Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oil Associates: Ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη κορυφώσει - Θα αυξηθεί κι άλλο, λόγω αύξησης των τιμών ενέργειας

Oil Associates: Ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη κορυφώσει - Θα αυξηθεί κι άλλο, λόγω αύξησης των τιμών ενέργειας
Ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη κορυφώσει, υποστήριζε ο πρόεδρος της Oil Associates. Γιατί θα αυξηθεί κι άλλο;
Σχετικά Άρθρα
Ο Πρόεδρος της Oil Associates Andy Lipow υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και ότι θα πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των τιμών του πετρελαίου μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία.
Ο Lipow διατύπωσε αυτό το επιχείρημα μιλώντας στο Fox Business, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ήδη είχαν πάρει την ανιούσα, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent για τον Ιούλιο να αυξάνονται περίπου 1,6% στα 123 δολάρια το βαρέλι και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για παράδοση Ιουλίου να κερδίζουν περίπου 3% στα 118 δολάρια το βαρέλι.
Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου σημειώνεται την επαύριο της απόφασης των ευρωπαίων ηγετών να μειώσουν κατά 90% όλες τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Η Ευρώπη εισάγει από τη Ρωσία το 25% του πετρελαίου της και το 40% του φυσικού αερίου της.
«Η απόφαση των Ευρωπαίων ότι μπροστά μας έχουμε υψηλότερες τιμές πετρελαίου γιατί επηρεάζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα και άλλα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα διυλισμένων προϊόντων», είπε ο Lipow στην παρουσιάστρια Maria Bartiromo.
«Και καθώς ο κόσμος παλεύει να βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας, αυτό συνεπάγεται ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν προκειμένου να προκληθεί πρόσθετη καταστροφή της ζήτησης και να επανέλθουμε σε ισορροπία».
Στον απόηχο των ευρωπαϊκών αποφάσεων όμως ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές του φυσικού αερίου που έπιασαν νέο ιστορικό υψηλό στα 4,62 δολαρίων το γαλόνι, ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα και κατά 44 σεντς σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο Lipow προέβλεψε ότι «και οι τιμές του αερίου θα συνεχίσουν να αυξάονται, πλησιάζοντας τα 5 δολάρια το γαλόνι, εάν οι τιμές του αργού πετρελαίου συνεχίσουν να αυξάνονται».
Υποστήριξε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι ο πληθωρισμός έχει πιάσει την κορυφή του, «επειδή όχι μόνο έχουμε υψηλότερες τιμές βενζίνης και ντίζελ, αλλά έχουμε σημαντικά υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, οι οποίες είναι σχεδόν τριπλάσιες πέρσι τέτοια εποχή».
«Αυτό θα επηρεάσει τα πάντα, από την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι τους θερμοσίφωνες των ανθρώπων μέχρι το μαγείρεμα και ούτω καθεξής», εξήγησε ο Lipow.
«Γι αυτό νομίζω ότι ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης