αεροδρόμια της Fraport.

Επιμήκυνση μέχρι τον Δεκέμβριο για «γερά» πορτοφόλια

Βασικοί άξονες της στρατηγικής του υπουργείου Τουρισμού είναι καταρχάς η επιμήκυνση της περιόδου και ταυτόχρονα η έλευση ταξιδιωτών με μεγαλύτερη άνεση στο να ξοδέψουν περισσότερα. Όσο περισσότερο διαρκέσουν οι ροές «ζεστού χρήματος» τόσο θα ενισχύουν την εθνική οικονομία, αλλά και τη μέση ελληνική οικογένεια, εξασφαλίζοντας χώρο για παρεμβάσεις στήριξης. «Αυτό το οποίο συμφωνήσαμε με τον Πρωθυπουργό το χειμώνα είναι ότι θα προσπαθήσουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και να φέρουμε και πιο υψηλού εισοδήματος ταξιδιώτες. Ζούμε σε μια παγκόσμια κρίση και θα συνεχίσω να το λέω γιατί κάποιοι θεωρούν ότι αυτό το οποίο γίνεται φέτος είναι business as usual. Δεν είναι καθόλου έτσι, είναι προϊόν πολύ σκληρής δουλειάς, πολύ σημαντικής στρατηγικής και συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα» δήλωσε ο κ. Κικίλιας. «Έχοντας μπροστά μας τις κρατήσεις Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι πάμε σε αφίξεις, ίδιες με του 2019. Ίσως στην Κρήτη ή στο Νότιο Αιγαίο να είμαστε πάνω από εκείνη τη χρονιά, αλλά περιμένουμε τα νούμερα του Οκτωβρίου για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα» επιβεβαίωσε μέσω του Open ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος.
Οι ξενοδόχοι στην πλειοψηφία τους, διατηρούν επιφυλάξεις για τα περιθώρια κέρδους εξαιτίας της αύξησης του λειτουργικού κόστους που ανεβαίνει μέσα στο μήνα. «Φανταστείτε ότι κάθε εβδομάδα αυξάνονται οι τιμές στη διατροφή και δεν μπορούμε αντίστοιχα να αναπροσαρμόζουμε συνεχώς την τιμολογιακή μας πολιτική» τονίζει ο κ. Τάσιος, περιγράφοντας το ρευστό σκηνικό για τις επιχειρήσεις. «Τα έσοδα θα τα δούμε στο τέλος Οκτωβρίου, διότι διαμορφώνονται διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή. Οι αφίξεις από τις ΗΠΑ για παράδειγμα, κάνουν μια μεγάλη διαφορά, αλλά μιλάμε για πελάτες με μεγαλύτερο βαλάντιο, οι οποίοι όμως κυκλοφορούν σχεδόν αποκλειστικά στην Αθήνα, πέριξ της Αττικής και στις Κυκλάδες, ίσως και στην Κρήτη, δεν κινούνται δηλαδή σε όλη την επικράτεια. Και επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε τις απώλειες από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας που είναι σημαντικές όσον αφορά τα έσοδα, αν και σε κάποιες περιοχές ισοσκελίζονται από την έλευση άλλων εθνικοτήτων», εξήγησε ο κ. Τάσιος βάζοντας στη δύσκολη εξίσωση και τις «ταχύτητες», αφού όλες οι περιοχές δεν «τρέχουν» με την ίδια φόρα: «Οι Κυκλάδες είναι μια κατηγορία μόνες τους, σπάνε κάθε ρεκόρ, ενώ η Σαντορίνη και η Μύκονος που αποτελούν παγκόσμιους προορισμούς ξεφεύγουν από το brand name Ελλάδα».

Σκληρή «μάχη» στις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες του 2023

Ο Οκτώβριος είναι ένας καθοριστικός μήνας με τις πληρότητες να κυμαίνονται για την ώρα στο νότιο Αιγαίο πέριξ του 50% - εξαίρεση η Σαντορίνη όπου είναι υψηλότερες - ενώ στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Χαλκιδική βρίσκονται κοντά στο 40%. Πάντως τελευταία η χώρα κερδίζει «πόντους» από την καλή κατάσταση που επικρατεί στα αεροδρόμια, σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου λόγω έλλειψης προσωπικού, επικρατεί χάος με ακυρώσεις, καθυστερήσεις, ουρές και αναβολές πτήσεων. Οι άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν ότι το 2022 είναι μια μεταβατική χρονιά που «μαζεύουν χρήματα για να καλύψουν υποχρεώσεις τους που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία – δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές και ρυθμίσεις δόσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία» ευελπιστώντας σε ένα ανέφελο 2023 που για την ώρα όπως λένε «δεν φαίνεται από τις διεθνείς εξελίξεις».
Για τον Αύγουστο δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στους περισσότερους προορισμούς ενώ και για τον Σεπτέμβριο καταγράφεται καλή κινητικότητα από τον εσωτερικό τουρισμό με τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη (κοινωνικός τουρισμός, Τουρισμός για Όλους, North Evia-Samos Pass). Οι επιχειρήσεις θέλουν να εκμεταλλευτούν τη «μεγάλη εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό» και να πετύχουν καλύτερες συμφωνίες στα τουριστικά πακέτα του 2023 που για την ώρα φαίνεται να κυμαίνονται με αυξήσεις κατά μέσο όρο γύρω στο 10%, ενώ υπάρχουν και συμφωνίες που έχουν κλειστεί υψηλότερα. Ξενοδοχειακές πηγές τονίζουν πως οι διαπραγματεύσεις εστιάζουν σε διψήφια αύξηση που για την ώρα δεν καλύπτει τον πληθωρισμό (11,5%) και τις ανατιμήσεις στα προϊόντα που έχουν εκτοξεύσει μαζί με την ενέργεια, το λειτουργικό κόστος στο 30% ανά δωματιοδιανυκτέρευση.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankinhnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης