Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός των ΗΠΑ - Στο 7,9% τον Φεβρουάριο του 2022 - Προς αύξηση επιτοκίων η Fed (15/16-3)

Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός των ΗΠΑ - Στο 7,9% τον Φεβρουάριο του 2022 - Προς αύξηση επιτοκίων η Fed (15/16-3)
Η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed -που συνεδριάζει στις 15-16 Μαρτίου- θεωρείται βέβαιη
Σχετικά Άρθρα

Υψηλό 40 ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2022, διαμορφούμενος στο 7,9%, εν μέσω κλιμακούμενης κρίσης στην Ουκρανία αλλά και των πιέσεων στις τιμές.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού ήταν ο ταχύτερος από τις αρχές του 1982, όταν η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετώπισε τη διπλή απειλή του υψηλότερου πληθωρισμού και της μειωμένης οικονομικής ανάπτυξης.
Σε μηνιαία βάση, η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή ήταν 0,8%.
Σημειώνεται ότι οι οικονομολόγοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 7,8% σε ετήσια βάση και σε 0,7% σε μηνιαία βάση.

Βέβαιη η αύξηση των επιτοκίων

Μετά και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed -που συνεδριάζει στις 15-16 Μαρτίου- θεωρείται βέβαιη. Πλέον, το ερώτημα για τις αγορές είναι εάν θα είναι 25 μονάδες βάσης, όπως θεωρείται πιθανότερο ή κατά 50 μονάδες βάσης.
Επίσης, οι αναλυτές θα περιμένουν να δουν τις προβλέψεις των στελεχών της Fed για την πορεία αύξησης των επιτοκίων το 2022 και το 2023. Οι αγορές προεξοφλούν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες στο επόμενο 12μηνο, με την JP Morgan να προβλέπει ότι η Fed θα αυξάνει τα επιτόκια σε κάθε μία από τις επόμενες εννιά συνεδριάσεις της κατά 25 μονάδες βάσης κάθε φορά.

Αύξηση επιτοκίων αναμένει ο πρόεδρος της Fed

Άλλωστε, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, έχει αναφέρει -σε πρόσφατες δηλώσεις του- ότι η κεντρική τράπεζα αναμένει να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο, για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, τονίζοντας παράλληλα ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προσθέσει αβεβαιότητα στις προοπτικές των ΗΠΑ.
«Με πληθωρισμό πολύ πάνω από 2% και ισχυρή αγορά εργασίας, αναμένουμε ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθoύν τα επιτόκια στη συνάντησή μας αργότερα αυτό τον μήνα», είπε ο Powell, σε δηλώσεις που προετοιμάστηκαν για την εμφάνισή του ενώπιον Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων. «Η διαδικασία άρσης της διευκολυντικής πολιτικής υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα περιλαμβάνει τόσο αυξήσεις στα επιτόκια όσο και μείωση του μεγέθους του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας» τόνισε.

BofA: Σοκ επιτοκίων το 2022 στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με την Bank of America, ο τρέχων οικονομικός κύκλος διανύει μια φάση μέσης προς όψιμη επέκτασης, με τις αποδόσεις των ομολόγων να αποκτούν, σταδιακά, μια bullish από bearish δυναμική.
Με άλλα λόγια, διαπιστώνεται μια αντιστροφή της καμπύλης, η οποία είναι συνήθης όταν οι κεντρικές τράπεζες αυστηροποιούν την πολιτική τους.
Ως εκ τούτου, η επενδυτική τράπεζα αναμένει πως η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έως το τέλος του 2022 - αρχές 2023 θα παραμείνει περίπου στο 2,25% - 2,5%.

Πώς επιπεδώνεται η καμπύλη

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα, η καμπύλη απόδοσης των ομολόγων περνά τέσσερις κύκλους.
Αυτοί οι διαφορετικοί τύποι κίνησης τείνουν να κυριαρχούν στη δυναμική της σε διαφορετικά στάδια του κύκλου.

1 Το Bear-steepening (κλίση διόρθωσης) είναι χαρακτηριστικό της πρώιμης φάσης επέκτασης του κύκλου: Τα καλύτερα θεμελιώδη μεγέθη υποστηρίζουν υψηλότερες αποδόσεις στα 10ετή και 30ετή αλλά η Fed συνεχίζει να «βλέπει» χαμηλά επιτόκια για να υποστηρίξει την ανάκαμψη, όπως γίνεται τώρα.
2 Bear-flattening (επιπέδωση στο ράλι της πτώσης): Η αγορά αρχίζει να προεξοφλεί αύξηση επιτοκίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να αναφερθεί πως η BofA αναμένει 7 αυξήσεις επιτοκίων το 2022, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο.
3 Bull-steepening (επίπεδωση στο ράλι των αποδόσεων): Η αυστηροποίηση της πολιτικής αρχίζει να επηρεάζει τις προσδοκίες ανάπτυξης
4 Ράλι: Οι κίνδυνοι ύφεσης γίνονται εμφανείς, η Fed σηματοδοτεί μειώσεις επιτοκίων.
Η καμπύλη γίνεται παραβολική.

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα πως η διαπίστωση μιας δυναμικής επιπέδωσης της καμπύλης είναι ξεκάθαρα χαρακτηριστικό των φάσεων μέσης και όψιμης επέκτασης του κύκλου.
Όπως προειπώθηκε, σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, η διαδικασία επιπέδωσης αλλάζει από πτωτική (υψηλότεροι ρυθμοί στο μπροστινό μέρος που οδηγούν την ισοπέδωση) σε ανοδική, καθώς ο οικονομικός κύκλος μετακινείται από τη μέση προς την όψιμη φάση επέκτασης.
Εν προκειμένω πρέπει να σημειωθεί πως σε μεγάλο βαθμό, η διαδικασία αντιστροφής καμπυλών είναι μηχανική και εξαρτάται από την πολιτική της Fed, που, όπως φαίνεται, αυστηροποιεί την πολιτική της, αλλά μπορεί να εκπλήξει… ακόμα μία φορά.
Στην περίπτωση της περαιτέρω χαλάρωσης, σύμφωνα με την BofA, η περισσότερη Fed, περισσότερος πληθωρισμός…
φδσαφσδασφδασδαφσδαφ.JPG
Συμπέρασμα: Σε γενικές γραμμές, η αντιστροφή της καμπύλης είναι ένας σαφής δείκτης μιλίων για τον κύκλο και σηματοδοτεί μια μετάβαση από μια δυναμική του μέσου σε μια όψιμη δυναμική.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τρέχουσα κλίση της καμπύλης είναι μια άλλη υπενθύμιση για το πόσο συμπιεσμένος ήταν ο τρέχων κύκλος:
Η πρώιμη φάση επέκτασης του κύκλου διαρκεί μερικά τρίμηνα - Ο κύκλος που διανύουμε αυτή τη στιγμή είναι πιθανό να τελειώσει στα τέλη του '22 και στις αρχές του '23, και η αγορά ομολόγων, σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις, μπορεί να αποκτήσει μια δυναμική όψιμου κύκλου στις αρχές του '23.
Η στροφή αυτή συνεπάγεται μια λοξότητα ως προς τη ρευστότητα και την ποιότητα των χαρτοφυλακίων – κάτι το οποίο ενισχύει την άποψη της BofA για peak των αποδόσεων στο 2,25-2,50%.

JPMorgan: Προβλέπει εννέα αυξήσεις επιτοκίων 25 μονάδων βάσης από την Fed το 2022

Η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης εννέα φορές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, προβλέπουν οι οικονομολόγοι της JPMorgan, σε δημοσίευμά τους το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022.
Η JPMorgan συμπαρατάσσεται με τις υπόλοιπες κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες της Wall Street οι οποίες στοιχηματίζουν σε πιο επιθετική νομισματική πολιτική, από τη στιγμή που οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ γνώρισαν τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982.
Την ίδια ώρα, να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs προβλέπει επτά επιτοκιακές αυξήσεις φέτος έναντι πέντε που είχε προβλέψει αρχικά.
«Περιμένουμε τώρα επιτοκιακές αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης σε καθεμία από τις επόμενες εννέα συνεδριάσεις, με την πολιτική της Fed να προσεγγίζει την ουδέτερη στάση μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους», ανέφερε ομάδα οικονομολόγων της JPMorgan.

Δεν βλέπουμε αποκλιμάκωση

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ ξάφνιασαν ανοδικά.
Δεν βλέπουμε εφεξής αποκλιμάκωση από τα επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου», ανέφεραν οι οικονομολόγοι.
Αναφερόμενοι στον πληθωρισμό, οι οικονομολόγοι της JPMorgan θεωρούν ότι θα ανατροφοδοτείται συνεχώς από την υψηλή ανάπτυξη, τις πιέσεις στις τιμές και τη συμπεριφορά του ιδιωτικού τομέα που θα παραμείνει ως έχει ακόμη και εάν οι σημερινές πιέσεις στις τιμές στον ενεργειακό κλάδο αρχίσουν να αποκλιμακώνονται.
Fed prepared for faster interest-rate hikes if inflation persists |  Financial Markets News | Al Jazeera
Επιβράδυνση της ανάπτυξης

«Ο κίνδυνος που υφίσταται στην παρόυσα συγκυρία είναι οι κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν την ανάπτυξη με αντίκτυπο και στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές συνθήκες και αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση σε ένα κατ΄ άλλα υγιές περιβάλλον», αναφέρουν οι οικονομολόγοι.
Την Παρασκευή (18/2) είχαν προηγηθεί τα σχόλια του διοικητή της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Σικάγο, Charles Evans για την επιτακτική ανάγκη «σημαντικής αλλαγής πολιτικής» από την Fed για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του πληθωρισμού.
Fed Traders Have Dialed Back Bets on a Supersized March Hike

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης