Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κλιμακώνονται οι ρωσικές επιθέσεις στο Donbass, σκληρές μάχες σε όλα τα μέτωπα – Ουκρανία: Ο πόλεμος θα έχει τρομακτικά μεγάλη διάρκεια

Κλιμακώνονται οι ρωσικές επιθέσεις στο Donbass, σκληρές μάχες σε όλα τα μέτωπα –   Ουκρανία: Ο πόλεμος θα έχει τρομακτικά μεγάλη διάρκεια
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε νέα μακροπρόθεση φάση - Οι Ρώσοι εντείνουν τις επιχειρήσεις στα ανατολικά
Σχετικά Άρθρα

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε το Σάββατο (14/5/2022) ότι οι μάχες στην ανατολική περιοχή Donbass κλιμακώθηκαν καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τα περίχωρα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας Kharkiv, η οποία έχει υποστεί ανελέητους βομβαρδισμούς και βομβαρδισμούς από την έναρξη της εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου.
Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι Ρώσοι αποσύρονται από τη βορειοανατολική πόλη Kharkiv και επικεντρώνονται στη φύλαξη των οδών ανεφοδιασμού, ενώ εξαπολύουν όλμους, πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές στην ανατολική περιοχή του Donetsk για να «εξαντλήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις και να καταστρέψουν τις οχυρωματικές τους θέσεις».
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία «εισέρχεται σε μια νέα – μακροπρόθεσμη – φάση του πολέμου».
Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky καλεί τους Ουκρανούς να καταβάλλουν το «μάξιμουμ» των δυνάμεών τους προκειμένου να εκδιώξουν τους εισβολείς.
Είπε επίσης πως η έκβαση του πολέμου θα εξαρτηθεί από υποστήριξη της Ευρώπης και των άλλων συμμάχων.
«Κανείς σήμερα δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος», είπε ο Zelensky.

Σκληρές μάχες στο Donbass

Η επίθεση της Ρωσίας στο Donbass, την ανατολική βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, φαίνεται να μεταφέρεται από χωριό σε χωριό.
Σε μία αλλαγή στρατηγικής οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αποφάσισαν να επικεντρωθούν στο Donbass αλλά οι μάχες είναι σκληρές και η αντίσταση των Ουκρανών σημαντική.
Σύμφωνα με το Κίεβο οι δυνάμεις της Ουκρανίας σημείωσαν πρόοδο, ανακαταλαμβάνοντας έξι ουκρανικές πόλεις ή χωριά την περασμένη ημέρα.
Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ουκρανία απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Kharkiv, το οποίο ήταν βασικός στόχος για τα στρατεύματα της Μόσχας.
«Οι Ρώσοι πραγματικά δεν έχουν πετύχει σημαντικά στρατιωτικά κέρδη πρόσφατα», είπε ένας δυτικός αξιωματούχος, περιγράφοντας την πρώτη γραμμή του πολέμου ως «ταλαντευόμενη».
«Οι Ουκρανοί συνεχίζουν να εξαπολύουν αντεπιθέσεις, ιδιαίτερα γύρω από τη Kherson και το Kharkiv.

Μακρά μάχη φθοράς

Αναμένουμε ότι αυτό θα καταλήξει σε μια μακρά μάχη φθοράς», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις πληροφορίες.
Ο αρχηγός του ουκρανικού στρατού για την περιοχή Luhansk του Donbass είπε πως τα ουκρανικά στρατεύματα είχαν σχεδόν τον πλήρη έλεγχο της Ρουμπίζνε, μιας πόλης με πληθυσμό περίπου 55.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο. Οι μάχες ήταν σκληρές στον ποταμό Siversky Donets κοντά στην πόλη Severodonetsk, όπου η Ουκρανία έχει εξαπολύσει αντεπιθέσεις αλλά δεν κατάφερε να σταματήσει την προέλαση της Ρωσίας, δήλωσε ο Oleh Zhdanov, ανεξάρτητος Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής.
Ωστόσο, οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες σε μια ουκρανική επίθεση που κατέστρεψε μια πλωτή γέφυρα που προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό στη Bilohorivka, δήλωσαν Ουκρανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι.
gegyra.jpg
gefyra_2.jpg
gefyra_3.jpg
Τον δυτικό οπλισμό καλωσόρισε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας εκτιμώντας παράλληλα πως ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα.
«Μας περιμένουν εξαιρετικά δύσκολες εβδομάδες.
Πόσες θα είναι; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά», σημείωσε ο Reznikov.

2_172.jpg

Το Azovstal

Στο ερειπωμένο νότιο λιμάνι της Μαριούπολης, οι Ουκρανοί μαχητές που βρίσκονται στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal αντιμετωπίζουν συνεχείς ρωσικές επιθέσεις στο τελευταίο οχυρό της αντίστασης στην πόλη.
Ο Sviatoslav Palamar, αναπληρωτής διοικητής του συντάγματος Azov τόνισε, ότι τα στρατεύματά του θα αντέξουν «όσο μπορούν» παρά τις ελλείψεις σε πυρομαχικά, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Lavrov: Υβριδικός πόλεμος

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε ότι η Δύση έχει εξαγγείλει έναν «ολικό υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας και είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει, όπως μετέδωσε το Reuters.
Επισήμανε ότι όλοι θα νιώσουν τις συνέπειες αυτού του πολέμου. Οι προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, δηλωσε ο Lavrov, αναφερόμενος στις κυρώσεις για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Την ίδια ο Sergey Lavrov θα έχει ετήσια συνάντηση με ειδικούς από το Συμβούλιο Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας.
Κάθε χρόνο, οι ειδικοί του συμβουλίου συγκεντρώνονται για να συζητήσουν τις σημαντικές τάσεις και προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής και τα πιθανά μελλοντικά βήματα της Ρωσίας.
«Όπως συνήθως, η συνάντηση θα συγκεντρώσει μέλη της ακαδημαϊκής και άλλων κοινοτήτων, διπλωμάτες, στρατιωτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους», ανέφερε το συμβούλιο σε δήλωση για την επικείμενη εκδήλωση.
Οι γεωπολιτικές αλλαγές εν μέσω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμένεται να αποτελέσουν το επίκεντρο των συζητήσεων.
Επιπλέον, σημαντική προσοχή θα δοθεί στη νέα οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε από τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία.
Το Συμβούλιο Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής είναι ένας δημόσιος οργανισμός που ιδρύθηκε από μια ομάδα πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσίων προσώπων, ερευνητών και δημοσιογράφων στη Μόσχα το 1992.
Στόχος του οργανισμού είναι να διευκολύνει την ανάπτυξη και την εφαρμογή των αντιλήψεων στρατηγικής ανάπτυξης της Ρωσίας και την εξωτερική και εσωτερική πολιτική της χώρας, καθώς και την ενίσχυση της οικοδόμησης του έθνους και της κοινωνίας των πολιτών.
bb1_1.png
bb2_2.png
bb3_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης