Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό ρωσικό κλοιό το Κίεβο, καμία συμφωνία για κατάπαυση πυρός - Γενοκτονία ή fake news η επίθεση στο μαιευτήριο της Μαριούπολης;

Υπό ρωσικό κλοιό το Κίεβο, καμία συμφωνία για κατάπαυση πυρός - Γενοκτονία ή fake news η επίθεση στο μαιευτήριο της Μαριούπολης;
Συνεχίζεται η εκκένωση αμάχων από τις ουκρανικές πόλεις
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με τον ρωσικό κλοιό να σφίγγει ολοένα και περισσότερο στο Κίεβο και με τα ρωσικά στρατεύματα να συνεχίζουν την προέλαση τους στη νότια Ουκρανία καταλαμβάνοντας τμήματα της Μαριούπολης και στοχεύοντας την Οδησσό, το ερώτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στο πολεμικό μέτωπο, δεδομένου ότι οι σημερινές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov και της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, απέβησαν άκαρπες.
Ο Lavrov
επανέλαβε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως ότου ικανοποιηθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Μόσχα - συγκεκριμένα έκανε λόγο για μια φιλική και αποστρατιωτικοποιημένη Ουκρανία που δεν θα συνιστά απειλή για τη Ρωσία -, ενώ από την πλευρά του ο Kuleba τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία για κατάπαυση πυρός, διαμηνύοντας παράλληλα πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραδοθεί.
Μετά από αυτό το αναμενόμενο διπλωματικό αδιέξοδο, το ερώτημα είναι ποιες θα είναι οι στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας και κυρίως το εάν θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση εισβολής στο Κίεβο, την οποία αναμένουν πολλοί αναλυτές.

Πάντως, Ρωσία και Ουκρανία αποφάσισαν να παραταθεί και για σήμερα Πέμπτη 10/3 η κατάπαυση πυρός έτσι ώστε να συνεχιστεί η εκκένωση των αμάχων από πολλές πόλεις, με τις ουκρανικές Αρχές να υποστηρίζουν πως τουλάχιστον 35.000 πολίτες απομακρύνθηκαν από διάφορες πόλεις το τελευταίο 24ωρο.
Ωστόσο, ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky να κάνει λόγο για «έγκλημα πολέμου» και γενοκτονία, αν και η Ρωσία κάνει λόγο για fake news, υποστηρίζοντας πως το μαιευτήριο είχε εκκενωθεί εδώ και καιρό και πως είχε καταληφθεί από τον ουκρανικό στρατό και Ουκρανούς εθνικιστές.
2_9.png
Άκαρπη η συνάντηση Lavrov - Kuleba, καμία συμφωνία για εκεχειρία

Κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας επιβεβαιώθηκε η απόσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως αν και έθεσε θέμα εκεχειρίας 24 ωρών, δεν υπήρξε συμφωνία, όπως και ότι δεν υπήρξε καμία δέσμευση από τη ρωσική πλευρά για ανθρωπιστικούς διαδρόμους, αν και δήλωσε πρόθυμος για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, διαμηνύοντας παράλληλα πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραδοθεί.
O Sergei Lavrov, αν και είπε πως ο πρόεδρος Putin είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον Ουκρανό ομόλογό του, Volodymyr Zelenksy εφόσον υπάρχει μια σοβαρή προοπτική συνομιλιών, επισήμανε πως ο εξοπλισμός της Ουκρανίας από τη Δύση είναι πολύ επικίνδυνος, σημειώνοντας πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Μόσχα.
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι η Ρωσία δεν θέλει να καταλάβει την Ουκρανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, υποστηρίζοντας πως αυτό που θέλει είναι μια φιλική και αποστρατιωτικοποιημένη Ουκρανία που δεν θα συνιστά απειλή για τη Ρωσία.

Κατακραυγή για τον βομβαρδισμό στο μαιευτήριο στη Μαριούπολη

Την παγκόσμια κατακραυγή προκάλεσε ο χθεσινός βομβαρδισμός μαιευτηρίου και νοσοκομείου Παίδων στη Μαριούπολη, όπου εκτιμάται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 400.000 πολίτες, οι οποίοι εδώ και ημέρες είναι χωρίς ηλεκτρικό, νερό και θέρμανση.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, ανάμεσα τους και ένα κοριτσάκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου» και για «γενοκτονία».
Από την επίθεση τραυματίστηκαν 17 άνθρωποι, ανάμεσα τους και έγκυες.
Η Ρωσία παραδέχθηκε το χτύπημα, αν και υποστήριξε πως «πριν βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει από προσωπικό και νοσηλευoμένους και είχαν πάρει θέσεις μάχης», ενώ την θέση αυτή διατύπωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, κάνοντας λόγο για χειραγώγηση των δυτικών ΜΜΕ.
Σε δηλώσεις του ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Dmytro Kuleba υποστήριξε ότι «η Ρωσία συνεχίζει να κρατά ομήρους πάνω από 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη, καθώς εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση», ότι «συνεχίζονται οι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί» και ότι «σχεδόν 3.000 νεογέννητα μωρά στερούνται φάρμακα και τροφή».
7_25.jpg
43_3.jpg
44_2.jpg
Ρωσία: Fake news της Ουκρανίας ο βομβαρδισμός νοσοκομείου Παίδων στη Μαριούπολη

Για fake news της Ουκρανίας όσον αφορά τον βομβαρδισμό μαιευτικής κλινικής και νοσοκομείου Παίδων στη Μαριούπολη από τις ρωσικές δυνάμεις κάνει λόγο ο Dmitry Polyansky, πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ.
Σε ανάρτηση του στο twitter ο Polyansky υποστηρίζει πως επρόκειτο για μια πρώην μαιευτική κλινική, η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.
«Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι ψευδείς ειδήσεις» ανέφερε ο Polyansky, επισημαίνοντας πως η Ρωσία είχε προειδοποιήσει στις 7 Μαρτίου ότι το νοσοκομείο είχε μετατραπεί σε στρατιωτική θέση από τον οποίοι οι Ουκρανοί έριχναν πυρά.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου» και για «γενοκτονία» των Ουκρανών.
11_16.JPG
45_2.jpg
5_67.jpg
6_37.jpg
Υπό πολιορκία το Κίεβο, ολονύχτιες μάχες

Την ίδια στιγμή ο ρωσικός κλοιός στο Κίεβο ολοένα και στενεύει, με τις ρωσικές δυνάμεις να αναμένουν τις οδηγίες από τη Μόσχα για τις επόμενες κινήσεις κατόπιν και των άκαρπων συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov και της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba.
Αναλυτές εκτιμούν πως είναι θέμα ωρών η ρωσική επίθεση, καθώς τεράστιες ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα περίχωρα του Κιέβου, τα οποία βομβαρδίζονται σφοδρά τις τελευταίες ημέρες.
Μάλιστα αναφέρεται πως μια νέα ρωσική φάλαγγα βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Κιέβου σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη, ενώ ακινητοποιημένη εδώ και ημέρες είναι η έτερη μεγάλη φάλαγγα που κατέβηκε από τα βόρεια.
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως το βράδυ ήταν δύσκολο για τις δυνάμεις του στο Κίεβο, επισημαίνοντας όμως ότι αυτές κράτησαν και ότι αντεπιτέθηκαν στις ρωσικές επιθέσεις.
Μάλιστα, ανέφερε πως οι μάχες συνεχίζονταν νωρίς σήμερα το πρωί στα δυτικά περίχωρα της πόλης.
Σημειώνεται πως στο Κίεβο παραμένει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky μαζί με το επιτελείο του.
0999.JPG
Στόχος και η Οδησσός

Στόχος των ρωσικών δυνάμεων φαίνεται να είναι και η Οδησσός, η οποία έχει ήδη προετοιμαστεί για μια πιθανή ρωσική εισβολή.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν προς τα δυτικά προς το Μικολάγεφ και την Οδησσό, καθώς στρατεύματα κινούνται από την Χερσώνα – που είναι υπό ρωσικό έλεγχο – προς το Μικολάγεφ, αναζητώντας ενδεχομένως μια διαδρομή για να παρακάμψουν την πόλη και να συνεχίσουν την προέλαση προς την Οδησσό.

Ουκρανικός στρατός: Κρατάμε…

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει πως οι δυνάμεις του αντιστέκονται σθεναρά στην εισβολή των Ρώσων, επισημαίνοντας πως η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων έχει αναχαιτιστεί στο Κίεβο καθώς και ο ουκρανικός στρατός αντιστέκεται και στα ανατολικά, τόσο στο Donetsk όσο και στο Χάρκοβο.
Παράλληλα αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν και τις επιθέσεις των Ρώσων στα νότια, κοντά στο Μικολάγεφ.
Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του επιβραδύνουν και ανακόπτουν τη ρωσική επίθεση.
AP22067567639664-scaled.jpg

Σφυροκόπημα με βομβαρδισμούς

Ουκρανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ρωσικούς βομβαρδισμούς σε αρκετές ουκρανικές πόλεις νωρίτερα σήμερα το πρωί.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν επιθέσεις στην πόλη Σούμι, βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές στην πόλη Οχτίρκα, ενώ ρουκέτες έπεσαν και στο Μικολάγεφ.
Παράλληλα αναφέρουν πως ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται για να περικυκλώσουν το Κίεβο και ενισχύουν τις θέσεις τους στη Μικολάιφ, ενώ επιθέσεις αναφέρονται στο Χάρκοβο, στην Ιζιούμ, στη Σούμι και στην Οχτίρκα.
Από τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο, οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν πως σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσα τους και δύο παιδιά.

Υπουργείο Άμυνας Μ. Βρετανίας: Η Ρωσία στέλνει κληρωτούς στρατιώτες στην Ουκρανία – Μεγάλες απώλειες

Τη θέση πως η Ρωσία έχει στείλει στον πόλεμο στην Ουκρανία και κληρωτούς στρατιώτες λόγω των μεγάλων απωλειών που μετρά στις μάχες διατυπώνει το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin είχε υποστηρίξει πως στη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία λαμβάνουν μέρος μόνο Ρώσοι επαγγελματίες στρατιώτες.
«Καθώς τα θύματα αυξάνονται, ο Πρόεδρος Putin θα υποχρεωθεί να στρατολογήσει στρατιώτες από όλες τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και άλλες πηγές για να αντικαταστήσει τις απώλειες» αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Όπως αναφέρει, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια αξιοσημείωτη μείωση στη συνολική ρωσική αεροπορική δραστηριότητα πάνω από την Ουκρανία «πιθανώς λόγω της απρόσμενης αποτελεσματικότητας και ανθεκτικότητας των ουκρανικών δυνάμεων αεράμυνας», ενώ σημειώνεται ότι «η μεγάλη ρωσική φάλαγγα βορειοδυτικά του Κιέβου έχει σημειώσει μόνο μικρή πρόοδο εδώ και πάνω από μία εβδομάδα και υφίσταται συνεχείς απώλειες στα χέρια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων»

Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Πάντως, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει και για σήμερα κατάπαυση του πυρός έτσι ώστε να μπορέσουν οι άμαχοι να εκκενώσουν τις πόλεις.
Οι ουκρανικές αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν επτά ανθρωπιστικούς διαδρόμους, εκ των οποίων οι τρεις στην περιοχή της πόλης Σούμι.
Οι διάδρομοι αυτοί θα επιτρέψουν άμαχοι να φύγουν προς την πόλη Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, περίπου 170 χιλιόμετρα νότια, Η κατάπαυση του πυρός είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 09:00 ώρα Ελλάδας).
Εκτιμάται ότι τις τελευταίες 48 ώρες, σχεδόν 50.000 κάτοικοι έφυγαν από τη Σούμι.
Μόνο το τελευταίο 24ωρο εκτιμάται πως τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις.
Ανθρωπιστικοί διάδρομοι αναμένεται να ανοίξουν και στην Μαριούπολη –που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες–, στη Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και στην Ιζιούμ (ανατολικά).
Παρόλο αυτά η συμφωνημένη κατάπαυση πυρός πολλές φορές αποτυγχάνει, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία των προηγούμενων ημέρων.
Είναι χαρακτηριστικό πως η δημοτική αρχή της Μαριούπολης έκανε λόγο για 1.207 νεκρούς αμάχους τις τελευταίες 9 ημέρες.
322222222.png
5_66.jpg
4_118.jpg
Αμερικανός αξιωματούχος: Ενδείξεις ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί μη κατευθυνόμενες βόμβες σε επιδρομές στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενδείξεις ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν μη κατευθυνόμενες βόμβες στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.
Πρόκειται για βόμβες ελεύθερης πτώσης ή «ανόητες βόμβες» (dumb bombs) - για να τονιστεί η αντίθεση με τις λεγόμενες «έξυπνες βόμβες».
«Έχουμε ενδείξεις ότι οι Ρώσοι ρίχνουν πράγματι κάποιες ανόητες βόμβες», δήλωσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος -- ο οποίος δεν κατονομάζεται -- συμπληρώνοντας ότι οι ΗΠΑ παρατηρούν «εκτεταμένες καταστροφές σε αστικές υποδομές και αυξημένες απώλειες αμάχων».
Τα σχόλια έγιναν αφότου η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβάρδισε ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, ενώ η Μόσχα διαψεύδει πως εξαπολύει επιθέσεις κατά αμάχων. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης