Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Πολύ χειρότερες οι πληθωριστικές πιέσεις από όσο αναγνωρίζεται - Οι καταναλωτές τραβούν χρήματα από τους κουμπαράδες

ΗΠΑ: Πολύ χειρότερες οι πληθωριστικές πιέσεις από όσο αναγνωρίζεται - Οι καταναλωτές τραβούν χρήματα από τους κουμπαράδες
Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός διαβρώνει την πραγματική αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών,  με ασυνήθιστη ισχύ
Σχετικά Άρθρα

Την περασμένη εβδομάδα η Wall Street υποδέχθηκε τις ανακοινώσεις για την αύξηση του πληθωρισμού προσωπικών δαπανών (τον δείκτη του αμερικανικού πληθωρισμού), αγοράζοντας τη «βουτιά», όμως οι επενδυτές πρέπει να αρχίζουν να προβληματίζονται για το πόσο καιρό ακόμη τα νοικοκυριά θα μπρούν να γεμίζουν το καλάθι τους με όσα κερδίζουν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης τον Απρίλιο έπεσε στο 4,4%, τα χαμηλότερα του επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008.
Είναι επίσης προφανές από το παρακάτω γράφημα ότι η σύμπτωση των lockdowns, η έκρηξη του παγκόσμιου πληθωρισμού και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν οδηγήσει  τους τυπικούς οικονομικούς υπολογισμούς σε αδιέξοδο.

Σε τελική ανάλυση, όταν το ποσοστό αποταμίευσης μιας οικονομίας πέφτει από το 34% σε 4% σε μόλις 24 μήνες, δεν έχουμε να κάνουμε με έναν τυπικό οικονομικό κύκλο.
Αντίθετα, έχουμε να κάνουμε με αχαρτογράφητα νερά.

personal-saving-rate-778x800.png

Είναι γεγονός πως το να μειώνουμε το ποσοστό αποταμίευσής μας σημαίνει ότι ξοδεύουμε περισσότερα από όσα κερδίζουμε. Και από τον Νοέμβριο του 2020, αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Οι μισθοί και οι αποζημιώσεις των νοικοκυριών (μωβ γραμμή) αυξήθηκαν κατά 14,8% σε ονομαστικούς όρους, αλλά οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 21% περισσότερο.
Δηλαδή, οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες Απριλίου αυξήθηκαν κατά 17,9%.

wage-salary-vs-personal-consumption-778x800.png

Επιπλέον, αυτοί οι ονομαστικοί αριθμοί δεν μας τα λένε όλα.
Η ουσία πάντως είναι ότι ενώ οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 2,56% από τον Φεβρουάριο του 2020, τα προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό εισοδήματα από μισθούς αυξάνονται κατά 1,66% ετησίως κατά την ίδια περίοδο.
Έτσι, τα νοικοκυριά για να πληρώσουν την κατανάλωσή τους αντλούν χρήματα από τους κουμπαράδες τους.

PCE-vs-wage-780x800.png

Άρα, όχι, δεν υπάρχει τίποτα το «ισχυρό» στις δαπάνες των νοικοκυριών.

Αντίθετα, ισχυρός είναι ο ρυθμός με τον οποίο ο πληθωρισμός διαβρώνει την πραγματική αγοραστική δύναμη.
Συν τοις άλλοις αυτό που έδειξαν τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας για την αμερικανική οικονομία ήταν ότι ο πληθωρισμός προσωπικών δαπανών συνεχίζει να αυξάνεται, φτάνοντας το 6,27% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας δηλαδή τα υψηλότερα κέρδη του από τον Ιανουάριο του 1982.
Κα αν το νούμερο αυτό το συγκρίνουμε με τα επίπεδα ετήσιου πληθωρισμού του περασμένου Οκτωβρίου που ήταν στο 4,44% και του πεερασμένου Απριλίου που ήταν στο 3,58%, προκύπτει εύκολα ότι έχουμε επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός των προσωπικών δαπανών ξεπέρασε για πρώτη φορά τον στόχο πληθωρισμού 2% της Fed τον Μάρτιο του 2021 και μέχρι σήμερα έχει τριπλασιαστεί.

change-pce-deflator-779x800_1.png

Ωστόσο, η πιο αποκαλυπτική τάση στα στοιχεία δαπανών και εσόδων του Απριλίου ήταν η συνεχιζόμενη πτώση των κρατικών μεταβιβάσεων, που αφού κορυφώθηκαν σε 8,05 τρισ. δολάρια ετησίως τον Μάρτιο του 2021, μειώθηκαν στα 3,83 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Απρίλιο 2022.


gvmt-transfer-780x800.png

Αλλά η φαινομενική «κανονικοποίηση» των πληρωμών μεταφοράς που φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται.
Και ο υποτιθέμενος εξορθολογισμός που επιχειρείται, με την αύξηση των επιτοκίων της Fed, και τάχα οδήγησε σε συγκράτηση του πληθωρισμού κατά 39 μονάδες βάσης, έναντι των επιπέδων του Φεβρουαρίου, δεν αρκεί γιατί υπάρχει ένας επιθετικός πληθωρισμός τροφίμων, ενέργειας και εμπορευμάτων παγκοσμίως ο οποίος δεν έχει τέλος, ανεβάζοντας το συνολικό δείκτη του κόστους ζωής.
PCE-food-energy-800x322.png


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης