Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη της Ουκρανίας - Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων του βομβαρδισμού του θεάτρου

Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη της Ουκρανίας - Άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων του βομβαρδισμού του θεάτρου
Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τον απολογισμό θυμάτων του βομβαρδισμού της Τετάρτης στο θέατρο της Μαριούπολης
Σχετικά Άρθρα

Οι αρχές της Μαριούπολης, που πολιορκείται από ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα το απόγευμα ότι έχουν απομακρυνθεί από την πόλη 30.000 άνθρωποι μέσα σε μία εβδομάδα, προσθέτοντας ότι δεν γνώριζαν ακόμη τον απολογισμό θυμάτων του χθεσινού βομβαρδισμού ενός θεάτρου όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι.
Σύμφωνα με μήνυμα του δημαρχείου στο Telegram, η κατάσταση είναι «κρίσιμη» με «αδιάκοπους» ρωσικούς βομβαρδισμούς και «κολοσσιαίες» καταστροφές. «Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, περίπου το 80% των σπιτών της πόλης έχει καταστραφεί», πρόσθεσε.
Ενώ 30.000 άνθρωποι μπόρεσαν να απομακρυνθούν προς τη Ζαπορίζια ή το Μπερντιάνσκ μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, άλλοι 350.000 παραμένουν στην πόλη και «συνεχίζουν να κρύβονται σε καταφύγια και κελάρια», συνέχισε το δημαρχείο της Μαριούπολης, σύμφωνα με το οποίο ρωσικά βομβαρδιστικά ρίχνουν «50 με 100 βόμβες» κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Μάχες διεξάγονται στα περίχωρα της πόλης, πρόσθεσε.
Οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τον απολογισμό θυμάτων του βομβαρδισμού της Τετάρτης στο θέατρο της Μαριούπολης, όπου κρύβονταν «εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι».
«Χθες και σήμερα, παρά τους ασταμάτητους πυροβολισμούς, συνεχίζονται στο μέτρο του δυνατού οι επιχειρήσεις καθαρισμού συντριμμιών και διάσωσης», ανέφερε το δημαρχείο.

Διαψεύδουν οι Ρώσοι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το θέατρο, κατηγορώντας για τον βομβαρδισμό το ουκρανικό εθνικιστικό τάγμα Αζόφ, το οποίο έχει επίσης κατηγορήσει για τον βομβαρδισμό στο μαιευτήριο της Μαριούπολης την περασμένη εβδομάδα.
Περισσότεροι από 2.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μαριούπολη, που πολιορκείται και βομβαρδίζεται επί πολλές μέρες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Στους κατοίκους λείπουν τα πάντα.
Νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μέσα από τα ερείπια του θεάτρου της Μαριούπολης έχουν ανασυρθεί ζωντανοί μέχρι στιγμής 130 άνθρωποι, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο τους.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στον αριθμό αυτόν αναφέρθηκε η Ουκρανή βουλευτής Όλγκα Στεφανίσινα με ανάρτησή της στο Facebook.
«Το καταφύγιο στο υπόγειο του Θεάτρου της Μαριούπολης άντεξε.
Ήδη έγινε δυνατόν να σωθούν 130 άνθρωποι.
Η επιχείρηση στα ερείπια συνεχίζεται» έγραψε η Στεφανίσινα.
Από τον αεροπορικό βομβαρδισμό καταστράφηκε το κεντρικό τμήμα του θεάτρου, ενώ από την κατάρρευση αποκλείσθηκε η είσοδος του καταφυγίου που βρίσκεται στο υπόγειο του κτιρίου, στο οποίο έμεναν εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Λόγω των συνεχιζόμενων πυρών, οι διασώστες δεν μπορούσαν να αρχίσουν το έργο τους.
4_122.jpg
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάλεσε σήμερα τα εμπόλεμα μέρη να επιτρέψουν την ασφαλή μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η ΔΕΕΣ χρειάζεται να εγκαταλείψει την πόλη την Τετάρτη, είπε ο ο επικεφαλής της οργάνωσης Πίτερ Μάουρερ σε συνέντευξη Τύπου, επειδή το προσωπικό της «δεν είχε πλέον επιχειρησιακή ικανότητα», αλλά η οργάνωση θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να φέρει βοήθεια «μόλις έχουμε έναν ασφαλή τρόπο».
Η ΔΕΕΣ εξακολουθούσε επίσης να αναζητά πρόσβαση σε αιχμαλώτους πολέμου και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι οι αιχμάλωτοι στρατιώτες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και να μην εκτίθενται σε «δημόσια περιέργεια».
Σήμερα το απόγευμα το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός ισχυρισμός ότι η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε θέατρο στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης αποτελεί ψέμα και ότι η αλήθεια θα φανεί παρά τις, όπως είπε, προσπάθειες να κατηγορηθεί η Μόσχα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έκανε λόγο για έγκλημα πολέμου.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα καμία από τις δύο αναφορές.
5_68.jpg
Η Maria Zakharova, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι το Κίεβο προσπαθεί να φορτώσει στη Ρωσία τον βομβαρδισμό.
«Το καθεστώς του Κιέβου προσπάθησε αμέσως να κατηγορήσει τον ρωσικό στρατό, ο οποίος, κατά την άποψή του, φέρεται να έριξε μια βόμβα στο θέατρο», είπε η Ζαχάροβα.
«Φυσικά, αυτό είναι ψέμα.
Είναι γνωστό σε όλους ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν πόλεις.
Όσα βίντεο και αν δοκιμάζονται από τις δομές του ΝΑΤΟ και όσα βίντεο κλιπ και ψεύτικες φωτογραφίες βγαίνουν, η αλήθεια θα βγει προς έξω».
2_150.jpg
«Εγκλωβισμένοι Τούρκοι»

Περίπου 30 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τέμενος της Μαριούπολης και περίπου 50 κατάφεραν να φύγουν από αυτήν την ουκρανική πόλη που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του συλλόγου του τεμένους.
«Περίπου 30 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στο τέμενος, περίπου 50 άτομα έχουν φύγει.
Περίπου άλλοι 70 Τούρκοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη, αλλά η τύχη τους παραμένει άγνωστη, η πόλη βρίσκεται υπό σφοδρό βομβαρδισμό, δεν έχω πληροφορίες γι' αυτούς», είπε ο πρόεδρος του συλλόγου του τεμένους Σουλεϊμάν, ο Ισμαήλ Χατζιόγλου, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη της Οδησσού, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομάδα που μπόρεσε να φύγει από την πόλη-λιμάνι με οχηματοπομπή, σταμάτησε από Ρώσους στρατιώτες στην πόλη Τοκμάκ, 170 χλμ δυτικότερα, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, και έκτοτε έχουν αποκλειστεί εκεί. «Έπρεπε να σταματήσουν τις μηχανές για να εξοικονομήσουν καύσιμα, έκανε πολύ κρύο, δεν τους επέτρεπαν να βγουν από τα αυτοκίνητα», είπε ο Χατζίογλου.
Ο στόχος είναι να τους επιτραπεί να φτάσουν στο Ουμάν, μια πόλη περίπου 600 χλμ βορειοδυτικά.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντίμτρο Κουλέμπα το μεσημέρι στο Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πρότεινε 24ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία να παρακολουθείται από ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε η Άγκυρα να στείλει παρατηρητές για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης