Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η απομόνωση της Ρωσίας κάνει ελκυστικό το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

Η απομόνωση της Ρωσίας κάνει ελκυστικό το πετρέλαιο της Βενεζουέλας
Οι ΗΠΑ εξετάζουν την περίπτωση να καλύψουν μέρος της ζήτησης πετρελαίου μέσω Βενεζουέλας
Σχετικά Άρθρα

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να προσφέρει στη Βενεζουέλα την ευκαιρία που αναζητά για να πείσει τον Joe Biden να περιορίσει ή να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην πετρελαϊκή της βιομηχανία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro προτιμά μία λύση «πακέτο» ώστε η όποια συμφωνία για το πετρέλαιο να συνοδευτεί από αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας του.
Καθώς κράτη από όλο τον κόσμο επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες αποχωρούν από τις συνεργασίες τους με τις αντίστοιχες ρωσικές, αναπόφευκτα υπάρχει πτώση στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Το ερώτημα είναι πώς μπορεί να καλυφθεί αυτή η έλλειψη προσφοράς βραχυπρόθεσμα, καθώς η παγκόσμια ζήτηση παραμένει υψηλή.
Η Βενεζουέλα έκανε πρόσφατα έκκληση στη Wall Street για υποστήριξη καθώς προσπαθεί να πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να άρει τις κυρώσεις. Έχοντας παράξει λίγο περισσότερο από 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου το 2013, η Βενεζουέλα έχει τη δυνατότητα να παράσχει στον κόσμο πολύ περισσότερο πετρέλαιο απ’ ό,τι σήμερα.
Αυτή η περίπτωση εξετάζεται πλέον από την κυβέρνηση Biden, με αναφορές ότι έχουν γίνει ήδη συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας στο Καράκας σχετικά με την εισαγωγή περισσότερου αργού στην αγορά.
Νωρίτερα φέτος, η Βενεζουέλα προσπάθησε να προσελκύσει τους μεγάλους «παίκτες» της Wall Street με την υπόσχεση αναδιάρθρωσης περίπου 60 δισ. δολαρίων σε ομόλογα που κατείχαν οι Fidelity, T. Rowe Price και BlackRock. Προσέφεραν επίσης παραχωρήσεις υποδομών, αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων σε αντάλλαγμα για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας που άρχισε μην πληρώνει το 2017.
Αυτό θα βοηθούσε τους κατόχους ομολόγων των ΗΠΑ να ανακτήσουν μέρος των χρημάτων που τους οφείλονταν από τη Βενεζουέλα και τα οποία μέχρι πρότινος φαίνονταν χαμένα.
Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Maduro δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή στις αρχές Φεβρουαρίου ότι «εάν αρθούν όλες οι κυρώσεις –νομισματικές, χρηματοοικονομικές και τραπεζικές- κατά της Βενεζουέλας– η χώρα θα απαντούσε στους κατόχους ομολόγων την επόμενη μέρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης