Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Αμνηστία: Έγκλημα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη

Διεθνής Αμνηστία: Έγκλημα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη
Μεγάλος αριθμός των αμάχων είχε φύγει από το θέατρο πριν από την επίθεση
Σχετικά Άρθρα

Για έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κάνει λόγο η Διεθνής Αμνηστία ύστερα από πολύμηνη έρευνα σχετικά με τον βομβαρδισμό του θεάτρου στη Μαριούπολη.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία ο βομβαρδισμός του θεάτρου στις 16 Μαρτίου συνιστά έγκλημα πολέμου, το οποίο διαπράχθηκε από το ρωσικό στρατό.
Η οργάνωση συγκέντρωνε στοιχεία για το θέμα αυτό εδώ και τρεις μήνες, ενώ σε αυτά συμπεριλαμβάνονται δηλώσεις 52 αυτοπτών μαρτύρων, 28 από τους οποίους βρίσκονταν μέσα στο θέατρο ή στη συνοικία όταν έγινε ο βομβαρδισμός.
«Έπειτα από μήνες εντατικής έρευνας, ανάλυσης δορυφορικών εικόνων και συνεντεύξεων με δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, συμπεράναμε ότι το πλήγμα ήταν ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», συνόψισε η Agnès Callamard, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Δύο βόμβες 500 κιλών η μια

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί απόλυτα σίγουρο πως ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη έριξαν δύο βόμβες 500 κιλών στο κτίριο, που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο άμαχοι, τη 16η Μαρτίου.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν βαριά, όταν οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για 300 νεκρούς.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι μεγάλος αριθμός αμάχων έφυγε από το θέατρο τις ημέρες πριν από την επίθεση.
Οι περισσότεροι από όσους έμειναν είχαν καταφύγει στο υπόγειο ή άλλα προστατευμένα τμήματα του κτιρίου με αποτέλεσμα να μην σκοτωθούν από τις εκρήξεις.
Σύμφωνα με την οργάνωση, η υπόθεση που διατύπωσε η Μόσχα, ότι έγινε έκρηξη στο εσωτερικό του θεάτρου που προκάλεσαν Ουκρανοί ακροδεξιοί δεν στέκει, καθώς είναι προφανές ότι οι ζημιές οφείλονταν σε αεροπορικό βομβαρδισμό, σε μια χρονική περίοδο όπου η Ρωσία είχε τον πλήρη έλεγχο στον αέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης