Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπρα ντε φερ Δύσης και Putin για Ουκρανία - Μπλόκο της Γερμανίας σε Nord Stream 2 - Κυρώσεις από Βρετανία, ΕΕ

Μπρα ντε φερ Δύσης και Putin για Ουκρανία - Μπλόκο της Γερμανίας σε Nord Stream 2 - Κυρώσεις από Βρετανία, ΕΕ

Μετά τις εξελίξεις σε Ουκρανός, ο Γερμανός καγκελάριος, Olaf Scholz, ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2

Σχετικά Άρθρα
(upd 2) Συνεχίζεται το μπρα ντε φερ μεταξύ Δύσης και Ρωσίας με αφορμή τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία μετά και την απόφαση του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών Luhansk και Donetsk.
Η Δύση απάντησε στη Μόσχα βάζοντας μπλόκο στον Nord Stream 2, με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, να ανακοινώνει την αναστολή της πιστοποίησης του αγωγού. Πρόκειται για μια κίνηση για την οποία είχαν προϊδεάσει τόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όσο και η Γερμανία σε παλιότερες δηλώσεις τους.
Κυρώσεις για τον εν λόγω αγωγό είχε ζητήσει νωρίτερα σήμερα (22/2/2022), ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.

Scholz: Η πιστοποίηση του αγωγού δεν μπορεί να προχωρήσει

Η πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει μετά τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος, Olaf Scholz. Μιλώντας με δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο Καγκελάριος είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την απόφαση ως απάντηση στις κινήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία.
Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να «επανεξετάσει» την πιστοποίηση του αγωγού που δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. «Αυτό σίγουρα θα πάρει χρόνο, θα μπορούσα να πω», ανέφερε ο καγκελάριος.
Σημειώνεται ότι αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία.
Από την πλευρά του, ο Γερμανικός Ρυθμιστής Ενέργειας επισημαίνει ότι η πιστοποίηση του Nord Stream 2 χρειάζεται θετική αξιολόγηση από το υπουργείο Οικονομίας και ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πιστοποιήσει τον αγωγό. «Είναι η παράνομη η λειτουργία των αγωγών χωρίς πιστοποίηση» υπογραμμίζει.

Putin: Δεν επιδιώκουμε ανασύσταση αυτοκρατορίας

Τα περί σχεδίων για ανασύσταση αυτοκρατορίας απορρίπτει ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, σε δηλώσεις του μία ημέρα μετά το διάγγελμα όπου αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Donetsk και του Luhansk.
«Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία» είπε στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του, και «αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα».
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία «αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητας και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει» τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.
Όπως είπε, η Ουκρανία είναι σε μια «διαφορετική κατάσταση» γιατί «το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία».
Εκτός από την αναγνώριση των φιλορώσων αυτονομιστών της Ουκρανίας χθες, Δευτέρα, η Ρωσία έχει αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές στη Γεωργία (2008), έχει προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας (2014) και υποστηρίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 τους αυτονομιστές στην Υπερδνειστερία στη Μολδαβία.

Medvedev: Πολύ σύντομα, οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν 2.000 ευρώ για 1.000 κυβ. μέτρα φυσικού αερίου

Για εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου προειδοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, στον απόηχο της γερμανικής απόφασης για πάγωμα του αγωγού Nord Stream 2.
«Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz εξέδωσε εντολή να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Εντάξει. Καλώς ήρθατε στον γενναίο νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν πολύ σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!», σημειώνει ο Dmitry Medvedev.

 


Zelensky: Να τερματιστεί άμεσα ο Nord Stream 2


Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, αν και είχε απορρίψει τα σενάρια πολέμου ή γενικευμένης σύρραξης, είχε κάλεσε τη Δύση για σοβαρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε να τερματιστεί άμεσα το project του γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 ενώ σημείωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, το οποίο ζήτησε και αυτό την επιβολή «σοβαρών κυρώσεων» κατά της Ρωσίας.
«Η ουκρανική διπλωματία εργάζεται ενεργά στις ξένες πρωτεύουσας για να επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Πάντως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος κατά της Ουκρανίας αλλά ούτε και ευρεία κλιμάκωση.

Johnson (Βρετανία): Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και Ρώσους μεγιστάνες - Έπεται συνέχεια

Την επιβολή κυρώσεων σε πέντε ρωσικές τράπεζες αλλά και σε μεμονωμένα άτομα, ως απάντηση στις κινήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson.
Πρόκειται για τις ρωσικές τράπεζες Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank.
Επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις σε τρεις Ρώσους μεγιστάνες από το στενό περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin.
Πρόκειται για τους Gennady Timchenko, Boris Rotenberg και Igor Rotenberg, οι οποίοι ωστόσο βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ από το 2018.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για το πρώτο κύμα των κυρώσεων και αποτελεί ένα δείγμα των προθέσεων της βρετανικής κυβέρνησης.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι μεγάλες κρατικές ρωσικές τράπεζες (VTB, SberBank, Gazprombank) που είναι σημαντικές για το φυσικό αέριο και άλλα εμπορεύματα, παραμένουν εκτός της λίστας των κυρώσεων.

Von der Leyen: Σήμερα το πρώτο πακέτο κυρώσεων

Μια... πρώτη γεύση από τις κυρώσεις που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Ρωσία έδωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.
«Ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση της ΕΕ αργότερα σήμερα» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι οι κυρώσεις θα κατά τραπεζών που χρηματοδοτούν ρωσικές επιχειρήσεις στις περιοχές που επηρεάζονται αλλά και την πρόσβαση της Ρωσίας στις αγορές.
Επίσης, το πακέτο θα περιλαμβάνει κυρώσεις κατά όλων όσων συμμετείχαν στην απόφαση για την αναγνώριση του Donetsk και του Luhansk.

Το πακέτο προτείνει στοχευμένες κυρώσεις προς:

Όσους συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση.
Τις τράπεζες που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές.
Την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιουχικές και χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, για να περιοριστεί η χρηματοδότηση κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών.
Το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι αισθάνονται ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Σήμερα 22/2 οι ανακοινώσεις για τις κυρώσεις

Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένονται οι αποφάσεις της ΕΕ για τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Νωρίτερα κατά τη συνεδρίαση των Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ για το θέμα, τονίστηκε η «αποφασιστικότητα να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις κατά των εμπλεκομένων, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας». Θα ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση αργά το απόγευμα.
Ειδικότερα η Γαλλική Προεδρία αναφέρει:
«-Ενότητα στη θέση της ΕΕ ως αντίδραση στις ρωσικές αποφάσεις.

  • Αποφασιστικότητα να επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις κατά των εμπλεκομένων, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας.
  • Συμφωνία για γρήγορο χρονοδιάγραμμα.
  • Νέα συνάντηση COREPER II (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων) στο τέλος της ημέρας».

ns2fle.png
Ένα βήμα πίσω

Πάντως στο κρίσιμο ζήτημα,
το εάν δηλαδή θα διατηρηθούν ή θα επεκταθούν τα σημερινά σύνορα των δύο αυτών περιοχών, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υπογράμμισε πως η Μόσχα αναγνωρίζει τις δύο αυτές περιοχές εντός των ορίων που οι ηγεσίες των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk ασκούν σήμερα τη δικαιοδοσία και την εξουσία τους.
Αυτό εν πολλοίς σημαίνει πως το Κρεμλίνο δεν έχει την πρόθεση να πυροδοτήσει μεγαλύτερη ένταση στην αντιπαράθεση με την Ουκρανία, καθώς δεν σκοπεύει να καταλάβει περισσότερα εδάφη από την Ουκρανία, πέραν αυτών που έχουν ορίσει έως σήμερα οι φιλορώσοι αντάρτες.
Σημειώνεται πως σήμερα οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες και οι ημιαυτόνομες περιοχές αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο ολόκληρων των επαρχιών του Donetsk και του Luhansk.
16.jpg
Σημειώνεται πάντως πως το τελευταίο 24ωρο ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως 2 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν από πυρά φιλορώσων αυτονομιστών, απολογισμός που είναι και ο βαρύτερος των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και έναν χρόνο.
9_12.jpg

ΗΠΑ: Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή


Την θέση πως η απόφαση του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin να στείλει «ειρηνευτικά» στρατεύματα στις αποσχισθείσες Δημοκρατίες Donetsk και Luhansk της ανατολικής Ουκρανίας, δεν αποτελεί περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία που θα μπορούσε να πυροδοτήσει το πακέτο των μεγάλων και αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας διατύπωσε Αμερικάνος αξιωματούχος.
Συγκεκριμένα, Αμερικάνος αξιωματούχος υποστήριξε πως μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή ενώ σημείωσε πως η αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε Donetsk και Luhansk δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από αυτά που έχει κάνει ήδη η Ρωσία στην περιοχή και άρα δεν πρόκειται να προκαλέσει μεγαλύτερες κυρώσεις.
«Δεν πρόκειται για μια περαιτέρω εισβολή από τη στιγμή που είχαν ήδη καταλάβει την περιοχή» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, αναφέροντας πως η αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στο Donbas δεν αποτελεί μια νέα εξέλιξη.
«Η κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων στο Donbas δεν είναι από μόνη της μια νέα εξέλιξη.
Η Ρωσία είχε δυνάμεις στο Donbas εδώ και 8 χρόνια…
Απλά τώρα αποφασίζουν να το κάνουν με πιο φανερό και ανοιχτό τρόπο» υπογράμμισε ο Αμερικάνος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να επιδιώκουν τη διπλωματική λύση με την Ρωσία μέχρι τα τανκ να αρχίσουν να κινούνται».

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Προβλέψιμες οι κυρώσεις της Δύσης – Δεν θα σταματήσουν, δεν θα ηρεμήσουν

Τη θέση πως η Ρωσία έχει πλέον συνηθίσει με τις απειλές της Δύσης για την επιβολή κυρώσεων διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος είπε πως οι ενέργειες των Δυτικών είναι προβλέψιμες.
«Οι Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι και Βρετανοί συνάδελφοι μας δεν θα σταματήσουν και δεν θα ηρεμήσουν μέχρι να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες τους για την περίφημη «τιμωρία της Ρωσίας».
Μας απειλούν με κάθε είδους κυρώσεις.
Τώρα μας λένε για τη «μητέρα των κυρώσεων».
Το συνηθίσαμε πλέον.
Γνωρίζουμε πως ούτως ή άλλως κυρώσεις θα επιβληθούν σε κάθε περίπτωση.
Είτε υπάρχει λόγος είτε όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Νωρίτερα, το ρωσικό ΥΠΕΞ διά στόματος της εκπροσώπου της, Maria Zakharova ανέφερε πως η Ρωσία παραμένει έτοιμη να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ και τη Δύση για το θέμα της ουκρανικής κρίσης και ότι δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την προγραμματισμένη συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov με τον Αμερικανό ομόλογό του, Anthony Blinken στη Γενεύη, μεθαύριο Πέμπτη 24/2
«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές (…) λέμε: είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τον λόγο αυτό η θέση μας παραμένει ίδια (…).
Τασσόμαστε πάντα υπέρ της χρήσης της διπλωματίας» ανέφερε η Zakharova.
Σημειώνεται πως το ρωσικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Donetsk και το Luhansk, προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών.

oykraniaaa2.png
Το χρονικό του θρίλερ

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και Luhansk και συνήψε συνθήκες φιλίας, συνεργασίας και βοήθειας μαζί τους.
Τα σχετικά έγγραφα υπέγραψε στις 21 Φεβρουαρίου 2022 ο Ρώσος πρόεδρος Putin.
Σε διάγγελμα του ο Putin ζήτησε από την Ουκρανία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες στο Donbass που είναι ευρύτερη περιοχή στην Ανατολική Ουκρανία στα σύνορα με την Ρωσία, τονίζοντας ότι διαφορετικά η Ουκρανία θα έχει την συνολική ευθύνη για την πιθανή συνέχιση της αιματοχυσίας και επίσης προειδοποίησε ότι ελλείψει εποικοδομητικών απαντήσεων από τη Δύση στις προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας, η Μόσχα έχει κάθε δικαίωμα να «λάβει μέτρα».
Ο Putin χαρακτήρισε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Donetsk και Luhansk μια πολύ καθυστερημένη απόφαση.
Από αυτούς που κατέλαβαν και κατέχουν την εξουσία στην Ουκρανία, απαιτούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών.
Η Ρωσία «έκανε τα πάντα για να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ακόμη και όταν εφάρμοσε τις συμφωνίες του Μινσκ, αλλά μάταια.
Putin2_1.jpg

Putin21.jpg

Ουκρανία και ΝΑΤΟ

Η Ρωσία έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι «η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η επακόλουθη ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ εδώ είναι ένα προκαθορισμένο σχέδιο», είναι «θέμα χρόνου», είπε ο Putin.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ουκρανία θα είνα εφαλτήριο για ένα προληπτικό χτύπημα της Δύσης κατά της Ρωσίας.
Τον Δεκέμβριο 2021, η ρωσική πλευρά πρότεινε σε ΗΠΑ και ΕΕ να συμφωνήσουν για εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο των οποίων ζήτησε από το ΝΑΤΟ να απόσχει από περαιτέρω επέκταση προς τα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων

Κριτική στην Ουκρανία

Το κύριο μέρος της ομιλίας του Putin ήταν αφιερωμένο στην ιστορία της δημιουργίας της σύγχρονης Ουκρανίας.
Υπενθύμισε ότι η σύγχρονη Ουκρανία «δημιουργήθηκε πλήρως και ολοκληρωτικά από την μπολσεβίκικη, κομμουνιστική Ρωσία», μεταξύ άλλων σε βάρος των ιστορικών ρωσικών εδαφών.
«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε στην Ουκρανία πώς να εγκαταλείψει τον κομμουνισμό».
oykraniaaaa_4.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης