Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ στέλνει επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία - Εξοπλισμός για προστασία από πυρηνικά - Η Ρωσία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια

Το ΝΑΤΟ στέλνει επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία - Εξοπλισμός για προστασία από πυρηνικά - Η Ρωσία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg τόνισε ότι η ρωσική επίθεση απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια, ενώ έστειλε νέο μήνυμα στην Κίνα να μην στηρίξει τη Μόσχα
Σχετικά Άρθρα

Την αποστολή επιπλέον βοήθειας στην Ουκρανία αποφάσισε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αντιαρματικούς πυραύλους και εξοπλισμό κατά πιθανής επίθεσης με χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα, με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ να εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία.
Το ΝΑΤΟ θα στείλει επίσης στην Ουκρανία drones και συστήματα αεράμυνας.
Ο Stoltenberg ξεκαθάρισε ωστόσο εκ νέου ότι το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η ρωσική επίθεση απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια, ενώ έστειλε νέο μήνυμα στην Κίνα να μην στηρίξει τη Μόσχα.
Η συμμαχία του ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να επιβάλλει «άνευ προηγουμένου κυρώσεις» στη Ρωσία και θα ενισχύσει τη συμμαχική αποτροπή, είπε.
Παράλληλα, ο Stoltenberg ανακοίνωσε την ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι «από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα σχηματίζεται μια αμυντική γραμμή του ΝΑΤΟ». «Ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και τοποθετούμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά», ανακοίνωσε ο ίδιος, ενώ τόνισε ότι τέσσερις νέες ομάδες μάχης θα σταλούν στη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Να σημειωθεί ότι ο Jens Stolteberg συμφώνησε να παραμείνει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Η Ρωσία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια - Νέο μήνυμα στην Κίνα

Σε κοινό τους ανακοινωθέν, οι ηγέτες των κρατών μελών της βορειοατλαντικής συμμαχίας, αναφέρουν ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια.
Το ΝΑΤΟ καταδικάζει έντονα τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον αμάχων, ενώ ζητεί εξηγήσεις από τη Λευκορωσία και καλεί την Κίνα να μην στηρίξει τον πόλεμο της Ρωσίας με κανέναν τρόπο.
Τέλος, τονίζει ότι οι ηγέτες της Συμμαχίας θα συνεχίσουν να προστατεύουν και να αμύνονται για κάθε εκατοστό εδαφών που της ανήκουν.
«Καλούμε όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ), να υποστηρίξουν τη διεθνή τάξη, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, όπως κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να απόσχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο, και να να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις.
Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της ΛΔΚ και καλούμε την Κίνα να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ, και να προωθήσει μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης», αναφέρει το ανακοινωθέν.

Παραμένει η πολιτική «ανοικτών θυρών»

Το ΝΑΤΟ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στην πολιτική ανοικτών θυρών, σύμφωνα με το Άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στις θεμελιώδεις αρχές που στηρίζουν την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του ότι κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέγει τις δικές του ρυθμίσεις ασφαλείας χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το Άρθρο 10 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν.

Zelensky (Ουκρανία): Δώστε μας όπλα χωρίς περιορισμούς, σώστε μας

Την θέση πως η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς διατύπωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky με βίντεο – μήνυμα του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Η Ουκρανία χρειάζεται στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας.
Με τον ίδιο τρόπο που η Ρωσία χρησιμοποιεί όλο το οπλοστάσιο της χωρίς περιορισμούς εναντίον μας.
Μπορείτε να μας δώσετε το 1% των μαχητικών σας αεροσκαφών.
Μόλις το 1% των αρμάτων μάχης σας.
Σας το ζητήσαμε, αλλά δεν πήραμε απάντηση.
Δεν μπορούμε να τα αγοράσουμε, τέτοιοι εξοπλισμοί είναι θέμα αποφάσεων του ΝΑΤΟ» είπε ο Zelensky, επισημαίνοντας πως η Ουκρανία λαμβάνει βοήθεια, μεμονωμένα από τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.

Τι Συμμαχία είναι αυτή;

«Αλλά τι Συμμαχία είναι αυτή;
Το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ είναι θεμελιώδους σημασίας.
Θέλω απλά να ξέρετε τι πραγματικά πιστεύουμε για αυτό.
Το ΝΑΤΟ πρέπει να αποδείξει ότι αυτή η Συμμαχία μπορεί να σώσει ανθρώπους» είπε ο Zelensky.

Στο στόχαστρο του Putin η ανατολική Ευρώπη

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως η Ρωσία θα βάλει στο στόχαστρο της την ανατολική Ευρώπη, και συγκεκριμένα, την Πολωνία και τα Βαλτικά κράτη.
«Η Ρωσία θέλει να προχωρήσει.
Να επιτεθεί στα ανατολικά κράτη του ΝΑΤΟ.
Στα κράτη της Βαλτικής.
Στην Πολωνία» είπε ο Zelensky, ο οποίος κατηγόρησε το ρωσικό στρατό ότι χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία, ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Λευκός Οίκος: Οι χώρες της G7 και της ΕΕ θα εμποδίσουν την Μόσχα να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα χρυσού


Οι χώρες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιβάλουν κυρώσεις σε κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, ώστε να εμποδιστεί η Μόσχα να παρακάμψει τα χρηματοπιστωτικά μέτρα απομόνωσης της Ρωσίας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης έδωσε επίσης την διαβεβαίωση ότι οι χώρες της G7, που συνέρχονται σε σύνοδο κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι «ενωμένες» στην θέση ότι «οι διεθνείς οργανισμοί και οι πολυεθνικοί θεσμοί δεν πρέπει να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους με την Ρωσία σαν να μην συμβαίνει τίποτε».

Συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες – Εξετάζουν ακόμα και την πλήρη διακοπή προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου

Κατόπιν της Συνόδου του ΝΑΤΟ και της G7, θα ακολουθήσει και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17:30 ώρα Ελλάδας), παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden.
Κατά τη συνεδρίαση τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν διάφορα σενάρια, όπως αυτό της πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της έκτακτης ανάγκης.
«Επανεξετάζουμε σενάρια (που προβλέπουν) τη μερική ή και την πλήρη διακοπή της εισαγωγής αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα ώστε να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια αερίου» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.

Να σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου

«Καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται, βλέπουμε τη Ρωσία να επιτίθεται όλο και περισσότερο στον άμαχο πληθυσμό και να στοχεύει νοσοκομεία, σχολεία και καταφύγια.
Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως.
Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Charles Michel στην καθιερωμένη επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής.
Οι «27» θα συζητήσουν πώς θα υποστηρίξουν ακόμα περισσότερο την Ουκρανία σε αυτές τις δραματικές συνθήκες, καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες εντός της χώρας αυξάνονται δραματικά και εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Οι Eυρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να τονίσουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική, πολιτική, οικονομική και υλική υποστήριξη στην Ουκρανία και να εξετάσουν συγκεκριμένη υποστήριξη προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες και τις χώρες που τους φιλοξενούν.

Περαιτέρω κυρώσεις

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε γρήγορα σε περαιτέρω συντονισμένες κυρώσεις», σημειώνει ο Michel στην επιστολή του.
Οι κυρώσεις είναι ένα από τα κύρια εργαλεία που έχει η ΕΕ για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο, ενώ μαζί με τους διεθνείς συμμάχους, έχουν ήδη υιοθετηθεί τα ισχυρότερα μέτρα που έχουν υπάρξει ποτέ κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
«Πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι κυρώσεις δεν θα παρακαμφθούν», επισημαίνει ο Michel.

Ενεργειακή κρίση

Όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, που αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν συμφωνήσει στη Σύνοδο των Βερσαλλιών να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτηση των χωρών της ΕΕ από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα το συντομότερο δυνατό.
«Πρέπει τώρα να λάβουμε άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουμε τον ενεργειακό μας εφοδιασμό για τον ερχόμενο χειμώνα», τονίζει ο Michel στην επιστολή του, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πώς τις επόμενες εβδομάδες και μήνες μπορεί να αμβλυνθεί η πίεση των υψηλών τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Διασφάλιση τροφίμων

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Eυρωπαίοι ηγέτες είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων και η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.
Εξάλλου, στη συζήτηση για την Ασφάλεια και την 'Αμυνα, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να υιοθετήσουν τη «Στρατηγική Πυξίδα», η οποία καθορίζει μια προοπτική ασφάλειας και άμυνας για την επόμενη δεκαετία.
Τέλος, σχετικά με το COVID-19, θα συζητήσουν εν συντομία τις τελευταίες προσπάθειες συντονισμού για την καταπολέμηση της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης