Τελευταία Νέα
Διεθνή

To NATO στηρίζει την Ουκρανία από μακριά… δεν θέλει εμπλοκή με την Ρωσία – Οι ΗΠΑ προωθούν ενεργειακό deal με την ΕΕ

To NATO στηρίζει την Ουκρανία από μακριά… δεν θέλει εμπλοκή με την Ρωσία – Οι ΗΠΑ προωθούν ενεργειακό deal με την ΕΕ
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει την Ουκρανία από μακριά, δεν θα στείλει ειρηνευτικό σώμα στην Ουκρανία, ούτε υποστηρίζει σχέδιο απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία

Ούτε το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να εμπλακεί στο Ουκρανικό και να έρθει σε ένοπλη σύρραξη με την Ρωσία, αλλά ούτε η Ρωσία είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει ένας παγκόσμιος πόλεμος με την βορειοατλαντική συμμαχία.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει την Ουκρανία από μακριά, δεν θα στείλει ειρηνευτικό σώμα στην Ουκρανία, ούτε υποστηρίζει σχέδιο απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ δεν θέλει να έρθει σε άμεση σύγκρουση με την Ρωσία, οπότε θωρακίζει τα ανατολικά του σύνορα αλλά δεν θα εμπλακεί στο Ουκρανικό.
Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ θέλουν η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και να εξαρτηθεί από το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG των ΗΠΑ.
Ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος ίσως από τους χειρότερους προέδρους στην ιστορία, πηγαίνει στην Ευρώπη όχι για να υποστηρίξει την Ουκρανία αλλά για να προωθήσει το LNG των ΗΠΑ.

Η προσέγγιση αυτή θα είναι το επιστέγασμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου 2022 όπου

1)Αποφασίζει την περαιτέρω αμυντική θωράκιση στα ανατολικά σύνορα κοντά στην Ουκρανία αλλά όχι εντός της Ουκρανίας.
Το ΝΑΤΟ έχει αποφασίσει ότι δεν θα στείλει ούτε καν ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία καθώς η Ρωσία θεωρεί μια τέτοια εξέλιξη casus belli αιτία πολέμου.
Το ΝΑΤΟ θα θωρακίσει τα ανατολικά σύνορα ενισχύοντας τα στρατεύματα και τα οπλικά συστήματα στα σύνορα με την Ουκρανία με επίκεντρο Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία.
Μαζί με τις υπάρχουσες δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν 8 πολυεθνικές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ σε όλη την ανατολική πλευρά

2)Το ΝΑΤΟ δεν θα υποστηρίξει το σχέδιο της Ουκρανίας για την απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία καθώς και μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο όπως έχουν δηλώσει οι ρώσοι.

3)Οι ΗΠΑ και ο Πρόεδρος Biden που καταβαραθρώνεται δημοσκοπικά επιδιώκουν η Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και να εξαρτηθεί από το υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG των ΗΠΑ

Τι αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ;

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου 2022 θα ανακοινώσουν μια σημαντική και μακροπρόθεσμη ενίσχυση της στρατιωτικής τους ομάδας κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.
Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τα ανατολικά του σύνορα αλλά δεν σχεδιάζει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί στην Ουκρανία.
Το πολωνικό σχέδιο για ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία… δεν θα υιοθετηθεί.
Επίσης οι αρχηγοί των κρατών του ΝΑΤΟ θα δεσμευτούν για νέα αύξηση των δαπανών για εξοπλισμούς.
Επίσης το ΝΑΤΟ θα εξετάσει τρόπους για το πώς θα ασκήσει πίεση σε Κίνα και Λευκορωσία.
Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα για την Ουκρανία που ζήτησε η Ρωσία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν εγκρίθηκε αλλά το υποστήριξε η Κίνα που συντάχθηκε με την Ρωσία.

Επιπλέον, οι ηγέτες της συμμαχίας θα συζητήσουν το ενδεχόμενο παράτασης για ένα χρόνο των εξουσιών του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, του οποίου η θητεία λήγει τον Σεπτέμβριο, αλλά λόγω των έκτακτων συνθηκών θα πρέπει να επεκταθεί η θητεία του.

Το πρώτο βήμα είναι η ανάπτυξη τεσσάρων ομάδων μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Μαζί με τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις στη Βαλτική και την Πολωνία , αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν οκτώ ομάδες μάχης σε όλο το μήκος της ανατολικής πλευράς από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα απέναντι στην Ρωσία.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ανέπτυξε εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ευρώπη σε κατάσταση συναγερμού, συμπεριλαμβανομένων πέντε ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη, καθώς και 40.000 υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία αύξησε επίσης την αμυντική παρουσία αεροπορικών, θαλάσσιων και χερσαίων δυνάμεων για να διασφαλίσει την ασφάλεια του ανατολικού τμήματος της συμμαχίας.

Δεν θα υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ούτε θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, ούτε θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης, αλλά παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Το ΝΑΤΟ στηρίζει την Ουκρανία, αλλά δεν θέλει να εμπλακεί σε πόλεμο με την Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ τάσσεται κατά της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, καθώς αυτό θα σήμαινε πόλεμο με τη Ρωσία.
Η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα επέβαλλε στο ΝΑΤΟ να καταρρίψει ρωσικά αεροσκάφη, μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε άμεση σύρραξη με την Ρωσία…

Προειδοποίηση Ρωσίας

Ο υποστράτηγος Igor Konashenkov, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε ότι η SBU της Ουκρανίας, με την υποστήριξη δυτικών χωρών, προετοιμάζει μια πρόκληση στην Ουκρανία με χρήση δηλητηριωδών ουσιών εναντίον αμάχων για να κατηγορήσει τη Ρωσία.
Επισήμανε ότι οι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων που συμμετέχουν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση δεν διαθέτουν και δεν μπορούν να διαθέτουν χημικά όπλα.
Σύμφωνα με τον υποστράτηγο, ανάμεσα στα έγγραφα μάχης που απέκτησαν οι ρώσοι, όταν κατέρρευσε η 4η ταξιαρχία της Ουκρανικής Εθνοφρουράς υπήρχε ένας λεπτομερής χάρτης του εδάφους της Ουκρανίας με θέσεις όπου είχαν αποθηκευτεί δηλητηριώδεις ουσίες.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Προειδοποιεί η Ρωσία: Εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα οδηγήσει ακαριαία σε σύρραξη – ΗΠΑ: Εγκληματίες πολέμου

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία.
Στις 24 Μαρτίου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής των χωρών του ΝΑΤΟ όπου θα παραβρεθεί και ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος…
Υπάρχουν σκέψεις να αναπτυχθεί μια ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αλλά όπως υποστηρίζουν οι ρώσοι αυτό θα οδηγούσε ακαριαία σε ένοπλη σύρραξη.
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ επισήμως αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου με την εισβολή στην Ουκρανία.

Πόλεμος πλήρους κλίμακας εάν το ΝΑΤΟ εμπλακεί στην Ουκρανία

Ανώτατοι Ρώσοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την πρόταση της Πολωνίας το ΝΑΤΟ η βορειοατλαντική συμμαχία να στείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στην Ουκρανία ως μια «πολύ απερίσκεπτη και εξαιρετικά επικίνδυνη» ιδέα που θα διακινδύνευε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας μεταξύ της συμμαχίας και της Ρωσίας.
«Μια τέτοια πράξη θα οδηγούσε σε άμεση σύγκρουση μεταξύ των ρωσικών και των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όλοι θέλουν να αποφύγουν μια τέτοια εξέλιξη», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov.
Οι συνέπειες μιας πιθανής εμπλοκής μεταξύ των στρατευμάτων της Ρωσίας και των δυνάμεων του ΝΑΤΟ είναι αρκετά σαφείς και θα ήταν δύσκολο να επιδιορθωθούν.

Η Πολωνία χαρακτήρισε την πρότασή της ως «προκαταρκτική ιδέα» που πρέπει να διαμορφωθεί κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η ειρηνευτική ομάδα CodePink με έδρα τις ΗΠΑ, προειδοποίησε ότι εάν εφαρμοστεί το σχέδιο της Πολωνίας, «δεν θα οδηγούσε σε διατήρηση της ειρήνης, θα ήταν ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος»
Πάντως οι αμερικανοί έχουν δηλώσει ότι δεν θέλουν εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Με βάση το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, η συμμαχία παρεμβαίνει όταν δεχθεί επίθεση ένα μέλος του, ωστόσο η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οπότε δεν μπορεί να εμπλακεί στην σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας.

Ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά σύνορα... κοντά στην Ουκρανία

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ευρώπη ο πρόεδρος Biden θα μπορούσε να ανακοινώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να διατηρήσουν μόνιμα έναν αυξημένο αριθμό στρατευμάτων του ΝΑΤΟ κοντά στην Ουκρανία,
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι η συμμαχία στέλνει τέσσερις νέες «ομάδες μάχης» στα ανατολικά της μέλη δηλαδή Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία.
«Μαζί με τις υπάρχουσες δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν οκτώ πολυεθνικές ομάδες μάχης του ΝΑΤΟ σε όλη την ανατολική πλευρά».
Το ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκρίνει την αποστολή «εξοπλισμού που θα βοηθήσει την Ουκρανία να προστατευθεί από χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές επιθέσεις».

Το ΝΑΤΟ θέλει να στηρίξει την Ουκρανία αλλά θέλει ταυτόχρονα να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί πέρα από την Ουκρανία και δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.
Αυτό θα προκαλούσε ακόμη περισσότερους θανάτους και ακόμη περισσότερες καταστροφές»

Πρόσφατα Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία και Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν βόμβες λευκού φωσφόρου.
Η Ρωσία αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα και κατηγόρησε Ουκρανία και ΗΠΑ ότι προφασίζονται επιθέσεις με χημικά για να χρησιμοποιήσουν τέτοια όπλα κατά της Ρωσίας.

Roscosmos: Η Ρωσία μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε επιτιθέμενο

Η Ρωσία είναι ικανή να καταστρέψει οποιονδήποτε επιτιθέμενο ή ομάδα επιτιθέμενων σε οποιαδήποτε απόσταση μέσα σε λίγα λεπτά, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Roscosmos.
«Θέλω να επιβεβαιώσω, γνωρίζοντας την τεχνική πλευρά του θέματος, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ικανή να καταστρέψει οποιονδήποτε επιτιθέμενο ή οποιαδήποτε ομάδα επιτιθέμενων σε οποιαδήποτε απόσταση, σε παγκόσμια κλίμακα μέσα σε λίγα λεπτά».
Ο επικεφαλής της Roskosmos εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Ρωσία δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους που δημιουργεί η κρατική εταιρεία, αφού είναι «έσχατη λύση».

«Τα πυραυλικά μας συστήματα είναι για χρήση σε πολύ ακραία περίπτωση, αυτό, νομίζω, ανέφερε ο Πρόεδρος Putin όταν προειδοποίησε τις χώρες που θα προσπαθούσαν να επέμβουν σε αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία έχει ένα πολύ αξιόπιστο στρατηγικό πυρηνικό δυναμικό με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και επιχειρησιακά-τακτικά πυραυλικά συστήματα.
Η Corporation Moscow Institute of Thermal Engineering μέρος της Roscosmos είναι ένας κατασκευαστής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Topol, Topol-M, Yars και Bulava.
Το εργοστάσιο της Krasnoyarsk (Krasmash μέρος του Roskosmos) παράγει βαλλιστικούς πυραύλους Sineva για υποβρύχια.
Αυτήν τη στιγμή κατασκευάζει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει επίσημα ότι η Ρωσία έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσημα την τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
«Σήμερα, μπορώ να ανακοινώσω ότι, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι μέλη των ρωσικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Blinken.
H ανακοίνωση των ΗΠΑ στηρίζεται σε μια «αξιολόγηση και εξέταση των διαθέσιμων πληροφοριών από δημόσιες πηγές και πηγές πληροφοριών».
Ο Blinken δεν παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία για τον ισχυρισμό του.
Η Ρωσία έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.
«Όπως συμβαίνει με κάθε υποτιθέμενο έγκλημα, ένα δικαστήριο με δικαιοδοσία για το έγκλημα είναι τελικά υπεύθυνο για τον προσδιορισμό της ενοχής σε συγκεκριμένες περιπτώσεις», είπε επίσης ο Blinken.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί αναφορές για εγκλήματα πολέμου και θα μοιράζεται τις πληροφορίες που συλλέγει με συμμάχους, εταίρους και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς, ανάλογα με την περίπτωση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη έχουν ήδη επιβάλει βαριές κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας και η κυβέρνηση Biden των ΗΠΑ εξετάζει νέες κυρώσεις όταν ο πρόεδρος Biden συναντηθεί με την ηγεσία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου 2022.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στην Ολλανδία επισήμανε ότι συγκεντρώνει στοιχεία για τυχόν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αλλά η Ρωσία —όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες— δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.
Το Γραφείο του ΟΗΕ για την Πρόληψη της Γενοκτονίας και την Ευθύνη Προστασίας διαχωρίζει τα εγκλήματα πολέμου από τη γενοκτονία και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η προέλαση των Ρωσικών δυνάμεων

Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία αναλογεί σε περίπου 2 χιλιόμετρα την ημέρα, διεξάγονται μάχες εναντίον μονάδων της 54ης χωριστής μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για τον έλεγχο του οικισμού Novomikhailovka.
Μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προχώρησαν άλλα 2 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της ημέρας και μάχονται εναντίον μονάδων της 54ης ξεχωριστής μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στα νότια και νοτιοανατολικά προάστια του οικισμού Novomikhailovka.
Η ομάδα στρατευμάτων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ προκαλεί ζημιές με πυρά στις μονάδες της 25ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και μάχεται για την κατάληψη των οικισμών Kamenka και Novobakhmutovka.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης