Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «τελεσίγραφο» Erdogan σε Σουηδία και Φινλανδία για ΝΑΤΟ: «Στηρίζουν την τρομοκρατία» - Οι 10 όροι της Άγκυρας

Το «τελεσίγραφο» Erdogan σε Σουηδία και Φινλανδία για ΝΑΤΟ: «Στηρίζουν την τρομοκρατία» - Οι 10 όροι της Άγκυρας

Η Τουρκία θέτει 10 όρους σε Σουηδία και Φινλανδία ώστε να επανεξετάσει τη στάση της όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Συνεχίζεται το «παζάρι» της Τουρκίας, ώστε να μην θέσει veto για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Τη στιγμή που οι δύο χώρες κατέθεσαν -και επίσημα- κοινό αίτημα για την ένταξη τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah στην Τουρκία, παρουσιάζει το «τελεσίγραφο» της Άγκυρας προκειμένου να μπει το μεγάλο «ναι». Πρόκειται για δέκα όρους που θέτει η Τουρκία σε Σουηδία και Φινλανδία για να αναθεωρήσει τη στάση της όσον αφορά την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι στηρίζουν την τρομοκρατία και ζήτησε από τους «νατοϊκούς συμμάχους» να... κατανοήσει τις ευαισθησίες της.
Erdogan_Sabah.JPG
Οι 10 όροι

  1. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να διευκρινίσουν τη στάση τους σε αυτό το θέμα.
  2. Να σταματήσουν άτομα που σχετίζονται με τρομοκρατικές οργανώσεις να διεξάγουν εκδηλώσεις στα κοινοβούλια των δύο σκανδιναβικών χωρών. «Είναι απαράδεκτο τρομοκράτες όπως ο Zübeyir Aydar, ο λεγόμενος Ευρωπαίος ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ, να διοργανώνει διάσκεψη στο κοινοβούλιο της χώρας» υπογραμμίζει η Άγκυρα.
  3. Να σταματήσει, η ανοιχτή οικονομική στήριξη στην οργάνωση ΥPG στη Συρία.
  4. Να σταματήσουν τις επαφές με εκπροσώπους κουρδικών ομάδων (ΡΚΚ) που δρουν στο Ιράκ και τη Συρία.
  5. Να διακοπούν οι δραστηριότητες μελών της FETO, για τα οποία υπάρχει ένταλμα σύλληψης από την Τουρκία.
  6. Επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των μελών της οργάνωσης που λειτουργεί για λογαριασμό του PKK/YPG/KCK, που -σύμφωνα με την Τουρκία- εμπλέκονται σε εγκλήματα και ως εκ τούτου είναι καταζητούμενα.
  7. Να μην ληφθούν μέτρα κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας. «Ενώ δικαίως αναζητάτε εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας σας, σταματήστε να υποστηρίζετε κάθε είδους δραστηριότητες κατά της ασφάλειας της Τουρκίας με τρόπο που δεν συμβαδίζει με το πνεύμα της συμμαχίας» υπογραμμίζει η Τουρκία.
  8. Να αναληφθεί αμοιβαία πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού, που θα διατηρεί τακτικές διαβουλεύσεις και στενή συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
  9. Να μπλοκαριστούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τρομοκρατικών οργανώσεων.
  10. Αποτροπή δραστηριοτήτων και προσπαθειών συγκέντρωσης κεφαλαίων από Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) που είναι κατά της Τουρκίας.

Η έκκληση Erdogan για τις... ευαισθησίες της Τουρκίας σε θέματα ασφαλείας

Ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, δήλωσε ότι περιμένει από τους νατοϊκούς συμμάχους της Τουρκίας να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του κόμματος (ΑΚΡ) επανέλαβε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες».
«Δεν μπορούμε να πούμε ναι», επανέλαβε και συμπλήρωσε «να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας, είναι ασύμβατο», είπε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι «δίνουν καταφύγιο σε μέλη του PKK», το οποίο η Αγκυρα, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
«Η μόνη μας προσδοκία είναι το ΝΑΤΟ να επιδείξει καλή θέληση απέναντι στις νόμιμες προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της», συνέχισε.
Οι μαχητές του PKK είναι στην πλειονότητά τους εγκατεστημένοι στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας, το Ιράκ, την Συρία και το Ιράν.
«Κανείς από τους συμμάχους μας δεν σεβάστηκε ποτές τις ανησυχίες αυτές, δεν μιλάω για υποστήριξη», είπε.
Ο Erdogan επέμεινε στα αιτήματα για την έκδοση των «τρομοκρατών» που έχουν βρει καταφύγιο στην Σουηδία, στα οποία η Στοκχόλμη δεν έχει απαντήσει ποτέ και υπενθύμισε ότι περί τις τριάντα αιτήσεις έκδοσης έχουν απορριφθεί.

Η συνάντηση Blinken με Cavusoglu

Είναι προφανές πως η Τουρκία βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα... να «παζαρέψει» για ανταλλάγματα στη συναίνεση της.
Δεν είναι διόλου τυχαίο που οι ΗΠΑ από την αρχή των απειλών της Τουρκίας, εμφανίζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικές ως προς το ενδεχόμενο η Τουρκία να «μπλοκάρει» την ενταξιακή προοπτική Σουηδίας και Φινλανδίας.
Άλλωστε η γεωπολιτική συγκυρία δεν επιτρέπει τέτοιου είδους τερτίπια από την Άγκυρα, η οποία όμως είναι βέβαιο ότι θα ικανοποιηθεί κατά κάποιο βαθμό στα αιτήματα που θέτει. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αίτημα της Άγκυρας είτε για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 είτε για την προμήθεια των F-35.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα (18/5/2022) στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken και της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu.
Δεν αποκλείεται μάλιστα το ζήτημα να επιλυθεί ακόμα και εντός της ημέρας, καθώς αύριο (19/5/2022), ο Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, θα υποδεχθεί τον πρόεδρο της Φινλανδίας και την πρωθυπουργό της Σουηδίας και θα ήθελε η απειλή του τουρκικού veto να έχει δρομολογηθεί για την επίλυση της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης