Διεθνή

Fed: Αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο, πολύ σύντομα η συρρίκνωση του ισολογισμού - Ανησυχία για τον πληθωρισμό

Fed: Αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο, πολύ σύντομα η συρρίκνωση του ισολογισμού - Ανησυχία για τον πληθωρισμό
Hawkish η Fed...
Σχετικά Άρθρα
Έτοιμη και αποφασισμένη να προβεί σε επιθετική τιθάσευση του πληθωρισμού εμφανίζεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής βάσει των πρακτικών από τη συνάντηση της Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (25-26 Ιανουαρίου) που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της Fed προέκριναν την αύξηση των επιτοκίων και την «απόρριψη» των ομολόγων τρισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία είναι εγγεγραμμένα στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.
Ορισμένοι εξέφρασαν την ανησυχία για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, λέγοντας ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική
εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους.
Ανέφεραν δε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πιθανότατα είναι προ των πυλών ενώ η συρρίκνωση θα μπορούσε να είναι επιθετική.
«Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι, υπό το φως του τρέχοντος υψηλού επιπέδου των τίτλων που διακρατά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, μια σημαντική μείωση του μεγέθους του ισολογισμού θα ήταν πιθανώς κατάλληλη». 
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς αποφάσισε μετά τη διήμερη συνεδρίαση ότι δεν θα αυξήσει ακόμη τα επιτόκια, αλλά έδειξε σθεναρά ότι η αύξηση θα έλθει τον Μάρτιο.
Επιπλέον, η επιτροπή όρισε διαδικασίες για το πώς θα αρχίσει να ξετυλίγει τον ισολογισμό της, ύψους σχεδόν 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από ομόλογα που αγόρασε σε μια προσπάθεια να μειώσει τα επιτόκια και να τονώσει την ανάπτυξη.
Από τη συνάντηση, οι δείκτες για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι οι τιμές αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών.
Η Fed στοχεύει στον πληθωρισμό κατά μέσο όρο γύρω στο 2%, και οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι η πολιτική πρέπει να γίνει πιο αυστηρή για να μειωθούν οι τιμές.
Ο πληθωρισμός απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης κατά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με τα πρακτικά.
Ο όρος αναφέρεται 73 φορές στην περίληψη, με τα μέλη να λένε ότι οι αυξήσεις των τιμών ήταν ισχυρότερες και πιο επίμονες από ό,τι περίμεναν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης