Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Lavrov - Kuleba στην Αττάλεια - Η Ρωσία επιμένει στους όρους, δεν παραδίδονται οι Ουκρανοί

Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Lavrov - Kuleba στην Αττάλεια - Η Ρωσία επιμένει στους όρους, δεν παραδίδονται οι Ουκρανοί
O υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι η Μόσχα εμμένει στους όρους που έχει θέσει για τον τερματισμό του πολέμου και αναμένει γραπτώς τις θέσεις των Ουκρανών - Πάγος σε συνάντηση Putin με Zelensky
Σχετικά Άρθρα
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov με τον Ουκρανό ομόλογό του Dmytro Kuleba στην Αττάλεια της Τουρκίας, για την οποία άλλωστε οι προδοκίες ήταν χαμηλές.
Ήταν η πρώτη επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας επανέλαβε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να παραδοθεί, εξέφρασε τη λύπη του για την έλλειψη προόδου όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, ενώ σημείωσε ότι δεν καταγράφηκε καμία δέσμευση Lavrov για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη.
«Μιλήσαμε για εκεχειρία, αλλά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Kuleba σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τον Lavrov αποφάσισαν «να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σε αυτό το σχήμα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι η Μόσχα εμμένει στους όρους που έχει θέσει για τον τερματισμό του πολέμου και αναμένει γραπτώς τις θέσεις των Ουκρανών. Εξάλλου, ο Lavrov δεν δίστασε να εκτοξεύσει πυρά κατά της Δύσης και των ΗΠΑ, στις οποίες επέρριψε τις ευθύνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεων του χαρακτήρισε την Ουκρανία «δυτικό φερέφωνο».
Υπεθυμίζεται ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας, πραγματοποίησαν μια σειρά συναντήσεων με τη ρωσική αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία που επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε ανθρωπιστικά ζητήματα, αλλά η Ρωσία δεν είχε στείλει υπουργούς στις συνομιλίες με τους Ουκρανούς.
Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης, είχαν προηγηθεί ξεχωριστές συναντήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μevlut Cavusoglu με τον Ρώσο ομόλογό του, Sergei Lavrov και τον Ουκρανό, Dmytro Kuleba.

Kuleba: Καμία πρόοδος για την εκεχειρία - H Ουκρανία δεν θα παραδοθεί

Αντιμέτωπος με τη αμετακίνητη στάση της Ρωσίας όσον αφορά τις απαιτήσεις στην Ουκρανία ήρθε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, κατά τη συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογο του, Sergey Lavrov.
«Δεν σημειώθηκε πρόοδος για την κατάπαυση του πυρός» σημείωσε ο Kuleba σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση και τόνισε ότι «ο Lavrov δεν δεσμεύθηκε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στη Μαριούπολη».
«Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη», είπε, τονίζοντας ότι στην πόλη η κατάσταση είναι απελπιστική. «Δυστυχώς ο Lavrov δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί» είπε και συνέχισε «Θέσαμε το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία» υπογράμμισε.
Όσον αφορά το κλίμα της συνάντησης με τον Lavrov, o Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ήταν εξίσου εύκολη και δύσκολη. «Η συνάντηση ήταν εύκολη διότι ο Lavrov ακολούθησε την παραδοσιακή ρητορική του και δύσκολη διότι έκανα ότι καλύτερο μπορούσα» διευκρίνισε.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε για ακόμα μία φορά ότι «η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί».

132.jpg

Τα πυρά Lavrov στη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τα βέλη του κατά της Δύσης εκτόξευσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογο του, Dmytro Kuleba.
«Η Δύση δημιουργεί κινδύνους στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια» υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών και επεσήμανε πως «δεν είναι σαφές εάν οι εκτοξευτήρες πυραύλων που έχει παράσχει η Δύση στην Ουκρανία, θα σταματήσουν».
Παράλληλα, ο Lavrov επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ ανέπτυξαν βιολογικά προγράμματα στην περίμετρο της Ρωσίας και τόνισε πως «αυτοί που προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία και οι μισθοφόροι θα πρέπει να καταλάβουν τον κίνδυνο αυτού που κάνουν».
«Η Δύση δημιούργησε αυτή τη σύγκρουση αναγκάζοντας την Ουκρανία να επιλέξει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας» τόνισε ο Lavrov ενώ χαρακτήρισε «δυτικό φερέφωνο» την Ουκρανία.
Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί εναντίον άλλων χωρών. «Να σταματήσει η τακτική των απειλών της Δύσης κατά της Ρωσίας», είπε ακόμα, ενώ ισχυρίστηκε ότι «οι Ουκρανοί σχεδίαζαν να επιτεθούν στους ρωσόφωνους».

Η επίθεση στο μαιευτήριο

Όσον αφορά την επίθεση στο μαιευτήριο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διατυπώνονται τέτοιες κατηγορίες για φρικτές ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων.
Τα ακούσαμε και στον ΟΗΕ. Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο μαιευτήριο είχε καταληφθεί από τους ριζοσπαστικούς που χρησιμοποιούσαν τις μητέρες και τα μωρά ως ανθρώπινη ασπίδα».

Η Ρωσία επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης και ύπαρξης Ναζί στην Ουκρανία

Την ίδια στιγμή, ο Lavrov επέμεινε στα περί αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας επισημαίνοντας: «Δεν θέλουμε μια βαριά εξοπλισμένη Ουκρανία με βαριά στρατιωτικά συστήματα, δεν θέλουμε μια χώρα δίπλα μας όπου στρατιώτες παρελαύνουν με σήματα SS και άλλων Ναζί. Και δεν θέλουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ».
«Θέλουμε μια Ουκρανία αποστρατιωικοποιημένη», τόνισε και πρόσθεσε «ενδεχομένως ο Zelensky σιγά σιγά να αρχίσει να εκλογικεύεται ακούγοντας αυτή τη θέση και να έχουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας».

Το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να το πιστέψω και δεν το πιστεύω ότι ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει».

Πάγος σε συνάντηση Zelensky με Putin

Πάντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έβαλε πάγο στο αίτημα του Κιέβου για συνάντηση του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
«Δεν μπορεί να γίνει συνάντηση Putin - Zelensky απλά και μόνο για να γίνει» είπε ο Lavrov και συμπλήρωσε ότι «o Putin θα είναι παρών όταν υπάρχει μια σοβαρή βάση διαπραγμάτευσης».

123_3.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης