Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στόχος του Putin η Υπερδνειστερία; - Για τρομοκρατικές επιθέσεις κάνουν λόγο οι αυτονομιστές - Συναγερμός στη Μολδαβία

Στόχος του Putin η Υπερδνειστερία; - Για τρομοκρατικές επιθέσεις κάνουν λόγο οι αυτονομιστές - Συναγερμός στη Μολδαβία
Είχε προηγηθεί επίθεση σε κτήριο που στεγάζει τις υπηρεσίες ασφαλείας της Υπερδνειστερίας
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Την περασμένη εβδομάδα ο κορυφαίος Ρώσος στρατηγός Rustam Minnikayev υποστήριξε ότι στόχος της Ρωσίας είναι να καταλάβει τη νότια και την ανατολική Ουκρανία, αναφέροντας μάλιστα πως αυτό θα αποτελέσει «μια διέξοδο προς την Υπερδνειστερία», όπου όπως είπε, «υπάρχουν επίσης γεγονότα καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού».
Επρόκειτο για μια τοποθέτηση που έβαζε ανοιχτά την Υπερδνειστερία στο ρωσικό στόχαστρο, αν και δεν ήταν η πρώτη φορά που η Μολδαβία και η αποσχισθείσα αυτή Δημοκρατία
μνημονεύονταν ως οι επόμενοι στόχοι του Putin προκειμένου να επεκτείνει τη ρωσική επιρροή ακόμα πιο δυτικά στο έδαφος της Ευρώπης.
Τα τελευταία 24ωρα μια σειρά από επιθέσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στη Μολδαβία - και όχι μόνο - για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η πρόεδρος της Μολδαβίας, Maia Sandu ανακοίνωσε ότι συγκαλεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να εκτιμήσει το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην χώρα.
Σημειώνεται πως κατόπιν των δηλώσεων του Ρώσου στρατηγού, η Μολδαβία είχε καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τις απειλητικές δηλώσεις αυτές, καλώντας την Μόσχα «να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα».
Από την πλευρά τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας κάνουν λόγο για τρομοκρατικές επιθέσεις.
moldova2.jpg

Τρομοκρατικές επιθέσεις

Συγκεκριμένα, οι αυτονομιστές έκαναν λόγο για τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ αποφασίστηκε να αυξηθεί ο συναγερμός για νέες τρομοκρατικές απειλές.
«Καταγράφηκαν τρία γεγονότα: το κτήριο του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας στην Tiraspol, μια στρατιωτική μονάδα κοντά στο χωριό Parkany και οι πύργοι ενός ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού κέντρου κοντά στο χωριό Mayak υπέστησαν ζημιές» ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου Vadim Krasnoselsky σχετικά με τις επιθέσεις που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 24 ώρες.
Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα είχαν αναφερθεί εκρήξεις σε δύο κεραίες ραδιοφώνου ενώ χθες Δευτέρα 25/4 επιθέσεις έγιναν και στο κτήριο των υπηρεσιών ασφαλείας της Υπερδνειστερίας.
«Τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν στο χωριό Maiac, στην περιοχή Grigoriopol: η πρώτη στις 6:40 και η δεύτερη στις 7:05», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Υπερδνειστερίας.
Όπως έγινε γνωστό από την επίθεση, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ενώ διευκρινίστηκε πως οι κεραίες αυτές, οι οποίες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, χρησιμοποιούνταν για να μεταδίδονται ρωσικά προγράμματα.
6433333.jpg
Επιθέσεις

Aλλεπάλληλες εκρήξεις σημειώθηκαν και χθες Δευτέρα 25/4 στο υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας στην Τιράσπολ, την πρωτεύουσα της περιοχής της Υπερδνειστερίας.
Από τις επιθέσεις αυτές, δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.
Δύο ώρες αργότερα, η αστυνομία της Υπερδειστερίας ανακοίνωσε ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε επίθεση με χειροβομβίδες.
«Τα παράθυρα των επάνω ορόφων έσπασαν.
Καπνός υψώνεται από το κτίριο.
Η περιοχή έχει περικυκλωθεί από αστυνομικούς» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από αυτόπτες μάρτυρες σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται η κατεστραμμένη πόρτα της εισόδου και τα σπασμένα παράθυρα ενός γειτονικού κτιρίου.
Πυροσβέστες και αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο και η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης διακόπηκε.

Δυο σενάρια για ποιος ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία

Οι δύο πλευρές έχουν σημάνει συναγερμό και αλληλοκατηγορούνται για το ποιος φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις των τελευταίων ωρών που επεκτείνουν δυτικότερα τις πολεμικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο όλα γίνονται από τους Ρώσους: για να δεσμεύσει δυνάμεις η Ουκρανία στα δυτικά σύνορά της ώστε να διευκολυνθεί η επόμενη επίθεση της στα ανατολικά προς το Χάρκοβο ή και για να διευκολυνθούν επίσης οι επιθέσεις σε υποδομές στη δυτική Ουκρανία, απ’ όπου μεταφέρεται πολεμικός εξοπλισμός της Δύσης.
Σύμφωνα με την δεύτερη εκδοχή η ευθύνη βαραίνει τους Ουκρανούς που θέλουν να επεκτείνουν τις συρράξεις στο έδαφος της Μολδαβίας ώστε να προκαλέσουν επέμβαση του ΝΑΤΟ.
Δεν είναι τυχαίες δηλώσεις Ουκρανών που μιλούν ανοιχτά για προετοιμασίες για επίθεση στην Υπερδνειστερία.
«Η Ουκρανία έχει το νόμιμο δικαίωμα να «αποστρατικοποιήσει» τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ρωσικών στρατευμάτων που μας απειλούν. Αυτό θα επιτρέψει τη σύλληψη Ρώσων αιχμαλώτων για ανταλλαγή, την εξάλειψη της απειλής από τα ρωσικά στρατεύματα, την κατάσχεση μεγάλων οπλοστασίων πυρομαχικών και την απελευθέρωση δύο ουκρανικές ταξιαρχίες που βρίσκονται στα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας», είπε ο Budushov, ένας από τους κύριους στρατιωτικοπολιτικούς προπαγανδιστές.

Το καθεστώς της Υπερδνειστερίας

Η Υπερδνειστερία, μια περιοχή όπου κατοικούν 500.000 άνθρωποι, αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία το 1990, έπειτα από έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο, αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από τη Ρωσία.
Έχει όμως δικό της νόμισμα και δικές της δυνάμεις ασφαλείας.
Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, η οποία της παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει εκεί 1.500 στρατιώτες.
Η Υπερδνειστερία, η οποία ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές, συνορεύει με τη δυτική Ουκρανία.
Κατά καιρούς η Μόσχα υποστηρίζει ότι «υπάρχουν επίσης περιπτώσεις καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού» στην Υπερδνειστερία, ένα επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης