Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman, HSBC, BofA και Citi: Αύξηση 0,50% στις 16/3 από τη Fed και επτά φορές συνολικά το 2022

tags :
Goldman, HSBC, BofA και Citi: Αύξηση 0,50% στις 16/3 από τη Fed και επτά φορές συνολικά το 2022
Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed προχώρησε η Goldman Sachs
Σχετικά Άρθρα

Αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve κατά 50 μονάδες βάσης προβλέπουν οι αναλυτές των Citigroup και HSBC, στον απόηχο της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου 2022 στο 7,5%, ενώ η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι επτά συνολικά και όχι πέντε.

Goldman Sachs: Επτά και όχι πέντε οι αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2022

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τις αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed προχώρησε η Goldman Sachs μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, οπότε και εκτοξεύθηκε στο 7,5%.
Πλέον, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η Fed θα προχωρήσει σε επτά -και όχι πέντε όπως προέβλεπε αρχικά- αυξήσεις επιτοκίων κατά το 2022. Ειδικότερα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε κάθε συνεδρίαση της Fed, τα επιτόκια θα αυξάνονται κατά 25 μονάδες βάσης.
«Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed αντιτάχθηκαν στην αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο», αναφέρουν στο ενημερωτικό του σημείωμα οι αναλυτές της Goldman Sachs στο σημείωμά τους οι αναλυτές της Goldman.
«Επομένως, πιστεύουμε ότι η πιο πιθανή διαδρομή είναι περισσότερες αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης».
Ενώ πολλοί αξιωματούχοι της Fed είναι κατά μεγαλύτερων αυξήσεων, ο πρόεδρος της St. Louis Fed, James Bullard, δήλωσε ότι στηρίζει την αύξηση των επιτοκίων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα έως τις αρχές του Ιουλίου, ως «απάντηση» στην εκτόξευση του πληθωρισμού.
««Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο αν θα αλλάξουμε την πρόβλεψή μας, ειδικά εάν η αγορά συνεχίσει να έχει υψηλές προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο», καταλήγουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Citigroup: «Γροθιά στο στομάχι» της Fed ο πληθωρισμός των ΗΠΑ - Προς αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2022

Σαν… γροθιά στο στομάχι χαρακτηρίζουν αναλυτές της Citigroup την εκτόξευση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 7,5%, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για μια επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2022.
«Αυτός ο πληθωρισμός ήρθαν σαν γροθιά στο στομάχι του Jay Powell (πρόεδρος της Fed) και τους συναδέλφους του» δήλωσε ο Nathan Sheets, επικεφαλής οικονομολόγος της Citi Research. «Το αφήγημα τους είναι ότι όσο προχωρά η χρονιά, θα πρέπει να βλέπουμε τον πληθωρισμό να αρχίζει να μειώνεται. Και αυτό δεν φάνηκε καθόλου στα στοιχεία του Ιανουαρίου» συμπλήρωσε, μιλώντας στο CNBC.
Ακόμα και η μηνιαία αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο ήταν υψηλότερη του αναμενόμενου.
Σύμφωνα με τον Sheets, ακόμα και με τις προκλήσεις που προκύπτουν από την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, και χρειάζονται ακόμα περισσότερα ώστε να υποχωρήσει κάτω από το 3% για το έτος.
«Πιστεύω ότι θα πρέπει να δούμε μια πιο επιθετική Fed. Και πιστεύω ότι μετά στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι 50 μονάδες βάσης για τον Μάρτιο, θα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι» τόνισε ο ίδιος αν και υπογράμμισε ότι ενδεχομένως να μην είναι ούτε αυτό αρκετό.
«Τι θα πρέπει να κάνουμε τον υπόλοιπο χρόνο για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό; Επειδή δεν φαίνεται να υποχωρεί από μόνος του - τουλάχιστον δεν υπάρχει ακόμη σημάδι αυτού», είπε ο Sheets.
Αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και συνολικά 150 μονάδες βάσης για το σύνολο του 2022, προβλέπουν οι αναλυτές της HSBC.

BofA: Τα επιτόκια θα αυξηθούν 7 φορές το 2022 από την FED, έρχεται ύφεση

Μετά την αρνητική έκπληξη από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο στο 7,5% παρ΄ ότι αναμενόταν πτώση… η Bank of America επιμένει ότι η FED θα αυξήσει τα επιτόκια 7 φορές το 2022.
«Η πορεία του πληθωρισμού αποτελεί αφύπνιση για την FED.

Ο πληθωρισμός είναι εδώ και συνεχίζει να κάνει γνωστή την παρουσία του παντού.
H Bank of America επιμένει ότι η FED θα αυξήσει τα επιτόκια 7 φορές το 2022 αρχής γενομένης από την συνεδρίαση του Μαρτίου 2022.
Με βάση την συμπεριφορά των αμερικανικών ομολόγων (treasuries) με το 10ετές να διαμορφώνεται στο 2,01%... το ελληνικό παρεμπιπτόντως βρίσκεται στο 2,54%, οι πιθανότητες πλέον φθάνουν στο 50% για αύξηση επιτοκίων 0,50% τον Μάρτιο του 2022 από 0,25%.
Η νέα αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει την Fed να κινηθεί πιο γρήγορα και η αγορά πιθανότατα θα ενθαρρύνει τη Fed να αυξήσει κατά 0,50% τα επιτόκια.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό στοιχείο, η αγορά αρχίζει τώρα να τιμολογεί και τις μειώσεις επιτοκίων που θα ακολουθήσουν μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων επιτοκίων…. που θα καταλήξει σε ύφεση, όπως συμβαίνει πάντα.
Στο βάθος του ορίζοντα φαίνονται δύο τάσεις.
Από την μια η αύξηση των επιτοκίων απότοκος του πληθωρισμού που επιμένει…
Από την άλλη όμως μέσα στο 2023 οι αυξήσεις επιτοκίων θα ολοκληρωθούν και μπορεί να δούμε ξανά μειώσεις επιτοκίων…
Αυτή η αλληλοδιαδοχή τάσεων στα επιτόκια θα οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία και όχι… μόνο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης