Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

To τελικό σχέδιο – Η Ρωσία θα προσαρτήσει Donbass, Μαριούπολη, Kherson – O χρόνος της Ουκρανίας τελειώνει, χάνει το 30% των εδαφών

To τελικό σχέδιο – Η Ρωσία θα προσαρτήσει Donbass, Μαριούπολη, Kherson – O χρόνος της Ουκρανίας τελειώνει, χάνει το 30% των εδαφών
Οι πολιτικές και ηθικές συνέπειες μιας μακροχρόνιας ρωσικής κατοχής της νοτιοανατολικής Ουκρανίας θα ήταν καταστροφικές για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ουκρανικού κράτους

Το τελικό σχέδιο της Ρωσίας είναι να προσαρτήσει σχεδόν το 30% της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας στην Ρωσική Ομοσπονδία και όχι να ανεξαρτητοποιηθούν οι περιοχές που κατέχονται πλέον από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Τα εδάφη είναι η ευρύτερη περιοχή του Donbass, η Μαριούπολη έως την Kherson, Zaporizhia μαζί με την Κριμαία.
Πρόκειται για όλη την Ανατολική βιομηχανική Ουκρανία και την Νότια Ουκρανία ελέγχοντας πλήρως την Αζοφική και Μαύρη Θάλασσα πλην της ζώνης της Οδησσού.
Η Ρωσία θα ελέγχει το 75% της παραθαλάσσιας Ουκρανίας.

Ενεργοποίηση ρωσικού δόγματος

Η Ρωσία θα ενεργοποιήσει το στρατιωτικό της δόγμα που επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων για την υπεράσπιση του ρωσικού εδάφους και το δόγμα αυτό θα ισχύει και για τα πρόσφατα προσαρτημένα εδάφη.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin μπορεί να πιστεύει ότι η απειλή ή η χρήση πυρηνικών όπλων θα αποκαταστήσει τη ρωσική αποτροπή και θα απενεργοποιήσει τα σχέδια του ΝΑΤΟ για επέκταση στα ανατολικά σύνορα δηλαδή στα σύνορα της Ρωσίας.

Το χρονοδιάγραμμα του Putin για την προσάρτηση πιθανότατα εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο κατανοεί την κατάσταση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.
Ο ρωσικός στρατός δεν έχει ακόμη επιτύχει τους δηλωμένους εδαφικούς στόχους του Putin για την ασφάλεια όλων των περιφερειών του Donetsk και του Luhansk.
Εάν ο Putin αξιολογήσει ότι καθυστερεί να επιτύχει τους στρατιωτικούς στόχους του, πιθανότατα θα επιταχύνει την προσάρτηση και θα εισαγάγει γρήγορα την πυρηνική αποτροπή σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο του ουκρανικού εδάφους που κατέχει αυτή τη στιγμή η Ρωσία.
Εάν ο Putin εκτιμάει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι ικανές για πρόσθετες προόδους στο έδαφος, πιθανότατα θα καθυστερήσει την προσάρτηση με στόχο να αποκτήσει περισσότερα εδάφη.
Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο η Ουκρανία θα χάσει μέρος της εδαφικής κυριαρχίας της σε βαθμό σχεδόν 30%.

Εναλλακτικά ο Putin θα μπορούσε επίσης να επιχειρήσει να διατηρήσει το υφιστάμενο στρατιωτικό καθεστώς κινητοποιώντας επιπλέον δυνάμεις.
Μπορεί να καθυστερήσει να ανακοινώσει την προσάρτηση των εδαφών για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα σε αυτή την περίπτωση, περιμένοντας να φτάσουν οι ενισχύσεις ώστε να κερδίσει περισσότερα εδάφη.

Ο χρόνος της Ουκρανίας τελειώνει

Η Ουκρανία και οι δυτικοί εταίροι της έχουν πιθανότατα ένα πολύ στενό παράθυρο ευκαιρίας να υποστηρίξουν μια ουκρανική αντεπίθεση στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη προτού η Ρωσία προσαρτήσει αυτά τα εδάφη.
Η Ουκρανία και η Δύση πρέπει επίσης να αναπτύξουν ένα συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση σε οποιαδήποτε προσάρτηση και στην απειλή πυρηνικής επίθεσης που θα μπορούσε να την ακολουθήσει.
Οι πολιτικές και ηθικές συνέπειες μιας μακροχρόνιας ρωσικής κατοχής της νοτιοανατολικής Ουκρανίας θα ήταν καταστροφικές για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ουκρανικού κράτους.
Τα ζωτικά ουκρανικά και δυτικά εθνικά συμφέροντα απαιτούν επείγουσα δυτική υποστήριξη για μια άμεση ουκρανική αντεπίθεση.

Η Ρωσία θα προσαρτήσει τη Νότια Ουκρανία:

Ο Ρώσος πρόεδρος Putin σκοπεύει να προσαρτήσει την κατεχόμενη νότια και ανατολική Ουκρανία απευθείας στη Ρωσική Ομοσπονδία τους επόμενους μήνες για να εδραιώσει τον έλεγχό του σε αυτά τα εδάφη και ενδεχομένως να αποτρέψει τις ουκρανικές αντεπιθέσεις εκτιμάει το ISW.
H Ρωσία θα προσαρτήσει μεγάλο μέρος της ουκρανικής επικράτειας που καταλαμβάνεται αυτή τη στιγμή από τις ρωσικές δυνάμεις - τμήματα των περιφερειών Kherson και Zaporizhia στο νότο και περιοχές των περιφερειών Donetsk και Luhansk στα ανατολικά που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις.
Η Ρωσία μπορεί επίσης να προσαρτήσει άλλα κράτη όπως η Νότια Οσετία (στη Γεωργία) και η Υπερδνειστερία (στη Μολδαβία).
Το ISW έχει αναφερθεί λεπτομερώς στα σχέδια για την προσάρτηση ή την αναγνώριση των κατεχόμενων εδαφών της Kherson, Zaporizhia, Donetsk και Luhansk.
Αυτή η μεταβολή περιλαμβάνει την αντικατάσταση των τοπικών μέσων ενημέρωσης με μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, την εγκατάσταση ρωσικών δικτύων διαδικτύου και επικοινωνιών, τη μετάβαση των τοπικών οικονομιών στο ρωσικό ρούβλι, την σύλληψη τοπικών Ουκρανών αξιωματούχων.

Η τακτική της Ρωσίας

Η Ρωσία έχει πολλά μοντέλα για τη διακυβέρνηση των προσαρτημένων εδαφών με βάση το περίπλοκο και ποικίλο ομοσπονδιακό σύστημα της Ρωσίας.
Τα κατεχόμενα εδάφη θα μπορούσαν να ενσωματωθούν ως περιφέρειες (η διοικητική μονάδα περίπου ανάλογη με τα αμερικανικά κράτη που περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ρωσίας), δημοκρατίες (όπως η προσαρτημένη χερσόνησος της Κριμαίας), ομοσπονδιακές πόλεις (όπως οι δύο κύριες πόλεις της Ρωσίας, η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη και η πόλη και ναυτική βάση της Σεβαστούπολης), ή μια εντελώς νέα οργανωτική δομή.
Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να επιλέξει να μετατρέψει πρώτα τα κατεχόμενα εδάφη σε «λαϊκές δημοκρατίες» ως ενδιάμεσο βήμα ή να προσφέρει μια σταδιακή πορεία προς την προσάρτηση.
Το ISW δεν μπορεί επί του παρόντος να προβλέψει ποιο δρόμο προς την προσάρτηση θα ακολουθήσει πιθανότατα η Ρωσία, αλλά τα πρόσφατα ρωσικά επίσημα σχόλια υποδηλώνουν ότι η πλήρης προσάρτηση είναι αυτή τη στιγμή η πιο πιθανή.

Κέρδη και ζημιές από την προσάρτησης εδαφών από την Ρωσία:

Η άμεση προσάρτηση οποιωνδήποτε περιοχών της κατεχόμενης Ουκρανίας θα άλλαζε οριστικά τα νομικά πλαίσια πριν από την εισβολή που κωδικοποιήθηκαν στις Συμφωνίες του Μινσκ ΙΙ και θα απέκλειε την επιστροφή σε κάθε είδους status quo antebellum.
Θα κόστιζε έτσι στον Putin την ευκαιρία που επιδίωξε επίμονα από το 2014 έως το 2022 - προσπαθώντας να επιβάλλει Ρώσους πολιτικούς στο Donbass στο ουκρανικό πολιτικό σύστημα ως μόνιμους μοχλούς επιρροής.
Η πλήρης προσάρτηση του ουκρανικού εδάφους θα απέκλειε την αναβίωση των νομικών πλαισίων που περιγράφονται από τις συμφωνίες του Μινσκ ΙΙ, που εξαρτιόταν από τη μεταχείριση των ρωσικών κρατιδίων ως τμήματα της Ουκρανίας και την απαίτηση από την Ουκρανία να τους χορηγήσει αυτονομία και δικαιώματα συμμετοχής στο ουκρανικό πολιτικό σύστημα.
Η αναγνώριση από τον Putin της «ανεξαρτησίας» αυτών των κρατιδίων αμέσως πριν από την εισβολή του Φεβρουαρίου 2022 έχει ήδη επισήμως αλλάξει την κατάσταση.
Όμως, ενώ θεωρητικά θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τον Putin να ανταλλάσσει αυτή την «ανεξαρτησία» για μια επιστροφή στο πλαίσιο του Μινσκ ΙΙ, είναι σχεδόν αδύνατο τα εδάφη που έχουν προσαρτηθεί επίσημα στη Ρωσική Ομοσπονδία να επιστρέψουν πίσω.

Επομένως, εάν ο Putin προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη, θα έχει αποφασίσει να εγκαταλείψει την επιλογή της χρήσης ενδιαμέσων ή πληρεξουσίων εντός του ουκρανικού πολιτικού συστήματος για να επαναλάβει την υβριδική πολεμική προσέγγιση που είχε ακολουθήσει έναντι της Ουκρανίας από το 2014.
Εάν η Ρωσία προσαρτήσει άμεσα μέρος της ουκρανικής επικράτειας, θα σηματοδοτήσει μια θεμελιώδη απόκλιση στην προσέγγιση της Ρωσίας… στην Ουκρανία στην διεξαγωγή του υβριδικού πολέμου.

Εάν ο Putin μπορεί να κηρύξει τη νίκη προσαρτώντας μεγάλες εκτάσεις ουκρανικού εδάφους, μπορεί να πουλήσει καλύτερα το κόστος του πολέμου στον ρωσικό πληθυσμό αλλά και διεθνώς.
Η Ρωσία πιθανότατα εκτιμά ότι πρέπει επομένως να εδραιώσει και να δικαιολογήσει τα κέρδη του προσαρτώντας τουλάχιστον τις περιφέρειες του Luhansk και Donetsk και σε επόμενη φάση και όλα τα άλλα εδάφη που έχει κατακτήσει.

Συγχρονισμός:

Η Ρωσία έχει θέσει μερικούς όρους για την προσάρτηση σε περιοχές όπως η Kherson και η Zaporizhia.
Η Ρωσία πρέπει να θέσει ορισμένους πολιτικούς και στρατιωτικούς όρους πριν μπορέσει να προσαρτήσει κατεχόμενα εδάφη.
Ωστόσο, η στρατιωτική πραγματικότητα θα μπορούσε να αναγκάσει μια αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα ή στον ρυθμό, και τα ουκρανικά στρατιωτικά κέρδη στα ανατολικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερη προσάρτηση συγκεκριμένων περιοχών.

Το βασικό σενάριο πάντως είναι ότι η Ρωσία σκοπεύει να προσαρτήσει όλα τα εδάφη που θέλει να ενσωματώσει στη Ρωσία άμεσα και ταυτόχρονα, αντί να κλονίσει τη διαδικασία προσάρτησης.
Η μαζική προσάρτηση θα υποχρέωνε την Δύση να αποδεχθεί τα νέα δεδομένα.
Η διεθνής κοινότητα ομαλοποίησε τελικά τις σχέσεις με τη Ρωσία μετά την εισβολή της στη Γεωργία το 2008 και τη στασιμότητα της εισβολής της στην Ουκρανία το 2014 και την προσάρτηση της Κριμαίας.
Ο Putin πιθανότατα θα επιδιώξει να επαναλάβει αυτό το μοντέλο.

Η Ρωσία θα χρειαστεί να δημιουργήσει σχετικά ολοκληρωμένες δομές ασφάλειας και διοίκησης στα κατεχόμενα εδάφη του προτού μπορέσει να ανακοινώσει την προσάρτηση.
Η απροσδόκητα σκληρή αντίσταση της Ουκρανίας στο κατεχόμενο εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης Azovstal, καθώς και οι αντικατοχικές διαμαρτυρίες στη Kherson και σε άλλες κατεχόμενες περιοχές, πιθανότατα έχουν επιβραδύνει το επιδιωκόμενο χρονοδιάγραμμα της Ρωσίας.

Η Ρωσία πρέπει επίσης να εργαστεί για να μετατρέψει τη στρατιωτική κατοχή των ουκρανικών εδαφών σε μια σειρά πολιτικών διοικήσεων ικανών να κυβερνήσουν τις νεοσύστατες ρωσικές περιοχές προτού μπορέσει να προσαρτήσει επίσημα αυτά τα εδάφη.
Αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο.
Όσο περισσότερο χρόνο έχουν οι ρωσικές δυνάμεις να ελέγχουν και να υποτάξουν το κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την Ουκρανία να ανοικοδομήσει τοπικές διοικητικές δομές και δομές διακυβέρνησης σε αυτές τις περιοχές. Το πολιτικό ρολόι για την ικανότητα της Ουκρανίας να ανακτήσει τον έλεγχο της νοτιοανατολικής χώρας χτυπά.

Ο Ρώσος επικεφαλής της περιφέρειας Kherson δήλωσε σε συνέντευξή του στις 9 Μαΐου ότι ο σχηματισμός περιφερειακής κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε εκτεταμένη ή οργανωμένη βία στη Kherson, παρά μόνο «ξεχωριστές εκδηλώσεις».
Αυτοί οι ισχυρισμοί μπορεί να υποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις κατοχής, έχουν καταστείλει την ουκρανική αντίσταση και τις κομματικές δραστηριότητες στην περιοχή, χάρη στον ρωσικό έλεγχο των επικοινωνιών.

Προβλεπόμενες επιπτώσεις της προσάρτησης:

Η Ρωσία θα μπορούσε να απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η Ουκρανία επιχειρήσει να αντεπιτεθεί στο προσαρτημένο έδαφος για να αποτρέψει τη συνεχιζόμενη δυτική στρατιωτική βοήθεια που θα επέτρεπε μια τέτοια αντεπίθεση.
Το ρωσικό πυρηνικό δόγμα επιτρέπει ξεκάθαρα τη χρήση πυρηνικών όπλων ως απάντηση στην «επιθετικότητα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη χρήση συμβατικών όπλων όταν η ίδια η ύπαρξη του κράτους βρίσκεται σε κίνδυνο».

Η Ρωσία μπορεί επίσης να πιστεύει ότι οι Ουκρανικές δυνάμεις δεν θα ήταν διατεθειμένες να επιτεθούν απευθείας σε διεκδικούμενη ρωσική επικράτεια, ιδιαίτερα αφού ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky είπε στις 27 Μαρτίου ότι η Ουκρανία δεν θα προσπαθήσει να ανακαταλάβει όλα τα εδάφη που κατείχε η Ρωσία με τη βία, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος.

Στρατιωτική υποστηρικτική προσπάθεια:

Προκειμένου να καταστεί δυνατή η προσάρτηση των κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών, η Ρωσία πρέπει να επιτύχει τους ακόλουθους στρατιωτικούς στόχους:

Διατήρηση και εδραίωση του ελέγχου των κατεχόμενων εδαφών. Αυτός ο στόχος απαιτεί την ολική καταστροφή της Ουκρανικής άμυνας στα εδάφη αυτά.
Να αποτρέψει την Ουκρανία ώστε να ανακαταλάβει τα εδάφη αυτά.
Η Ρωσία θα διατάξει τις ρωσικές δυνάμεις να εγκατασταθούν σε αμυντικές θέσεις μόλις οι αξιωματούχοι της Ρωσίας αποδεχτούν ότι η ρωσική εκστρατεία στο Donbass ολοκληρώθηκε

Πρόβλεψη:

Το ISW εκτιμάει ότι το υπόλοιπο αυτής της φάσης του πολέμου στην Ουκρανία πιθανότατα θα ακολουθήσει μία από τις τρεις πορείες:
1)Οι ρωσικές δυνάμεις θα προσαρτήσουν το κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος στη Ρωσία,
2)Ο ρωσικός στρατός θα σταματήσει για καιρό καθώς επιχειρεί να κινητοποιήσει πρόσθετες δυνάμεις,
3)Οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν την στρατιωτική επιχείρηση για μήνες μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα αποφασίσουν να τερματίσουν τις επιθέσεις τους στο Donetsk και το Luhansk και να προσαρτήσουν τα εδάφη που κατέχουν αυτή τη στιγμή.

Στρατηγική της μερικής νίκης:

Η Ρωσία θα μπορούσε να ανακηρύξει τουλάχιστον μερική νίκη.
Ο Putin πιθανότατα κατανοεί ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στις συμφωνίες του Μινσκ ΙΙ ή σε οποιοδήποτε παρόμοιο νομικό πλαίσιο που επέτρεπε τη ρωσική παρέμβαση στην ουκρανική πολιτική.
Αλλά ο Putin δεν έχει παραιτηθεί από τη μακροπρόθεσμη φιλοδοξία του να ελέγξει το Κίεβο, παρόλο που οι προσπάθειές του να καταλάβει το ουκρανικό κράτος με τη βία δεν έχουν επιτύχει προς το παρόν.
Εάν ο Putin προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη και η σύγκρουση διευθετηθεί σε νέες γραμμές του μετώπου, η Ρωσία θα μπορούσε να ανασυνθέσει τις δυνάμεις της και να επαναλάβει μια νέα εισβολή έχοντας εδαφικό πλεονέκτημα.

Η Δύση πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη και να μην υποτιμήσει την πραγματική και πιθανή απειλή ότι η Ρωσία θα προσαρτήσει τη νοτιοανατολική Ουκρανία και θα διευρύνει το ρωσικό πυρηνικό δόγμα για να καλύψει αυτό το πρόσφατα προσαρτημένο έδαφος.

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοι μαζί με τους αμερικανούς έχουν πιθανότατα ένα στενό παράθυρο ευκαιρίας να υποστηρίξουν μια ουκρανική αντεπίθεση στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη πριν η Ρωσία προσαρτήσει αυτό το έδαφος…
bb1_1.png

bb2_2.png
bb3_1.png
bb4_1.png

b5_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης