Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» - Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» - Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τίποτα δεν θα μπορεί να αντισταθμίσει το ρωσικό πετρέλαιο, εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο στις εισαγωγές
Σχετικά Άρθρα

Στην άποψη πως αν και υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό πετρέλαιο, θα ήταν ανεπαρκείς ή δύσκολες υλικοτεχνικά στην περίπτωση που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απαγορεύσουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, συγκλίνουν οι αναλυτές.
«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το αντισταθμίσουν ακόμη και αν ο ΟΠΕΚ+ συνεργαστεί με Ιράν και Βενεζουέλα», δήλωσε μιλώντας στο CNBC, η Vandana Hari από τη Vanda Insights.
Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να συνεχίζεται για 13η ημέρα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν σε υψηλά που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2008, αν και αργότερα περιορίστηκε η άνοδος. Υπήρχε, επίσης, ανησυχία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ανταπαντήσει μειώνοντας τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη Hari, σίγουρα ένα μέρος των εισαγωγών ρωσικού αερίου θα μπορούσε να καλυφθεί. Ειδικότερα, η Ρωσία εξάγει περίπου 5 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Από αυτή την ποσότητα, η Hari είπε ότι περίπου 2 εκατ. θα μπορούσαν να αντικατασταθούν εάν τα μέλη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «ήταν σε θέση να επεκτείνουν ταυτόχρονα τη μέγιστη παραγωγή τους».
Ωστόσο, η Hari είπε ότι μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας δυναμικότητας εντός του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του (ΟΠΕΚ+) είναι ρωσική. Το πρόβλημα είναι ότι ο ΟΠΕΚ+ θα πρέπει να «ξανανοίξει» το σύστημα ποσοστώσεων της παραγωγής του και «απλά δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει τέτοιο ακόμα», είπε η ίδια. Οποιεσδήποτε μειώσεις ή αυξήσεις στην παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ+ βασίζονται σε έναν αριθμό και όσο μεγαλύτερος είναι αυτός ο αριθμός τόσο περισσότερο πετρέλαιο επιτρέπεται να παράγει μια χώρα.
Η Regina Mayor από τη Regina Mayor πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι «απίστευτα πειθαρχημένος σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επιστρέφει το αργό στην αγορά».
«Υπάρχουν και άλλες πηγές για την προμήθεια πετρελαίου» η Mayor μιλώντας στο CNBC, αλλά δεν είναι εύκολο να συμβεί αυτό πρακτικά...
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ φέρεται να είναι σε συζητήσεις με τη Βενεζουέλα για την άρση των κυρώσεων στο πετρέλαιο της, ως εναλλακτική λύση για το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά ακόμα κι αν αυτές οι κυρώσεις αρθούν, η Hari είπε ότι αυτό θα απελευθέρωνε μόνο άλλα 100.000 βαρέλια την ημέρα από τη Βενεζουέλα. «Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη διακοπή της προμήθειας από τη Ρωσία» τόνισε.
Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές και ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου το 43%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης