Διεθνή

Διπλωματικός μαραθώνιος για Ουκρανία: Αξιοσημείωτη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, πιθανή μία συμφωνία

Διπλωματικός μαραθώνιος για Ουκρανία:  Αξιοσημείωτη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, πιθανή μία συμφωνία
Μένουν να οριστικοποιηθούν η τοποθεσία και το πλαίσιο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου
Σχετικά Άρθρα

Η Ουκρανία εργάζεται με το Ισραήλ και την Τουρκία ως μεσολαβητές, προκειμένου να οριστικοποιήσει μια τοποθεσία και ένα πλαίσιο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δήλωσε την Κυριακή (13/3/2022) ο προεδρικός σύμβουλος και διαπραγματευτής της Ουκρανίας Mikhaylo Podolyak.
«Όταν επιλυθεί αυτό, θα υπάρξει μια συνάντηση.
Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστούμε πολύ χρόνο να φθάσουμε εκεί», δήλωσε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας.
Εξάλλου ο Ουκρανός διαπραγματευτής εξέφρασε την ελπίδα, πως θα υπάρξουν αποτελέσματα στις συζητήσεις με τη Ρωσία τις προσεχείς μέρες.
«Δεν θα παραχωρήσουμε καταρχήν σε καμία θέση. Η Ρωσία το καταλαβαίνει τώρα..
Η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να μιλά εποικοδομητικά. Νομίζω ότι θα πετύχουμε κάποια αποτελέσματα κυριολεκτικά μέσα σε λίγες μέρες», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
Επίσης ξεκαθάρισε πως στις διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να τεθούν τελεσίγραφα εκ μέρους της ρωσικής ομοσπονδίας και επανέλαβε το βασικό αίτημα της Ουκρανίας περί αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων.

Αισιοδοξία και από τη Ρωσία

Την ίδια στιγμή, ο Leonid Slutsky μέλος της ρωσικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας και επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, δήλωσε επίσης ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος και ότι ελπίζουν σύντομα να καταλήξουν σε μια «κοινή θέση», αναφέρει το Sky News.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ανέφερε ότι όταν ο Slutsky συνέκρινε την κατάσταση των συνομιλιών τώρα με εκείνες που ξεκίνησαν για πρώτη φορά, υπήρξε «ουσιαστική πρόοδος».
«Σύμφωνα με τις προσωπικές μου προσδοκίες, αυτή η πρόοδος μπορεί να εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες σε κοινή θέση και των δύο αντιπροσωπειών, σε έγγραφα προς υπογραφή», είπε ο Slutsky.
Δεν ήταν σαφές ποιο θα μπορούσε να είναι το εύρος τέτοιων εγγράφων.
Όπως τόνισε ο Slutsky , οι συμφωνίες μεταξύ των μερών θα συμβάλουν στη μείωση των εντάσεων και θα «σώσουν πολλούς ανθρώπους».

Ο διπλωματικός μαραθώνιος και ο ρόλος της Κίνας

Τρεις γύροι συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών στη Λευκορωσία, πιο πρόσφατα την περασμένη Δευτέρα (7/3), είχαν επικεντρωθεί κυρίως σε ανθρωπιστικά ζητήματα και οδήγησαν στο περιορισμένο άνοιγμα ορισμένων διαδρόμων για τους αμάχους να ξεφύγουν από τις μάχες.
Αυτό έρχεται μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz δήλωσαν ότι ο Vladimir Putin δεν έδειξε προθυμία να τερματίσει τον πόλεμο κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το Σάββατο (12/3).
Η ειρηνευτική διαδικασία αρχίζει επίσης μια νέα αρχή αφού το Bloomberg ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα πραγματοποιήσουν τις πρώτες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να επηρεάσει το Πεκίνο, ώστε να ασκήσει επιρροή στη Μόσχα για τον τερματισμό της κρίσης.

Κρίσιμη συνάντηση Αμερικανών - Κινέζων στη Ρώμη

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Κίνα αναμένεται να συναντηθούν τη Δευτέρα (14/3) στη Ρώμη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο το Πεκίνο να παράσχει βοήθεια στη Μόσχα, η οποία έχει στοχοθετηθεί από κυρώσεις της Δύσης, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, Jake Sullivan, αναμένεται να συναντηθεί με τον Yang Jiechi, τον πλέον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας για διπλωματικά θέματα.
Οι δύο αξιωματούχοι και οι ομάδες τους «θα συζητήσουν τις προσπάθειες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θα συζητήσουν τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», είπε η Emily Horne, η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε ένα δελτίο τύπου.
«Παρακολουθούμε στενά κατά πόσο η Κίνα παράσχει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε υλικά είτε οικονομικά, βοήθεια στη Ρωσία», είπε στο CNN ο Jake Sullivan, προσθέτοντας πως «αυτό αποτελεί θέμα ανησυχίας για εμάς».
«Και έχουμε γνωστοποιήσει στο Πεκίνο ότι δεν θα διατηρήσουμε παθητική στάση ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποζημιώσει τις απώλειες της Ρωσίας που οφείλονται στις οικονομικές κυρώσεις», οι οποίες έχουν επιβληθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, συμπλήρωσε.
«Θα υπάρξουν οπωσδήποτε συνέπειες στην περίπτωση σημαντικών ενεργειών που θα έχουν στόχο να παρακάμψουν τις κυρώσεις», προειδοποίησε o Jake Sullivan.
Οι συνομιλίες που προβλέπονται «αποτελούν μέρος των συνεχών προσπαθειών μας να διατηρήσουμε μια ανοικτή γραμμή επικοινωνίας» μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, εξήγησε σε ένα δελτίο τύπου η Emily Horne.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης