Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley, BofA: Οι αυξήσεις επιτοκίων θα επιβραδύνουν τις οικονομίες – Στο 0% από -0,50% το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ

Morgan Stanley, BofA: Οι αυξήσεις επιτοκίων θα επιβραδύνουν τις οικονομίες – Στο 0% από -0,50% το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ
Η FED τον Μάρτιο θα αυξήσει τα επιτόκια 0,25% και όχι 0,50% υποστηρίζει η Morgan Stanley
Σχετικά Άρθρα

Η FED τον Μάρτιο θα αυξήσει τα επιτόκια 0,25% και όχι 0,50% υποστηρίζει η Morgan Stanley

Προειδοποιούν για την επιβράδυνση των οικονομιών λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων από την FED και την ΕΚΤ οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες Morgan Stanley και Bank of America.
Μάλιστα ειδικά για την Ευρώπη εκτιμάται ότι το αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,50% θα φθάσει στο μηδέν… τους προσεχείς μήνες…

Morgan Stanley: Το ύψος των αυξήσεων στα επιτόκια που απαιτείται για τον περιορισμό του πληθωρισμού θα ανακόψει την οικονομία

Μόλις πρόσφατα, για πρώτη φορά από την έναρξη της τρέχουσας φρενίτιδας ποσοτικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών, η Goldman Sachs προειδοποίησε ότι η επιθετική αλλαγή της Fed μπορεί να οδηγήσει σε ανώμαλη προσγείωση.
Δεν αποτελεί έκπληξη, μόλις λίγες ημέρες αργότερα, η Goldman Sachs μείωσε τον στόχο για τον δείκτη S&P 500 για το τέλος του έτους και τώρα προειδοποιεί ότι σε περίπτωση ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει στις 3.600 μονάδες.

Morgan Stanley: Αυξανόμενος πληθωρισμός, αυξανόμενοι κίνδυνοι

Κατά το τελευταίο εξάμηνο, η Morgan Stanley και πολλές άλλες επενδυτικές τράπεζες έχουν αναθεωρήσει διαδοχικά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό τονίζοντας ότι θα κινηθεί υψηλότερα.
Καθώς ο πληθωρισμός συνέχισε να αιφνιδιάζει καθώς συνεχίζει να αυξάνεται, οι αγορές έχουν τιμολογήσει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι πόσες θα είναι οι αυξήσεις και τι επίδραση θα έχουν στις οικονομίες;

Ο πληθωρισμός στο 7,5% των ΗΠΑ ήταν η πιο πρόσφατη από αυτές τις ανοδικές εκπλήξεις.
Φυσικά, οι τιμές των αυτοκινήτων μειώθηκαν εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού ομαλοποιούνται αργά, ωστόσο η Morgan Stanley αναθεώρησε για τρεις λόγους τον πληθωρισμό:

  • Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με το γεγονός της ανοδικής έκπληξης.
  • Δεύτερον, η ετήσια αναθεώρηση των σταθμίσεων για τον πληθωρισμό σημαίνει ότι τελικά ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
  • Και τέλος, ο πληθωρισμός των ενοικίων παρέμεινε υψηλός και στις προβλέψεις της Morgan Stanley έχει επιμηκυνθεί το χρονοδιάγραμμα. Αυτός ο τρίτος λόγος είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί αντανακλά τον μακροοικονομικό, κυκλικό πληθωρισμό που δεν θα υποχωρήσει από την βελτίωση στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Η ανοδική έκπληξη για τον πληθωρισμό σημαίνει ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται και η FED θα κινηθεί επιθετικότερα με τα επιτόκια.
Το βασικό σενάριο της Morgan Stanley είναι ότι το 2022 θα σημειωθούν τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων 0,25% και η έναρξη ποσοτικής σύσφιξης (QT) θα ξεκινήσει γύρω στα μέσα του 2022.

Γιατί λοιπόν να μην υπάρξουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων;
Η αγορά τιμολογεί μια μεγάλη πιθανότητα αύξησης 0,50% στις 16 Μαρτίου 2022 από την FED, μια άποψη στην οποία η Morgan Stanley δεν συμφωνεί.
Η FED τον Μάρτιο θα αυξήσει τα επιτόκια 0,25% και όχι 0,50% υποστηρίζει η Morgan Stanley

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές και έχει ξεκινήσει την πολιτική νομισματικής σύσφιξης, αλλά οι αγορές εξακολουθούν να αναμένουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Οι αγορές έχουν τιμολογηθεί ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας τους επόμενους 12 μήνες θα διαμορφώσουν τα επιτόκια στο 0,85%...
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάζοντος πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στα βασικά αγαθά και εάν οι αλυσίδες εφοδιασμού ομαλοποιηθούν, όπως υποδηλώνουν τα στοιχεία, ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι χαμηλότερος από τις προσδοκίες της αγοράς μέσα στο 2022.

Η ΕΚΤ θα διαμορφώσει το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων -0,50% σε 0%

Η ΕΚΤ επίσης θα ακολουθήσει πολιτική νομισματικής σύσφιξης.
Κατά την Morgan Stanley τέλος του QE της ποσοτικής χαλάρωσης θα έρθει έως τον Σεπτέμβριο του 2022 και οι αυξήσεις επιτοκίων από τον Δεκέμβριο που θα διαμορφώσουν το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν το 1ο τρίμηνο του 2023 από -0,50% σήμερα.
Τα αρνητικά επιτόκια στην ευρωζώνη δημιουργούν κόστος στις τράπεζες και είναι πολιτικά αντιδημοφιλής πολιτική.
Η αύξηση των επιτοκίων από τα αρνητικά επιτόκια στο μηδέν δεν ενέχει σοβαρούς κραδασμούς στις αγορές, επομένως το να φτάσουν στο μηδέν τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων θα μπορούσε να συμβεί πιο γρήγορα από ότι αναμένει η αγορά.
Η ΕΚΤ θα σταματήσει όταν τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων μηδενίσουν καθώς η αβεβαιότητα υποχωρεί.
Εάν η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό αγαθών αποδειχθεί σωστή και εάν σταθεροποιηθούν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, θα μπορούσε να υπάρξει μια περίοδος αναμονής με τα επιτόκια το 2023.

Οι κίνδυνοι δεν είναι αμελητέοι.
Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι μέχρι να υπάρξει μείωση του πληθωρισμού οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών και τα επιτόκια… θα φθάσουν στο σημείο που θα επιβραδύνουν τις οικονομίες.
m1_1.jpg

m2_1.jpg
Bank of America: Εάν οι αυξήσεις επιτοκίων ενταθούν… προετοιμαστεί να πανικοβληθείτε

Κατά την Bank of America εάν οι κεντρικές τράπεζες υιοθετήσουν πιο επιθετικές πολιτικές στις αυξήσεις επιτοκίων, τότε οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να πανικοβάλλονται…
Η επιβράδυνση των οικονομιών σε συνδυασμό με το νέο νομισματικό περιβάλλον από την χαλάρωση στην σύσφιξη… θα αλλάξει το status quo στις οικονομίες και στις αγορές…
Μέχρι τώρα δεν έχει τιμολογηθεί ο κίνδυνος επιβράδυνσης των οικονομιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης