Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρή κλιμάκωση και κίνδυνος στην Ουκρανία, οι Ρώσοι έπληξαν βάση στα σύνορα με την Πολωνία – Συναγερμός στις ΗΠΑ

Σοβαρή κλιμάκωση και κίνδυνος στην Ουκρανία,  οι Ρώσοι έπληξαν βάση στα σύνορα με την Πολωνία –  Συναγερμός στις ΗΠΑ
Εν αναμονή της επίθεσης το Κίεβο και η Οδησσός - Αυξάνονται τα πολύνεκρα πλήγματα στον πόλεμο της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

(upd 3 Σοβαρή κλιμάκωση και τροχοπέδη στις διπλωματικές προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου αποτελεί ο βομβαρδισμός της ουκρανικής στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ στο δυτικό τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Από την επίθεση σκοτώθηκαν 35 άτομα και τραυματίστηκαν 134.
Μετά την επίθεση οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία για σκληρή μαζική απάντηση από το ΝΑΤΟ στην περίπτωση που πληγεί έδαφος χώρας - μέλους του.
Επιβεβαιώνεται με αυτό τον τρόπο, πως ακόμη και από ένα λάθος με τόσο μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις που υπάρχουν στην περιοχή να πυροδοτηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Εξάλλου στη δυτική Ουκρανία, εκρήξεις σημειώθηκαν στο Λβιβ, το απέχει περίπου 70 χλμ. από τα πολωνικά σύνορα,
Κατά την 18η μέρα του πολέμου οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν τις μεγάλες πόλεις ενώ συνεχίζουν την περικύκλωση του Κιέβου με τον Ουκρανό πρόεδρο, V. Zelensky, να τις προειδοποιεί πως θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια μάχη μέχρι θανάτου εάν προσπαθήσουν να καταλάβουν την ουκρανική πρωτεύουσα.
Στη Μελιτόπολη η Ρωσία διόρισε δήμαρχο τη φιλορώσα βουλευτή Galina Danilchenko.
Παράλληλα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απαγάγει τον δήμαρχο της πόλης Dniprorudne, Yevhen Matveyev.
Νεκρός έπεσε ένας Αμερικανός δημοσιογράφος στην πόλη Irpen κοντά στο Κίεβο από πυρά Ρώσων, σύμφωνα με τους Ουκρανούς.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz ζήτησαν εκ νέου την κατάπαυση του πυρός
Η Μόσχα από την πλευρά της προειδοποιεί το ΝΑΤΟ, πως οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία θα αποτελέσουν στρατιωτικούς στόχους.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, προειδοποιεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.
Την ίδια ώρα, έτοιμος για συνομιλίες με τον Vladimir Putin στην Ιερουσαλήμ δηλώνει ο Zelensky, επιβεβαιώνοντας το έντονο παρασκήνιο με την εμπλοκή του Ισραήλ και την προτροπή αποδοχής των ρωσικών όρων, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος.
Η ουκρανική πλευρά έχει δηλώσει ότι πάνω από 12.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Εκρήξεις στο Λβιβ - Ρωσικό πλήγμα εναντίον ουκρανικής στρατιωτικής βάσης, 35 νεκροί και 134 τραυματίες

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 134 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον μιας ουκρανικής στρατιωτικής βάσης που βρίσκεται στο Γιαβόριβ, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Λβιβ και περίπου 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Πολωνία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνήτης της περιφέρειας, Maksym Kozytskyi.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος απολογισμός έκανε λόγο για 9 νεκρούς και 57 τραυματίες από τη ρωσική αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο μια στρατιωτική βάση στη δυτική Ουκρανία, στο Γιαβορίβ κοντά στο Λβιβ, όπως ανακοινώθηκε από τις περιφερειακές στρατιωτικές αρχές και το δήμαρχο του Λβιβ,
Ο ουκρανός υπουργός Άμυνας, Oleksii Reznikov ,δήλωσε ότι στη βάση που βομβαρδίστηκε «εργάζονται» ξένοι εκπαιδευτές.
«Η Ρωσία επιτέθηκε στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Ξένοι εκπαιδευτές εργάζονται εκεί», ανέφερε ο υπουργός με μήνυμά του στο Twitter.
Σημειώνεται ότι εν λόγω εγκατάσταση στρατιωτικής εκπαίδευσης, η μεγαλύτερη στο δυτικό τμήμα της χώρας και παραδοσιακά ο τόπος κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με το ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα και περίπου 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λβιβ.
Νωρίτερα την Κυριακή 13/3 η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ ανακοίνωσε την αεροπορική επιδρομή κατά ουκρανικής στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα.
«Οι εισβολείς πραγματοποίησαν αεροπορικό πλήγμα στο Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, εκτόξευσαν οκτώ πυραύλους», ανέφερε σε δήλωσή της η διοίκηση.
Πάντως, το Διεθνές Κέντρο για τη Διατήρηση της Ειρήνης και την Ασφάλεια, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 25 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα, δεν έκανε γνωστό εάν επλήγη και ανακοίνωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες αργότερα.
Ακόμη, εκρήξεις σημειώθηκαν στο Λβιβ, το οποίο επλήγη από ρουκέτες, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.
«Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν στο Λβιβ και τη Χερσώνα και υπάρχουν αναφορές ότι το Λβιβ δέχεται ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις», σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιντερνετική πόλη Kyiv Independent.
Οι εκρήξεις ακούγονταν στην Πολωνία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο Πρζεμίσλ.

Η Ρωσία για τον βομβαρδισμό της βάσης

Ανακοίνωση σχετικά με τον βομβαρδισμό της ουκρανικής στρατιωτικής βάσης στο Γιαβορίβ, στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα πολωνικά σύνορα εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, την Κυριακή 13 Μαρτίου 2022.
Ειδικότερα, τονίζεται πως η βάση χρησιμοποιούταν για αποθήκευση στρατιωτικού υλικού που προέρχονταν από χώρες του εξωτερικού, αλλά και για την εκπαίδευση μισθοφόρων, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ria Novosti.
Το ρωσικό ΥΠΑΜ αναφέρει πως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού ήταν «η εξουδετέρωση 180 ξένων μισθοφόρων και η καταστροφή ενός μεγάλου αριθμού όπλων που προέρχονται από αποστολές χωρών του εξωτερικού'».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι επιθέσεις εναντίον ξένων μισθοφόρων θα συνεχιστούν.


ΗΠΑ; Θα απαντήσουμε με πλήρη ισχύ εάν πληγεί έδαφος του ΝΑΤΟ

Ο Λευκός Οίκος θεωρεί τη ρωσική επίθεση την Κυριακή (13/3/2022) στη βάση της Ουκρανίας στο Γιαβορίβ, η οποία βρίσκεται μόλις 10 με 15 μίλια από τα σύνορα της Πολωνίας, μέλος του ΝΑΤΟ, μια επικίνδυνη κλιμάκωση που στοχεύει στη Δύση, δεδομένου επίσης ότι μόνο μέχρι τον περασμένο μήνα Αμερικανοί Εθνοφύλακες ήταν παρόντες εκεί για την εκπαίδευση Ουκρανικών στρατευμάτων.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan προειδοποίησε μετά την είδηση της επίθεσης που σκότωσε περίπου 35 ανθρώπους ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να απαντήσει «με πλήρη ισχύ» εάν η Ρωσία επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ.
«Εάν υπάρξει στρατιωτική επίθεση στο έδαφος του ΝΑΤΟ, θα προκαλούσε επίκληση του Άρθρου 5 και θα φέρουμε όλη τη δύναμη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ για να ανταποκριθούμε σε αυτό», είπε στο CBS News.Η Ρωσία εκτόξευσε περίπου 30 πυραύλους στη βάση που βρίσκεται λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο από τα σύνορα της Πολωνίας:
«Το μόνο που θα πω είναι ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί, πυροβολήσει, βομβαρδίσει έδαφος του ΝΑΤΟ, η συμμαχία του ΝΑΤΟ θα απαντήσει σε αυτό».
Συγκεκριμένα, επικαλούνταν ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Πολωνία θα δεχόταν ένα ρωσικό χτύπημα, το οποίο αφήνει επίσης ανοιχτό το επικίνδυνο ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένας μεγάλος πόλεμος Ρωσίας-Δύσης με βάση ένα πιθανό σενάριο «πλανητικού» ή αδέσποτου πυραύλου.Επίσης ο Sullivan επανέλαβε την προειδοποίηση του Λευκού Οίκου για χημικά όπλα και «όπλα μαζικής καταστροφής».
Από την Πέμπτη (10/3) παρατηρείται μία ανησυχητική άνοδος των ρωσικών πληγμάτων στη δυτική Ουκρανία κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Την Κυριακή (13/3/2022) υπήρξαν νέες αναφορές για περισσότερες μεγάλες επιθέσεις, αυτή τη φορά που έρχονται μόλις δέκα μίλια από τα πολωνικά σύνορα, μετά από την προειδοποίηση του Κρεμλίνου ότι ο στρατός του θα χτυπήσει τυχόν εξωτερικές αποστολές όπλων που εισέρχονται.
MAP_BASE.JPG
000_2.jpg

Σειρήνες ήχησαν στο Κίεβο για αεροπορική επιδρομή

Σειρήνες για αεροπορική επιδρομή ήχησαν στις 3:30 τα ξημερώματα της Κυριακής 13/3 στο Κίεβο.
«Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.
Η επιχειρησιακή ηρεμία στη μάχη για το Κίεβο τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να φτάνει στο τέλος της.
Νέες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ξεκινήσει εκ νέου μια μαζική επίθεση στην περιοχή, τον κύριο στόχο του πολέμου.
Παρά την ιδιαίτερα περίπλοκη κατάσταση με πολλούς άξονες επίθεσης σε ολόκληρη την Ουκρανία, η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει περισσότερη στρατιωτική δύναμη δυτικά και ανατολικά του Κιέβου, σε μια προσπάθεια πιθανώς να περικυκλώσει και να διεισδύσει στην πόλη.
Δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν από την αμερικανική εταιρεία Maxar αποκαλύπτουν την πολύ πρόσφατη δραστηριότητα της Ρωσίας κοντά στο αεροδρόμιο Hostomel, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων μονάδων και πυροβολικού.
«Η Ρωσία πιθανότατα επιδιώκει να επαναφέρει και να επανατοποθετήσει τις δυνάμεις της για μία νέα επιθετική δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες», όπως ανέφερε στις 12/3 το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
«Αυτό θα περιλαμβάνει πιθανώς επιχειρήσεις εναντίον της πρωτεύουσας, του Κιέβου».
Σύμφωνα με αναλυτές, το Κίεβο θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια σκληρή άμυνα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ στόχος των Ρώσων είναι να αναγκάσουν την ουκρανική ηγεσία να δεχθεί μία συμφωνία με τους όρους τους.
Μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
«Πιθανόν θα υποστήριζε μια ρωσική απόπειρα να περικυκλωθεί η πόλη (του Κιέβου). Θα μπορούσε επίσης να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Ρωσίας να μειώσει την ευαλωτότητά της στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών, που έχουν επιφέρει σημαντικό κόστος στις ρωσικές δυνάμεις», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter στις 12/3 το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες βορειοδυτικά του Κιέβου, ο όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων.

Ζelensky: Μάχη μέχρι θανάτου αν οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο

Αντιμέτωπες με μια μάχη μέχρι θανάτου θα βρεθούν οι ρωσικές δυνάμεις, εάν προσπαθήσουν να καταλάβουν το Κίεβο, προειδοποίησε ο Ουκρανός πρόεδρος V. Zelensky.
«Αν αποφασίσουν να ισοπεδώσουν βομβαρδίζοντας και απλώς να σβήσουν την ιστορία αυτής της περιοχής και να καταστρέψουν όλους εμάς, τότε θα μπουν στο Κίεβο. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, ας έρθουν, όμως θα πρέπει να τα καταφέρουν μόνοι τους να ζήσουν σ' αυτή τη γη», δήλωσε o Zelensky στις 12/3, ο οποίος σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του, τη δεύτερη της χθεσινής ημέρας, τόνισε πως «εξακολουθούμε να πρέπει να κρατήσουμε. Εξακολουθούμε να πρέπει να πολεμήσουμε», αναφέροντας μάλιστα ότι έχουν σκοτωθεί περίπου 1.300 ουκρανοί στρατιώτες και καλώντας τη Δύση να εμπλακεί περισσότερο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Όπως σημείωσε, μερικές μικρές πόλεις δεν υφίστανται πλέον κατά την τρίτη εβδομάδα των ρωσικών επιθέσεων, τη μεγαλύτερη εισβολή σε ευρωπαϊκή χώρα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
1_109.jpg

2_147.jpg
Νεκροί από τους βομβαρδισμούς στο Mykolayiv κοντά στην Οδησσό


Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της πόλης-λιμάνι Mykolayiv , κοντά στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό από τον κυβερνήτη της περιφέρειας, με μήνυμά του στο Telegram.
«Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς...», έγραψε ο Vitaliy Kim, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η πόλη Mykolayiv, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων ανατολικά της Οδησσού, πλήττεται από σφοδρούς βομβαρδισμούς το τελευταίο διάστημα και μάλιστα, το Σάββατο 12/3 επλήγησαν κατοικημένες περιοχές, ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο.
Η πόλη είναι πλέον έρημη και σχεδόν όλα τα καταστήματα κλειστά.
Τη Ρωσία για βομβαρδισμούς και την καταστροφή αντικαρκινικού νοσοκομείου και κτιρίων κατοικιών στην πόλη , κατηγορούν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Στη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής γιατρό του νοσοκομείου, Maksim Beznosenko, αρκετές εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονταν στο νοσοκομείο, όμως κανείς δεν σκοτώθηκε, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο.
Σημειώνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει τις επιθέσεις τους στο Mykolayiv, 470 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν την πόλη.
Επίσης, οι βομβαρδισμοί έπληξαν και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, στο οποίο βρίσκονταν ασθενείς, ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος.

Κίεβο: Ουκρανική αντεπίθεση

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή Μικολάιβ και στην ανατολική περιοχή του Χαρκόβου, δήλωσε ο Vadim Denisenko, αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνέντευξή του στην εθνική τηλεόραση.
Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο τα ρωσικά στρατεύματα να αποκλείσουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ο Denisenko απάντησε:
«Δεν υπάρχει αποκλεισμός προς το παρόν και δεν προβλέπεται για το εγγύς μέλλον.
Το Reuters δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσει τη δήλωση για τις αντεπιθέσεις.
mar.jpg

Νεκρός Αμερικανός δημοσιογράφος

Ένας δημοσιογράφος, πρώην συνεργάτης των New York Times σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε από ρωσικές δυνάμεις στο Irpen κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου, δήλωσε την Κυριακή (13/3/2022) ο επικεφαλής της αστυνομίας της περιφέρειας Κιέβου.
Νεκρός είναι ο 51χρονος Brent Renaud και σύμφωνα με τον Guardian σκοτώθηκε από πυρά Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι άνοιξαν πυρ κατά ενός αυτοκινήτου στο Irpen.Οι δύο άνδρες επλήγησαν, ενώ κυκλοφορούσαν με αυτοκίνητο μαζί με έναν Ουκρανό πολίτη, που επίσης τραυματίστηκε, είπε στο AFP, ένας γιατρός που συνδράμει τις ουκρανικές δυνάμεις και ο οποίος ανέλαβε τη φροντίδα των θυμάτων.
Δημοσιογράφος του AFP είδε τη σορό του δημοσιογράφου που σκοτώθηκε.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας του Κιέβου είπε ότι ένας δημοσιογράφος των New York Times σκοτώθηκε κι ένας άλλος τραυματίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις στο


renaud_1.JPG
gallina_2.JPG

Kuleba (ΥΠΕΞ Ουκρανίας): Απήχθη ο δήμαρχος της νότιας πόλης Dniprorudne από τις ρωσικές δυνάμεις

Για απαγωγή από τις ρωσικές δυνάμεις του δήμαρχου της νότιας πόλης Dniprorudne, Yevhen Matveyev, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, D. Kuleba.
Πρόκειται για τον δεύτερο Ουκρανό δήμαρχο που πέφτει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων, καθώς προ ημερών (στις 11/3), συνελήφθη ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ivan Fyodorov, ο οποίος αγνοείται.
kuleba_1.JPG

Απομακρύνθηκαν 125.000 άνθρωποι μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Σχεδόν 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, V. Zelensky.
«Σήμερα βασική αποστολή είναι η Μαριούπολη» ανέφερε ο Zelensky σε νέο βίντεο, προσθέτοντας ότι ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την υπό πολιορκία πόλη, όπου πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.

Ουκρανός αξιωματικός του Λουχάνσκ: Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου

Ένας Ουκρανός αξιωματικός της αστυνομίας της περιφέρειας του Λουχάνσκ (ανατολικά), κατηγόρησε τα ξημερώματα της Κυριακής 13/3 τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε την κοινότητά του με βόμβες φωσφόρου.
Οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν βόμβες φωσφόρου, σύμφωνα με τον Alexei Bilocicki, αρχηγό της αστυνομίας της Ποπάσνα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά του Λουχάνσκ.
«Είναι αυτό που οι ναζιστές ονόμαζαν «φλεγόμενο κρεμμύδι» κι είναι αυτό που οι «Ρωσίστες» (σ.σ συνδυασμός των λέξεων Ρώσοι και φασίστες) εξαπολύουν εναντίον των πόλεών μας. Απερίγραπτο πόνο και φωτιές», έγραψε στο Facebook.
Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στο μεταξύ, στο Donbass, στο Kramatorsk, ένα τρένο που μετέφερε αμάχους με κατεύθυνση το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, βρέθηκε στο στόχαστρο βομβαρδισμών τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Ντονέτσκ Pavlo Kirilenko. Στον βομβαρδισμό έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε άλλος ένας, σύμφωνα με τον ίδιο.
Επίσης, στο Donbass επλήγησαν δύο ορθόδοξες εκκλησίες και συγκεκριμένα, η εκκλησία του Sviatogyursk και ένας ναός στο Sheverodonetsk, όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, αν και οι τοπικές αρχές δεν έχουν εκδώσει κάποιον απολογισμό

Στο βάθος ελπίδες για συμφωνία

Η Ουκρανία εργάζεται με το Ισραήλ και την Τουρκία ως μεσολαβητές, προκειμένου να οριστικοποιήσει μια τοποθεσία και ένα πλαίσιο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δήλωσε την Κυριακή (13/3/2022) ο προεδρικός σύμβουλος και διαπραγματευτής της Ουκρανίας Mikhaylo Podolyak.

«Όταν επιλυθεί αυτό, θα υπάρξει μια συνάντηση.
Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούμε πολύ χρόνο να φθάσουμε εκεί», δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας.
Εξάλλου ο Ουκρανός διαπραγματευτής εξέφρασε την ελπίδα, πως θα υπάρξουν αποτελέσματα στις συζητήσεις με τη Ρωσία τις προσεχείς μέρες.
«Δεν θα παραχωρήσουμε καταρχήν σε καμία θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει τώρα..
Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να μιλά εποικοδομητικά. Νομίζω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα κυριολεκτικά μέσα σε λίγες μέρες», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
Επίσης ξεκαθάρισε πως στις διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να τεθούν τελεσίγραφα εκ μέρους της ρωσικής ομοσπονδίας και επανέλαβε το βασικό αίτημα της Ουκρανίας περί αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων.
Την ίδια στιγμή, ο Leonid Slutsky μέλος της ρωσικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας και επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, δήλωσε επίσης ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και ότι ελπίζουν σύντομα να καταλήξουν σε μια «κοινή θέση», αναφέρει το Sky News.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ανέφερε ότι όταν ο Slutsky συνέκρινε την κατάσταση των συνομιλιών τώρα με εκείνες που ξεκίνησαν για πρώτη φορά, υπήρξε «ουσιαστική πρόοδος».
«Σύμφωνα με τις προσωπικές μου προσδοκίες, αυτή η πρόοδος μπορεί να εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες σε κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», είπε ο Slutsky.
Δεν ήταν σαφές ποιο θα μπορούσε να είναι το εύρος τέτοιων εγγράφων.
Όπως τόνισε ο Slutsky , οι συμφωνίες μεταξύ των μερών θα συμβάλουν στη μείωση των εντάσεων και θα «σώσουν πολλούς ανθρώπους».

Ο διπλωματικός μαραθώνιος και ο ρόλος της Κίνας

Τρεις γύροι συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στη Λευκορωσία, πιο πρόσφατα την περασμένη Δευτέρα (7/3), είχαν επικεντρωθεί κυρίως σε ανθρωπιστικά ζητήματα και οδήγησαν στο περιορισμένο άνοιγμα ορισμένων διαδρόμων για τους αμάχους να ξεφύγουν από τις μάχες.
Αυτό έρχεται μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz δήλωσαν ότι ο Vladimir Putin δεν έδειξε προθυμία να τερματίσει τον πόλεμο κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το Σάββατο (12/3).
Η ειρηνευτική διαδικασία αρχίζει επίσης μια νέα αρχή αφού το Bloomberg ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να επηρεάσει το Πεκίνο, ώστε να ασκήσει επιρροή στη Μόσχα για τον τερματισμό της κρίσης.

Κρίσιμη συνάντηση Αμερικανών - Κινέζων στη Ρώμη

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Κίνα αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα (14/3) στη Ρώμη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο το Πεκίνο να παράσχει βοήθεια στη Μόσχα, η οποία έχει στοχοθετηθεί από κυρώσεις της Δύσης, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, Jake Sullivan, αναμένεται να συναντηθεί με τον Yang Jiechi, τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για διπλωματικά θέματα.
Οι δύο αξιωματούχοι και οι ομάδες τους «θα συζητήσουν τις προσπάθειες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θα συζητήσουν τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», είπε η Emily Horne, η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε ένα δελτίο τύπου.
«Παρακολουθούμε στενά κατά πόσο η Κίνα παράσχει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε υλικά είτε οικονομικά, βοήθεια στη Ρωσία», είπε στο CNN ο Jake Sullivan, προσθέτοντας πως «αυτό αποτελεί θέμα ανησυχίας για εμάς».
«Και έχουμε γνωστοποιήσει στο Πεκίνο ότι δεν θα διατηρήσουμε παθητική στάση ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποζημιώσει τις απώλειες της Ρωσίας που οφείλονται στις οικονομικές κυρώσεις», οι οποίες έχουν επιβληθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, συμπλήρωσε.
«Θα υπάρξουν οπωσδήποτε συνέπειες στην περίπτωση σημαντικών ενεργειών που θα έχουν στόχο να παρακάμψουν τις κυρώσεις», προειδοποίησε o Jake Sullivan.
Οι συνομιλίες που προβλέπονται «αποτελούν μέρος των συνεχών προσπαθειών μας να διατηρήσουμε μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας» μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, εξήγησε σε ένα δελτίο τύπου η Emily Horne.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης