Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

O ΕΝΦΙΑ αγκάθι για τη συμμετοχή των funds για τον Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων

O ΕΝΦΙΑ αγκάθι για τη συμμετοχή των funds για τον Φορέα Επαναμίσθωσης  Ακινήτων
Λεπτομέρειες της διαγωνιστικής διαδικασίας περιγράφονται στην Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΗΜΔΗΣ.

Με αστερίσκους η συμμετοχή των Funds στον διεθνή διαγωνισμό του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, όπως προέβλεπε το άρθρο 218 του νόμου /4738/2020.
Έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων του άρθρου 218 Ν.4738/2020.
Το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας , μέσω διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ως αρμόδια για τη διεξαγωγή υπηρεσία.
Για τον λόγο αυτό, δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ η διακήρυξη για διενέργεια δημόσιου διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων .
Ο διαγωνισμός θα γίνει σε δύο φάσεις και θα λειτουργήσει με το καθεστώς του ανταγωνιστικών προσφορών.

Στη δεύτερη φάση οι απαντήσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Όμως στη δεύτερη φάση θα δοθούν όλες οι λεπτομέρειες στους ενδιαφερόμενους που θα μείνουν αφού στην πρώτη φάση θα γίνει ένα ξεσκαρτάρισμα για να μείνουν οι τελικοί με την υποχρέωση να υποβάλλουν και το αντίστοιχο τίμημα.
Το θέμα που απασχολεί τα Funds είναι η υποχρέωση της καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που θα έρθουν στην κατοχή τους.
Το υπουργείο Οικονομικών ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του αλλά θεωρείται αρκετά απίθανο τα Funds να αποδεχθούν να το καταβάλλουν εκτός κι αν μειωθεί κατακόρυφα το ύψος του τιμήματος και η παραχώρηση γίνει έναντι ενός ευρώ.

Ανάμεσα στα ζητήματα που «καίνε» του ενδιαφερόμενους είναι η χρηματοδότηση του Φορέα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο.
Η καθυστέρηση προκήρυξης του διαγωνισμού και η πραγματοποίηση του σε μία εποχή που ενισχύεται το κόστος δανεισμού
Σύμφωνα με το άρθρο 218 επ. Ν. 4738/2020, οι ευάλωτοι οφειλέτες (όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 217 του ίδιου νόμου) οι οποίοι έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση ή κατά της πρώτης κατοικίας των οποίων επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα μεταβίβασης της πρώτης κατοικίας τους στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Ο εν λόγω Φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και ακολούθως θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη. Το Ελληνικό Κράτος θα παρέχει, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου, μηνιαίο επίδομα στέγασης, ύψους έως 210 ευρώ, για την υποστήριξη των ευάλωτων στην πληρωμή του μισθώματος προς τον Φορέα.
Κατά τη διάρκεια, καθώς και στο τέλος της 12ετίας, οι οφειλέτες θα έχουν δικαίωμα επαναγοράς της μισθωμένης κατοικίας.
Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής (Α΄ Φάση) και τη φάση διαλόγου και υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β΄ Φάση). Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 19.07.2022.
Λεπτομέρειες της διαγωνιστικής διαδικασίας περιγράφονται στην Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΗΜΔΗΣ.

Νικος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης