Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμπλοκή ΝΑΤΟ στην Ουκρανία βλέπει η Ρωσία - Προς πόλεμο διαρκείας; - Καμία πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Εμπλοκή ΝΑΤΟ στην Ουκρανία βλέπει η Ρωσία - Προς πόλεμο διαρκείας; - Καμία πρόοδος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
Άγνωστο το πότε θα τελειώσει η ρωσική εισβολή είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky - ΗΠΑ: Θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσει η Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να έχουν περιέλθει σε τέλμα, η Μόσχα κάνει λόγο για επί της ουσίας εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο με τις συνεχιζόμενες παραδόσεις όπλων στο Κίεβο, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου και μιας πυρηνικής σύγκρουσης.
Η Ρωσία διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα πως στόχος της είναι η κατάληψη της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας, υπονοώντας παράλληλα πως το σχέδιο δεν αποκλείει και μια επίθεση στη Μολδαβία και συγκεκριμένα, στην Υπερδνειστερία, όπου και εκεί υπάρχει έντονο φιλορωσικό στοιχείο.
Εάν μάλιστα ληφθεί υπόψη πως οι στρατιωτικές επιτυχίες της Ρωσίας δεν έχουν ακόμα αποδώσει τα αναμενόμενα, τη στιγμή μάλιστα που η Μόσχα διαβεβαιώνει πως όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί, στο τέλος θα επιτευχθούν, γίνεται προφανές πως το Κρεμλίνο ετοιμάζεται για έναν πόλεμο διαρκείας.
Αυτό υποστήριξε άλλωστε και στο χθεσινοβράδινο διάγγελμα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος είπε πως παραμένει άγνωστο το πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος.
Αναλυτές μάλιστα υποστηρίζουν πως η επίθεση στο Donbass, στην ανατολική Ουκρανία, δεν αποκλείεται παρά να είναι η προαναγγελία μιας ευρύτερης ρωσικής επίθεσης, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί με μια νέα συμφωνία για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη.
Και όλα αυτά τη στιγμή που για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres βρίσκεται στη Μόσχα όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Putin σε μια προσπάθεια να πιέσει για κατάπαυση του πυρός.
8_62.JPG

Guterres (ΟΗΕ): Να τελειώσει το συντομότερο δυνατό ο πόλεμος στην Ουκρανία

Πρέπει να τελειώσουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, ο οποίος κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov στη Μόσχα, υποστήριξε πως πρέπει να δημιουργηθούν το συντομότερο δυνατό οι συνθήκες για μια κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.
«Ενδιαφερόμαστε ιδιαιτέρως για να βρούμε τρόπους προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες για αποτελεσματικό διάλογο, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια ειρηνική λύση» είπε ο Guterres.
«Ενώ η κατάσταση στην Ουκρανία είναι περίπλοκη, με διαφορετικές ερμηνείες για αυτό που συμβαίνει, είναι δυνατόν να έχουμε έναν σοβαρό διάλογο για τον καλύτερο τρόπο για να ενεργήσουμε προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τα δεινά των ανθρώπων» υπογράμμισε ο Guterres, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί εντός της ημέρας και με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Σημειώνεται πως ο γ.γ. του ΟΗΕ θα επισκεφθεί μεθαύριο Πέμπτη 29/4, όταν και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Zelensky.

Austin (ΗΠΑ): Θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο με τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι ειναι δυνατό για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο με τη Ρωσία είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin.
«Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ.
Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα μέσω της αμυντικής βιομηχανικής μας βάσης ώστε να συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ουκρανία να αμυνθεί με ακόμη πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Θα συνεχίσουμε να κινούμε γη και ουρανό ώστε να μπορέσουμε να τους ικανοποιήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Lloyd κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των εκπροσώπων 40 κρατών που συγκεντρώθηκαν στην αμερικανική βάση στο Ramstein της Γερμανίας προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι η στρατιωτική βοήθεια που θα παράσχουν στην Ουκρανία το επόμενο διάστημα.

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Εμπλοκή ΝΑΤΟ σε πόλεμο με τη Ρωσία

Την θέση πως τα όπλα που παραδίδει η Δύση στην Ουκρανία είναι θεμιτός στόχος για τη Ρωσία διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, επισημαίνοντας πως οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το NATO «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία».
«Αυτά τα όπλα είναι θεμιτός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν ήδη γίνει στόχος πάνω από μια φορά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.
Το NATO, στην ουσία, ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία δι’ ενδιαμέσου και εξοπλίζει αυτόν τον ενδιάμεσο.
Πόλεμος σημαίνει πόλεμος» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Lavrov, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου και μιας πυρηνικής σύγκρουσης.
«Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, ο κίνδυνος είναι πραγματικός και δεν πρέπει να υποτιμάται» είπε ο Lavrov.

Kuleba: Οι Ρώσοι προσπαθούν να φοβίσουν τη Δύση

Στην τοποθέτηση αυτή του Lavrov απάντησε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Dmitry Kuleba, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ρωσία νιώθει ότι χάνει στην Ουκρανία και για αυτό επιχειρεί να φοβίσει τη Δύση, με την απειλή ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Η Ρωσία χάνει και την τελευταία της ελπίδα να τρομάξει τον κόσμο για τη στήριξη του στην Ουκρανία.
Για αυτό το λόγο μιλά για τον κίνδυνο ενός Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτό το μόνο που σημαίνει είναι ότι η Μόσχα νιώθει την ήττα στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο κόσμος πρέπει να διπλασιάσει τη στήριξη του στην Ουκρανία ώστε να επικρατήσουμε και να διαφυλάξουμε την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια» είπε ο Kuleba.

Zelensky: Δεν υπάρχει απάντηση στο πότε θα τελειώσει η ρωσική εισβολή

Την θέση πως δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα του πότε θα τελειώσει η εισβολή της Ρωσίας διατύπωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
O Zelensky υποστήριξε στο διάγγελμα του προς τον ουκρανικό λαό ότι είναι αδύνατο να προβλεφθεί το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, αν και υποστήριξε ότι η νίκη της Ουκρανίας είναι αναπόφευκτη.
«Είναι προφανές ότι κάθε μέρα - και ειδικά σήμερα, που έχει αρχίσει ο τρίτος μήνας της αντίστασής μας - ότι όλοι στην Ουκρανία ενδιαφέρονται για την ειρήνη, για το πότε θα τελειώσουν όλα.
Δεν υπάρχει απλή απάντηση σε αυτό αυτή τη στιγμή» είπε ο Zelensky.
4_139.jpg
Ρωσία: Πλήξαμε πάνω από 90 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία

Για πλήγματα σε περισσότερους από 90 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία το τελευταίο 24ωρο, κατά τα οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 500 Ουκρανοί στρατιώτες κάνει λόγο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, από τις επιθέσεις αυτές καταστράφηκαν δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.
Μάλιστα η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε δύο εγκαταστάσεις με πυρομαχικά στην περιοχή του Kharkiv, στην ανατολική Ουκρανία.

Βομβαρδισμοί στο Azovstal, προέλαση Ρώσων στο Donbass

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί των Ρώσων στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να αντιστέκονται.
Εκτιμάται ότι οι τελευταίοι Ουκρανοί στρατιώτες κρύβονται στα τούνελ που υπάρχουν κάτω από το εργοστάσιο.
321_5.jpg
322_2.jpg
Παράλληλα συνεχίζεται η ρωσική προέλαση στο Donbass με τον κυβερνήτη του Luhansk, Sergey Gaidai να επαναλαμβάνει το αίτημα του για την εκκένωση της επαρχίας.
Όπως είπε, προσπάθειες εκκένωσης θα γίνουν σήμερα στις περιοχές Severodonetsk, Lysychansk, Rubizhne, Popasna, Gorskoye.
«Είναι δύσκολο να απομακρυνθούν όσοι δεν έχουν βρεθεί ποτέ έξω από την περιοχή του Luhansk.
Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων.
Αλλά φύγετε, πηγαίντε σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας όπου υπάρχει ζωή, ζωή με ασφάλεια» είπε ο Gaidai.
1212121.JPG
Μ. Βρετανία: Οι Ρώσοι πήραν την Kreminna, θέλουν να περικυκλώσουν βαριά οχυρωμένες Ουκρανικές θέσεις

Την θέση πως οι Ρώσοι πήραν την πόλη Kreminna στην επαρχία του Luhansk και ότι απώτερος στόχος τους είναι να περικυκλώσουν βαριά οχυρωμένες θέσεις του ουκρανικού στρατού στα ανατολικά της Ουκρανίας διατυπώνει στην τελευταία ενημέρωση του το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας.
Επιπλέον, αναφέρεται πως σκληρές μάχες γίνονται στα νότια της πόλης Izium ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να προωθηθούν προς τις πόλεις Sloviansk και Kramatorsk.
«Οι ουκρανικές δυνάμεις ετοιμάζουν την άμυνα τους στη Zaporizhzhia έτσι ώστε να αντισταθούν σε μια πιθανή επίθεση από τα νότια» αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Kherson: Κατέλαβαν οι Ρώσοι το δημαρχιακό μέγαρο

Στο στρατιωτικό σκέλος, οι Ρώσοι φέρονται να κατέλαβαν το δημαρχιακό μέγαρο στην Kherson και να εγκατέστησαν εκεί δικές τους δυνάμεις ασφαλείας.
Σημειώνεται πως η Kherson ήταν η πρώτη ρωσική πόλη που έπεσε στα χέρια των Ρώσων, με την Ουκρανία να κατηγορεί τη Ρωσία ότι ετοιμάζεται «ψευδο-δημοψήφισμα» για την ανακήρυξη της ως ανεξάρτητης Δημοκρατίας, όπως συνέβη σε Κριμαία, Donetsk και Luhansk.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης