Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κύμα» νέων συμβολαίων φέρνει η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ - Άλμα 54,5% στις ασφάλειες κατοικιών

«Κύμα» νέων συμβολαίων φέρνει η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ - Άλμα 54,5% στις ασφάλειες κατοικιών
Τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ για το 2026 αναμένεται να εκδοθούν στις αρχές Μαρτίου - Ο φόρος θα μπορεί να καταβληθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος Μαρτίου 2026.
Οι ιδιοκτήτες κατοικιών «τρέχουν» να ασφαλίσουν τα ακίνητά τους προκειμένου να επωφεληθούν από την έκπτωση έως 20% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ, με την καταληκτική ημερομηνία για την αίτηση να εκπνέει στις 16 Φεβρουαρίου. Το μέτρο έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, καθώς ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες βλέπουν την ασφάλιση όχι μόνο ως προστασία από φυσικές καταστροφές, αλλά και ως τρόπο περιορισμού της φορολογικής τους επιβάρυνσης.
Ενδεικτικά της τάσης είναι τα στοιχεία της διετίας, καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2023 που ξεκίνησε η εφαρμογή του μέτρου έως τον Σεπτέμβριο του 2025, ο αριθμός των κατοικιών που ασφαλίστηκαν αυξήθηκε κατά 54,5%.
Από 508.908 έφτασαν τις 786.206, δηλαδή 277.298 περισσότερα ακίνητα απέκτησαν ασφαλιστική προστασία.

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια τα ασφαλιστήρια

Ο αριθμός των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας διαμορφώνεται πλέον σε 1.304.067, με αποτέλεσμα το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης να αυξηθεί αισθητά από 14,7% το 2023 έφτασε στο 19,8% τον Σεπτέμβριο του 2025.
Με άλλα λόγια, περίπου δύο στις δέκα κατοικίες στην Ελλάδα διαθέτουν σήμερα ασφαλιστική προστασία για ακραία καιρικά φαινόμενα και σεισμό.

Η έκπτωση του 20%

Ωστόσο, για να εξασφαλίσουν έκπτωση έως 20%, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η κατοικία οφείλει να είναι ασφαλισμένη υποχρεωτικά για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μέσα στο έτος.
Η μέγιστη μείωση του φόρου, έως 20%, αφορά ακίνητα με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η ασφάλιση καλύπτει ολόκληρο το έτος.
Για κατοικίες μεγαλύτερης αξίας, η έκπτωση περιορίζεται στο 10%.
Σε περιπτώσεις που η ασφάλιση καλύπτει μικρότερο χρονικό διάστημα εντός του έτους, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ δεν χάνεται, αλλά υπολογίζεται αναλογικά με βάση τη διάρκεια του συμβολαίου.
Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στο μέτρο είναι το ασφαλιστήριο να προβλέπει ελάχιστο κεφάλαιο κάλυψης 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ώστε να διασφαλίζεται επαρκής αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς.

Αίτηση

Οι φορολογούμενοι που διαθέτουν ασφαλισμένες κατοικίες έχουν προθεσμία έως τις 16 Φεβρουαρίου 2026 για να εξασφαλίσουν έκπτωση έως 20% στον φετινό ΕΝΦΙΑ.
Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty της ΑΑΔΕ, όπου υποβάλλεται η σχετική αίτηση για κάθε ασφαλισμένο ακίνητο.
Για όσους είχαν καταθέσει αίτηση και πέρυσι, η φόρμα εμφανίζεται προσυμπληρωμένη, με δυνατότητα ελέγχου και τροποποίησης πριν από την οριστική υποβολή. Σε περίπτωση που η ασφαλισμένη κατοικία δεν εμφανίζεται στην πλατφόρμα, ο φορολογούμενος θα πρέπει να επιβεβαιώσει ότι έχει προηγουμένως δηλωθεί στο Ε9, καθώς αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση της έκπτωσης.

Όσοι έχουν ασφαλισμένες κατοικίες για φυσικές καταστροφές, μέσω της καρτέλας «Δημιουργία νέας αίτησης», προβαίνουν στις εξής ενέργειες:

- Συσχετίζουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που εμφανίζονται με τα δικαιώματα που κατέχουν επί των ασφαλισμένων κατοικιών (ασφάλιση ιδίου).
- Δηλώνουν τον/τους ΑΦΜ του/των συνιδιοκτήτη/ών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι του ενός συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτου/ων).
- Δηλώνουν τον/τους ΑΦΜ τρίτου/ων προσώπου/ων που έχει/ουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν κατέχουν δικαίωμα επί της κατοικίας (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτου/ων).

Συνιδιοκτήτες

Οι φορολογούμενοι που θα περιληφθούν στην αίτηση ως συνιδιοκτήτες ή τρίτα πρόσωπα θα ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση και να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.
Αφού ενημερωθούν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ότι έχουν περιληφθεί στη δήλωση του λήπτη της ασφάλισης ως συνιδιοκτήτες ή τρίτα πρόσωπα, μπορούν να εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους και να τα συσχετίσουν με τα δικαιώματά τους επί των ασφαλισμένων κατοικιών.
Τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ για το 2026 αναμένεται να εκδοθούν στις αρχές Μαρτίου.
Ο φόρος θα μπορεί να καταβληθεί σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως το τέλος Μαρτίου 2026.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης