Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκληραίνει ο Putin: Εντολή σε Gazprom για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια – Τι φοβάται η Δύση

Σκληραίνει ο Putin: Εντολή σε Gazprom για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια  –  Τι φοβάται η Δύση

Η Δύση φοβάται ότι η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία θα εξελιχθεί σε νομισματικό πόλεμο ο οποίος θα πλήξει τις εύθραυστες από τις συνέπειες της πανδημίας οικονομίες του αναπτυγμένου κόσμου

Σχετικά Άρθρα

Σκληραίνει τη στάση της η Ρωσία ως απάντηση στις  οικονομικές κυρώσεις της Δύσης ότι η τιμολόγηση σε ρούβλια για δισεκατομμύρια δολάρια εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα μπορούσε να είναι λίγες μέρες μακριά, στην πιο σκληρή απάντηση της Μόσχας μέχρι σήμερα στις πρωτοφανείς κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters

Αντεπίθεση στον οικονομικό πόλεμο

Με τη ρωσική οικονομία να αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση της από τα χρόνια που ακολούθησαν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο πρόεδρος  Vladimir Putin αντεπιτέθηκε την περασμένη Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 , διατάσσοντας να πληρωθούν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Ο Putin δήλωσε  ότι η Δύση κήρυξε «οικονομικό πόλεμο» παγώνοντας τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και έτσι η Ρωσία δεν βλέπει πλέον νόημα να λαμβάνει δολάρια ή ευρώ για τις ρωσικές εξαγωγές.

H εντολή

Το Κρεμλίνο την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022 ανακοίνωσε  ότι ο Putin  έδωσε εντολή στην Gazprom, τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο, η οποία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, να δεχτεί πληρωμές για εξαγωγές σε ρούβλια και ότι της έμειναν μόλις τέσσερις ημέρες για να βρει τον τρόπο.
Υπάρχει μια οδηγία προς την Gazprom από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να δέχεται πληρωμές σε ρούβλια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου  Dmitry Peskov.
«Αυτές οι πληροφορίες θα δοθούν στους αγοραστές των προϊόντων της Gazprom».

Στηρίζει το ρούβλι

Οι αγοραστές φυσικού αερίου αναζητούν καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να προμηθευτούν τα ρούβλια για να πραγματοποιήσουν τέτοιες πληρωμές, δεδομένης της έκτασης των κυρώσεων στη Ρωσία.
Οι πληρωμές σε ρούβλια θα στηρίξουν το ρωσικό νόμισμα,
το οποίο έχει πέσει κατακόρυφα μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
Η ομιλία του Putin ανέβασε την ισοτιμία του ρουβλιού  κατά 9% έναντι του δολαρίου την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022.

Οι φόβοι της Δύσης

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έχουν εκτοξευθεί λόγω ανησυχιών για το εάν οι χώρες θα είναι πρόθυμες ή ακόμη και σε θέση να πληρώσουν σε ρούβλια.
Η Δύση φοβάται ότι η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία θα εξελιχθεί σε νομισματικό πόλεμο ο οποίος θα πλήξει τις εύθραυστες από τις συνέπειες της πανδημίας οικονομίες του αναπτυγμένου κόσμου.

Αλλαγή πλεύσης και «απο-δολαριοποίηση»

Η κίνηση του Putin, που ανακοινώθηκε τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούσε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, ισοδυναμεί με μια από τις πιο απότομες στροφές στη ρωσική πολιτική φυσικού αερίου από τότε που οι Σοβιετικοί έχτισαν αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Σιβηρία στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Ο άνθρωπος που είναι ο κορυφαίος ηγέτης της Ρωσίας από το 1999 έχει εδώ και καιρό αντιταχθεί ενάντια στην κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο θεωρεί όργανο μιας αμερικανικής «αυτοκρατορίας του ψεύδους» με στόχο την καταστροφή της Ρωσίας.


θα αντέξει η ρωσική ενεργειακή βιομηχανία τις κυρώσεις 

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του προέδρου Vladimir Putin στην Ουκρανία και το κύμα των δυτικών κυρώσεων ως απάντηση, αρχίζει να πλήττει την οικονομική μηχανή της Ρωσίας: τον τεράστιο κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου της, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022.

Απέφυγαν το embargo

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς έχουν απαγορεύσει τις λίγες εισαγωγές που κάνουν σε ρωσικό πετρέλαιο που εισάγουν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης.
Αλλά ως επί το πλείστον, οι δυτικές κυρώσεις έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να περιορίσουν άμεσα τις περισσότερες εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας.
Ωστόσο, οι περιορισμοί των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν ήδη αποκόψει την πρόσβαση της Ρωσίας σε χρηματοδότηση και προηγμένη τεχνολογία για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των γηρασμένων ενεργειακών πεδίων της.

Ιράν και Βενεζουέλα

Η έξοδος δυτικών ενεργειακών εταιρειών από τη Ρωσία, εν τω μεταξύ, πλήττει μεγάλα έργα από την Αρκτική έως τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Οι αγορές και οι τράπεζες, επίσης, αποφεύγουν τα ρωσικά φορτία πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες.
Όλα αυτά απειλούν τη ρωσική παραγωγή πετρελαίου, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα στα 10 βαρέλια που αντλούνται παγκοσμίως.
Άλλοι πετρελαιοπαραγωγοί που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, αγωνίστηκαν να ανακάμψουν από το μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή που προκάλεσαν τέτοιοι περιορισμοί.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ρωσία ενδέχεται επίσης να πάθει το ίδιο.

Απώλεια ανταγωνιστικότητας

«Αυτό θα ρίξει πίσω τον κλάδο πολλά χρόνια», δήλωσε ο Mikhail Krutikhin, συνεργάτης στην ανεξάρτητη εταιρεία συμβούλων RusEnergy που συμβουλεύει ρωσικές εταιρείες πετρελαίου. «Σημαίνει απώλεια ανταγωνιστικότητας».

Οικονομικές κυρώσεις

Οποιοδήποτε πλήγμα στην ενεργειακή της βιομηχανία θα μπορούσε να αμβλύνει ένα από τα πιο ισχυρά γεωπολιτικά όπλα της Μόσχας, που χρησιμοποιείται από καιρό για να πιέζει πελάτες και ξένες κυβερνήσεις.
Είναι επίσης ένα περαιτέρω πλήγμα για την πολιορκημένη ρωσική οικονομία: ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί περίπου το 40% των εσόδων του προϋπολογισμού της.
Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι που εργάζονται στον κλάδο ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους μέχρι το επόμενο έτος, λένε οι αναλυτές.
What Alternatives Does Europe Have to Russian Gas? (infographic) |  protothemanews.com
Οι τριγμοί στην αλυσίδα εφοδιασμού

Ήδη, οι τριγμοί έχουν αρχίσει να εμφανίζονται.
Μεγάλη κοινοπραξία αγωγών έχει προειδοποιήσει ότι οι κυρώσεις ενδέχεται να επιβραδύνουν τις επισκευές σε μέρος των λειτουργιών της.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία είπε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγού από το Καζακστάν στη Μαύρη Θάλασσα ενδέχεται να μειωθούν προσωρινά κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα -που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου- επικαλούμενη ζημιές από καταιγίδες.
Οι επισκευές ενδέχεται να διαρκέσουν έως και δύο μήνες, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι.
Η Κοινοπραξία Caspian Pipeline – που ανήκει στη Ρωσία, το Καζακστάν, τη μεγάλη αμερικανική Chevron Corp. και άλλους – είπε ότι η εύρεση ανταλλακτικών «στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς μπορεί να είναι μάλλον δύσκολη».
Εκπρόσωπος της Chevron είπε ότι η εταιρεία «αξιολογεί αυτήν τη στιγμή την κατάσταση».

Οι συνέπειες στην παραγωγή

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου του αργού και των συμπυκνωμάτων, αναμένεται τώρα να μειωθεί κατά 15% φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Οι σύμβουλοι της Rystad Energy λένε ότι η παραγωγή μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ στα προπολεμικά υψηλά της εάν οι κυρώσεις διαρκέσουν αρκετά χρόνια.
Russia-Ukraine war: How invasion could change life as we know it - NZ Herald
Η εξάρτηση της Ευρώπης

Το ρωσικό φυσικό αέριο είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη.
Ενώ η απαγόρευση του φυσικού αερίου δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σπεύδουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Μόσχα.
Η Γερμανία πάγωσε το έργο του αγωγού Nord Stream 2 ύψους αξίας 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα είχε διπλασιάσει τη χωρητικότητα του ήδη υπάρχοντος ρωσικού αγωγού.

Η χρηματοδότηση και οι αγοραστές

Αν και το ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να ρέει στην Ευρώπη, πολλοί έμποροι έχουν αποφύγει τα φορτία καθώς μετά την εισβολή οι τράπεζες αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν τις αποστολές.
Επί του παρόντος, το αργό πετρέλαιο αναφοράς της Ρωσίας Urals πωλείται περίπου στα 85 δολάρια το βαρέλι, με σημαντική έκπτωση έναντι του διεθνούς δείκτη αναφοράς Brent που διαμορφώνεται στα 115 δολάρια, υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετοί αγοραστές.

Το ζήτημα της αποθήκευσης

«Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, ακόμη και αν δεν επιβληθούν άμεσες κυρώσεις [στις εξαγωγές πετρελαίου], οι ρωσικές δεξαμενές πετρελαίου θα γεμίσουν στο εσωτερικό και δεν θα υπάρχει μέρος πουθενά αλλού για αποθήκευση πετρελαίου», δήλωσε ο George Voloshin, αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων Aperio Intelligence. .

Εξαγωγικοί προορισμοί

Ρώσοι αξιωματούχοι λένε ότι η χώρα θα διαφοροποιήσει τους εξαγωγικούς της προορισμούς και θα προσπαθήσει να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου σταθερή.
«Ίσως να κερδίσουμε λιγότερα», δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak.
«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μην μειώσουμε» τις εξαγωγές, πρόσθεσε.

Οι αποχωρήσεις και οι νέες δυσκολίες

Ο Novak την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 σημείωσε ότι οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες με τα logistics και τις πληρωμές για τον ενεργειακό εφοδιασμό τον Απρίλιο και τον Μάιο λόγω των κυρώσεων.
Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η BP PLC δήλωσε ότι θα εκχωρήσει το μερίδιό της σχεδόν 20% στη ρωσική κρατική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Rosneft, ενώ η Shell PLC δήλωσε ότι θα τερματίσει τις ρωσικές κοινοπραξίες της. Η Exxon Mobil Corp. δήλωσε ότι θα διακόψει την παραγωγή έργου πετρελαίου και φυσικού αερίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτελεί στο νησί Σαχαλίνη στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό.
Τις τελευταίες ημέρες, οι μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών πετρελαίου στον κόσμο, η Halliburton Co., η Baker Hughes Co. και η Schlumberger Ltd., δήλωσαν ότι τερματίζουν τις εργασίες τους ή αναστέλλουν την ανάπτυξη νέων επενδύσεων και τεχνολογίας στη Ρωσία.
Αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για έναν τομέα στον οποίο ξένες εταιρείες πετρελαϊκών υπηρεσιών παρέχουν κρίσιμη υποστήριξη.
Για παράδειγμα, αυτές οι εταιρείες παρέχουν το 60% του λογισμικού του κλάδου, σύμφωνα με την ενεργειακή συμβουλευτική Vygon Consulting με έδρα τη Μόσχα.
Ενώ οι ντόπιοι Ρώσοι παίκτες παρέχουν το μεγαλύτερο μέρος της βασικής γεώτρησης, οι διεθνείς εταιρείες κυριαρχούν στην αγορά για προηγμένες τεχνικές εξερεύνησης και καλής επεξεργασίας.

Επενδύσεις και τεχνολογία

«Θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή πετρελαίου επειδή θα υπάρχει έλλειψη νέων επενδύσεων και έλλειψη τεχνολογιών που χρειάζεται η Ρωσία», δήλωσε ο Audun Martinsen, επικεφαλής της έρευνας ενεργειακών υπηρεσιών Rystad.
Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας αναμενόταν να κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία.
Τα περισσότερα από τα ενεργά κοιτάσματα είναι παλιά και απαιτούν δαπανηρές τεχνικές έντασης εργασίας για να βγει αργό.
Οι ρωσικές εταιρείες προσπαθούσαν να δανειστούν τεχνικές από το σχιστολιθικό κλάδο των ΗΠΑ, το fracking, για να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερα αποθέματα.
«Η Ρωσία βρίσκεται σε μακρά μάχη όλα αυτά τα χρόνια για να σταματήσει τη μείωση της παραγωγής», είπε ο κ. Martinsen.
«Αυτό θα επιταχύνει τα μείωση στα πεδία».

Υγροποιημένο φυσικό αέριο

Από την πλευρά του φυσικού αερίου, η Μόσχα πήρε μεγάλο στοίχημα στην ενίσχυση του παγκόσμιου μεριδίου της στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, βασιζόμενη σε διεθνείς εταιρείες για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων της στις σκληρές συνθήκες της Αρκτικής.
Ο κ. Martinsen δήλωσε ότι τώρα η χώρα δεν θα έχει πρόσβαση σε απαραίτητες τεχνολογίες, όπως μονάδες υγροποίησης και υπηρεσίες ανέγερσης δεξαμενών, που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη της υποδομής.
Τα διυλιστήρια, εν τω μεταξύ, θα δυσκολευτούν να προμηθευτούν ορισμένες χημικές ουσίες που χρειάζονται για τις διεργασίες διύλισης.

Σοβιετική τεχνολογία

Οι ρωσικές ενεργειακές εταιρείες «έχουν μερικούς μηχανικούς εκπαιδευμένους σε δυτικές εταιρείες και θα προσπαθήσουν να αρκεστούν σε κατώτερη τεχνολογία, η οποία δεν είναι ούτε αιχμής ούτε εξαιρετικά ασφαλής», δήλωσε ο Alexander Gabuev, ανώτερος συνεργάτης στο κέντρο σκέψης Carnegie Moscow Center.
«Είναι σοβιετική τεχνολογία, δεν είναι τεχνολογία του 21ου αιώνα», είπε.
Βοήθεια από την Κίνα
Όπως και με την υπόλοιπη οικονομία της που έχει πληγεί από κυρώσεις, οι αναλυτές αναμένουν ότι η Ρωσία θα αναζητήσει βοήθεια στην Κίνα για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.
Αλλά λένε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να είναι απρόθυμο να διασώσει τη Μόσχα εάν κινδυνεύει να πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις.

«Μη επενδύσιμη»

«Η Ρωσία έχει γίνει de facto μη επενδύσιμη», δήλωσε ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων στη συμβουλευτική εταιρεία Eurasia.
«Ακόμη και εταιρείες από χώρες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, όπως η Κίνα ή η Ινδία, είναι απρόθυμες να δεσμευτούν καθώς φοβούνται μελλοντικές δευτερεύουσες κυρώσεις που θα τις επηρεάσουν επίσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης