Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Τα 3 σενάρια για την ουκρανική κρίση και ένα συμπέρασμα… ποιος θα πληγεί οικονομικά από τον πόλεμο

Rabobank: Τα 3 σενάρια για την ουκρανική κρίση και ένα συμπέρασμα… ποιος θα πληγεί οικονομικά από τον πόλεμο

Σύμφωνα με τη Rabobank, το ανησυχητικό είναι ότι βλέπουμε ένα σενάριο υψηλού κινδύνου/ανταμοιβής για τη Ρωσία

"Η απροθυμία να αντιμετωπίσουμε όλο το μέγεθος της αποστολής μας και να το ξεπεράσουμε είναι μέρος της δειλίας μας.

Ωστόσο, το έθνος δεν έχει αυτή τη διάθεση και ζητά μόνο να του πουν ό,τι είναι απαραίτητο.
Είναι επίσης μέρος μιας ανοησίας.
Γιατί η νίκη μπορεί να εξαρτάται από εμάς καθιστώντας φανερό ότι μπορούμε να την πετύχουμε με την οικονομική μας δύναμη έτσι ώστε να διατηρήσουμε επ' αόριστον έναν αμετανόητο εχθρό εκτός από το εμπόριο και την κοινωνία του κόσμου».
Αυτά έγραφε ο J. M. Keynes, το 1940, στο βιβλίο του «How to Pay for the War».

Πώς θα πληρώσουμε για τον πόλεμο… Εξαρτάται από τον πόλεμο

Σε αντίθεση με τους δημόσιους ισχυρισμούς των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 δεν σημειώθηκε ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις του Ρώσου Προέδρου Putin για απόσυρση ορισμένων στρατευμάτων, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη: αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται τώρα στην πραγματικότητα πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα και θα μπορούσαν να προχωρήσουν ανά πάσα στιγμή.
Επιπλέον, το ευρύτερο γεωστρατηγικό σκηνικό μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που περιγράφεται λεπτομερώς δεν είναι κάτι που μπορεί να επιλυθεί εύκολα ή γρήγορα, αναφέρει η Rabobank σε νέα ανάλυσή της.
Η νέα έκθεση βασίζεται σε προηγούμενη ανάλυσή της για τη «μετακρίση της Ουκρανίας», αλλά δεν επιβεβαιώνει την πιθανότητα οποιουδήποτε γεωπολιτικού αποτελέσματος: επιχειρεί να αξιολογήσει τον παγκόσμιο μακροοικονομικό αντίκτυπο εάν επρόκειτο να συμβεί εισβολή στην Ουκρανία.
Και η Rabobank βλέπει τρία γενικά σενάρια πολέμου.

Τρία σενάρια πολέμου και οι παράμετροι

Η Rabobank προσπαθεί να καθορίσει τις παραμέτρους για τα τρία σενάρια πολέμου.


Σύνολο Παραμέτρων 1: Παγκόσμιες Εμπορικές Ροές

Στο σενάριο Α, ο πόλεμος, διαταράσσει το παγκόσμιο εμπόριο για έξι μήνες το πολύ.
Η Rabobank υποθέτει σημαντικές μειώσεις ιδίως στις εμπορικές ροές ΕΕ-Ρωσίας.
Το σενάριο Β προϋποθέτει το ίδιο, και ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται στη Ρωσία, την κατεχόμενη Ουκρανία και τη Λευκορωσία από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία και την Κορέα, αλλάζοντας τα παγκόσμια εμπορικά πρότυπα.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τέτοιες κυρώσεις: η Κίνα έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τη Ρωσία.
Ως εκ τούτου, η Rabobank υποθέτει ότι 100 δισεκατομμύρια δολάρια από το εμπόριο εμπορευμάτων μεταξύ χωρών που επέβαλαν κυρώσεις και της Ρωσίας μεταφέρονται στην Κίνα με discount, ενώ άλλες χώρες πληρώνουν υψηλότερες τιμές.
Στο σενάριο Γ, η Rabobank υποθέτει ότι η Δύση επιβάλλει επίσης αποτελεσματικές δευτερεύουσες κυρώσεις στην Κίνα και σε άλλες μη συμμορφούμενες οικονομίες.

Σύνολο Παραμέτρων 2: Ασφάλιστρα κινδύνου

Ο πόλεμος θα οδηγούσε σε αναταραχή στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, και οι φόβοι για τον πόλεμο έχουν ήδη πιέσει τις παγκόσμιες μετοχές.
Πράγματι, το Bloomberg σημείωσε πρόσφατα μια έκκληση ότι ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να είναι μια «πολική δίνη» για τις αγορές.
Για να μετρήσει αυτή τη μετατόπιση, η Rabobank αυξάνει το επενδυτικό ασφάλιστρο στα σενάρια των μοντέλων της, ώστε να αντικατοπτρίζονται ευρύτερες διαφορές μεταξύ των επιτοκίων χωρίς κίνδυνο και της απόδοσης των ριψοκίνδυνων περιουσιακών στοιχείων.
Στο σενάριο Α, τον πόλεμο, υιοθετεί μια σχετικά μικρή συνολική αύξηση του παγκόσμιου επενδυτικού κινδύνου, συγκρίσιμη με την άνοδο που παρατηρήθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Στο σενάριο Β, πόλεμος και αποτελεσματικές κυρώσεις, αυξάνει το ασφάλιστρο του παγκόσμιου επενδυτικού κινδύνου για να ταιριάξει με την αύξηση που παρατηρήθηκε κατά τον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου το 2003.
Ωστόσο, δεν θα πληγούν εξίσου όλες οι χώρες.
Για να απλοποιήσει το ποιο και το πόσο, η Rabobank εστιάζεο στον άμεσο μακροοικονομικό αντίκτυπο των τιμών της ενέργειας ως τυποποιημένο μέτρο.
Ο βαθμός στον οποίο αυξάνεται το ασφάλιστρο κινδύνου ανά χώρα εξαρτάται από την έκθεσή της στις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.
Μεθοδολογικά:

  • Οι καθαροί εξαγωγείς ενέργειας μένουν εκτός της εξίσωσης, καθώς θεωρούνται καλύτερα προστατευμένοι.
  • Εξετάζεται το μερίδιο των εισαγωγών ενέργειας στις συνολικές εισαγωγές.
  • Εξετάζεται το μερίδιο των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας στις εισαγωγές ενέργειας.

Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί μετάδοσης χρηματοοικονομικού κινδύνου, όπως τα επιτόκια - όπου οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ήδη διλήμματα πληθωρισμού/ανάπτυξης - και απώλεια «ζωικού πνεύματος».

Ωστόσο, η Rabobank πιστεύει ότι αυτή η ενεργειακή μέτρηση μιλάει καλύτερα για το πιο ισχυρό, άμεσο οικονομικό και χρηματοοικονομικό σοκ που θα μπορούσε να προκληθεί παγκοσμίως.

Σύνολο Παραμέτρων 3: Τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Υπάρχει μια μακρά ιστορία γεωπολιτικών και διαταραχών του εφοδιασμού που επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Ένας πόλεμος στην Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο της αγοράς δεδομένης της δεσπόζουσας θέσης της Ρωσίας ως παγκόσμιου προμηθευτή ενέργειας.
Στο σενάριο Α, ο πόλεμος, θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή του Brent, να αυξηθεί το κόστος διαμετακόμισης και να αυξηθούν τα ασφάλιστρα του γεωπολιτικού κινδύνου.
Η τελευταία μεγάλη διακοπή του εφοδιασμού πετρελαίου στην Ευρώπη ήταν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης το 2011, όταν οι εξαγωγές πετρελαίου της κατέρρευσαν λόγω εσωτερικών συγκρούσεων: καθώς η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη έπεσε από 1,5 MB/ημέρα σε μηδέν, οι τιμές του Brent εκτινάχθηκαν από 90 δολάρια σε περισσότερα από 125 δολάρια σε τέσσερις μήνες.
Το σενάριο Β, πόλεμος και αποτελεσματικές κυρώσεις, θα οδηγούσε το πετρέλαιο στα 135 δολάρια και υψηλότερα για πολύ περισσότερο.
Η κατάσταση είναι ακόμη πιο τρομερή σε σχέση με το φυσικό αέριο, δεδομένου ότι η Ευρώπη και η Ασία αισθάνονται ήδη μια συρρίκνωση της προσφοράς που έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη, πάνω από 200 δολάρια ανά βαρέλι ισοδύναμου πετρελαίου: η ώθηση για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες οικονομίες είχε ως αποτέλεσμα την ισχυρή αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ασία , αναγκάζοντας την Ευρώπη σε πολέμους προσφορών για περιορισμένες προμήθειες καθαρού καυσίμου.
Η Ρωσία είναι κυρίαρχος παγκόσμιος παραγωγός φυσικού αερίου και η Ευρώπη εξαρτάται ακόμη περισσότερο από αυτήν για προμήθειες, παρά για πετρέλαιο.
Δεν υπάρχει λόγος για το πόσο υψηλές θα μπορούσαν να είναι οι τιμές του φυσικού αερίου σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού, δεδομένου του πόσο υψηλές τιμές είναι ήδη σε σχέση με την ιστορία, αλλά στο σενάριο Α η Rabobank υποθέτει 175 δολάρια ανά βαρέλι ισοδύναμο πετρελαίου και στο σενάριο Β 215 δολάρια, και για πολύ περισσότερο .

Σύνολο Παραμέτρων 4: Τιμές τροφίμων

Ο πόλεμος θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στα δημητριακά, τα φυτικά έλαια και τα λιπάσματα.
Το σενάριο Α, ο πόλεμος, θα σταματούσε τις εξαγωγές σίτου, κριθαριού και καλαμποκιού της Ουκρανίας.
Με πολύ σφιχτές παγκόσμιες αγορές, αυτό θα ανέβαζε τις τιμές, ακόμη και αν τα 2/3 του σιταριού και του κριθαριού της σεζόν και το 1/3 της καλλιέργειας καλαμποκιού έχουν ήδη εξαχθεί.
Η Rabobank αναμένει άνοδο 30% στο σιτάρι και 20% στις τιμές του καλαμποκιού.
Το σενάριο Β, πόλεμος και αποτελεσματικές κυρώσεις, θα ήταν χειρότερο.
Το ρωσικό σιτάρι και το κριθάρι εξήχθησαν επίσης κατά τα 2/3 αυτή τη σεζόν, αλλά η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, γεγονός που θα οδηγούσε τις παγκόσμιες τιμές σε άνοδο 30%.
Εάν οι κυρώσεις εξακολουθούσαν να ισχύουν μέχρι τον Ιούλιο, όταν ξεκινά η συγκομιδή της επόμενης καλλιέργειας, θα μείωνε βαθιά την παγκόσμια διαθεσιμότητα σιτηρών.
Ο περιορισμός της ζήτησης θα εξαναγκαζόταν μέσω υψηλότερων τιμών: το σιτάρι θα διπλασιαστεί στη συνέχεια και το καλαμπόκι θα αυξηθεί κατά 30%.
Μέχρι το φθινόπωρο του 2022, οι αγρότες του βόρειου ημισφαιρίου (όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος του σίτου) θα μπορούσαν να επεκτείνουν την έκταση του σίτου τους περιορίζοντας άλλες καλλιέργειες, ειδικά τα σιτηρά ζωοτροφών. αλλά μόνο μέχρι τα μέσα του 2023, όταν θα συγκομιστούν αυτές οι καλλιέργειες, η αγορά σιταριού θα μπορούσε να εξισορροπηθεί κάπως.
Οι τιμές των ζωοτροφών εξαρτώνται από το εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία.
Η Κίνα εισάγει τεράστιες ποσότητες δημητριακών ζωοτροφών (καλαμπόκι, κριθάρι) από τις παγκόσμιες αγορές: μπορεί να αγοράσει αυτές τις ποσότητες σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία/Ουκρανία.
Η Κίνα θα μπορούσε επίσης να αγοράσει περισσότερο ρωσικό/ουκρανικό σιτάρι για ζωοτροφές για να αντικαταστήσει το παγκόσμιο καλαμπόκι/κριθάρι, ενώ οι παγκόσμιοι αγοραστές θα μπορούσαν να αγοράσουν αυτά που προηγουμένως εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της Κίνας.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο αντίκτυπος στο καλαμπόκι/κριθάρι θα ήταν σχετικά μικρός.
Ωστόσο, εάν η Κίνα δεν μπορεί να αγοράσει από τη Ρωσία/Ουκρανία, ο όγκος της συγκομιδής στη Ρωσία πρέπει να αποθηκευτεί και η Κίνα που αγοράζει από τις παγκόσμιες αγορές θα αντιμετώπιζε περαιτέρω παγκόσμια έλλειψη, οδηγώντας τις τιμές σε άνοδο, αν και όχι τόσο όσο για το σιτάρι.
Προβλέπουμε ότι το καλαμπόκι και το κριθάρι θα αυξηθούν κατά 30% στο σενάριο Β.
Οι παγκόσμιες αγορές φυτικών ελαίων είναι επίσης πολύ στενές, και ενώ το ηλιέλαιο δεν είναι τεράστιο σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ρωσία και η Ουκρανία εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν το 15% των συνολικών παγκόσμιων εξαγωγών φυτικών ελαίων.
Βασικοί αγοραστές από την περιοχή είναι η Κίνα και η Ινδία, αφήνοντας και πάλι το ερώτημα αν η Κίνα μπορεί να εισάγει από εκεί ή όχι.
Εάν η Κίνα δεν μπορεί να εισάγει, οι παγκόσμιες αγορές θα πρέπει να μειώσουν τη ζήτηση μέσω της σημαντικής αύξησης των τιμών.
Η Rabobank υποθέτει αύξηση 20% στις τιμές των φυτικών ελαίων στο σενάριο Β.

Μη μετρήσιμο σενάριο Γ

Το σενάριο Γ σημαίνει πόλεμο, η Δύση επιβάλλει αποτελεσματικές κυρώσεις στη Λευκορωσία/Ρωσία και στη συνέχεια αποτελεσματικές δευτερεύουσες κυρώσεις σε άλλες οικονομίες της Κίνας που έχουν σχέση με τη Ρωσία.
Αυτό θα είχε τόσο διασπαστικό αποτέλεσμα στις παγκόσμιες εμπορικές ροές που τα μακροοικονομικά μοντέλα δεν μπορούν να το συλλάβουν: κανένα μοντέλο της παγκοσμιοποιημένης διεθνούς οικονομίας σήμερα δεν μπορεί να περιγράψει τον πολιτικοοικονομικό της διχασμό πιο κοντά σε αυτόν που επικρατούσε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αναφέρει η Rabobank.
Ωστόσο, τονίζει ότι μπορεί να περιγραφεί ποιοτικά.
Ως σύγχρονο παράδειγμα αυτής της απομόνωσης, δείτε την οικονομική αναταραχή που βιώνει το Ιράν, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, τον αντίκτυπο του Covid στην εφοδιαστική αλυσίδα, τα συνοριακά προβλήματα λόγω Brexit ή την ξαφνική απώλεια των κινεζικών εξαγωγικών αγορών που βιώνουν οι Αυστραλοί οινοπαραγωγοί.
Ένας συνδυασμός όλων αυτών θα προέκυπτε από τις δυτικές κυρώσεις που χωρίζουν τον κόσμο σε χώρες «μαζί μας ή εναντίον μας» (κάτι που μια πρώην κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγοριοποίησε τη δική της στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράκ πριν από δύο δεκαετίες).
Οι αγορές είναι απροετοίμαστες για τέτοιες εξελίξεις – όπως ήταν για το Brexit, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και τον Covid.
Ως εκ τούτου, ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες ανησυχούν για το ότι είναι πολύ σκληρές με τη Ρωσία, και ακόμη και η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι προσεκτική σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ρεαλιστικά με την επιβολή κυρώσεων με τις οποίες θα συμμορφωθούν άλλοι παγκοσμίως.

Σοκ τιμών εμπορευμάτων χρησιμοποιώντας NiGEM

Για να υπολογίσει τον αντίκτυπο ενός σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων που θα προκύψει από τον πόλεμο, η Rabobank χρησιμοποιεί το μακροοικονομικό εμπορικό μοντέλο, «NiGEM».
Το θετικό του NiGEM είναι ότι όλες οι σχετικές μεταβλητές --τιμές εμπορευμάτων, εμπορικές μεταβλητές, ασφάλιστρα κινδύνου-- μπορούν να προσαρμοστούν για να προσομοιώσουν έναν πιθανό πόλεμο και ταυτόχρονα να λάβουν υπόψη τις αλληλεξαρτήσεις της χώρας μέσω του εμπορίου, του ανταγωνισμού, των χρηματοπιστωτικών αγορών και των διεθνών αποθέματα ενεργητικού.
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις NiGEM σε ένα «νέο-κεϋνσιανό» πλαίσιο και οι ακαμψίες του οδηγούν σε μια αργή διαδικασία προσαρμογής σε περίπτωση εξωτερικών κραδασμών.

Οπτικοποίηση των σεναρίων

Έχοντας σχεδιάσει τα δύο μετρήσιμα σενάρια Α και Β και τις βασικές της υποθέσεις για εισροές, τα αποτελέσματα του μοντέλου μπορούν τώρα να περιγραφούν:

Ο μακροοικονομικός αντίκτυπος

Πληθωρισμός

Το σενάριο Α, ο πόλεμος, θα έβλεπε μια σημαντική προς τα πάνω αναθεώρηση του ετήσιου πληθωρισμού το 2022, που θα κυμαίνεται από 0,6 - 1,6 π.μ., και στη συνέχεια σταθερός σε -0,7 π.μ. αλλά στο παρόν σκηνικό φαίνονται ήπιες ή συνέχιση της πρόσφατης τάσης, η οποία μιλά για την κλιμάκωση των σημερινών πληθωριστικών πιέσεων.
Το σενάριο Β, πόλεμος και αποτελεσματικές κυρώσεις, θα επιφέρει ανοδικές αναθεωρήσεις του ετήσιου πληθωρισμού ΔΤΚ το 2022, που θα κυμαίνεται από 1,3 έως 3,5 ποσοστιαίες μονάδες και στη συνέχεια περαιτέρω 1,4 – 5,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2023.
Αυτή είναι μια σημαντική συνέχεια του τρέχοντος πληθωριστικού σοκ.

Ανάπτυξη του ΑΕΠ

Το σενάριο Α, ο πόλεμος, προβλέπει χαμηλότερη ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις και επομένως αναθεωρήσεις προς τα κάτω για την αύξηση του ΑΕΠ το 2022 και το 2023 σε σχέση με το βασικό σενάριο.
Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι χαμηλότερη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες τόσο το 2022 όσο και το 2023.
Το σενάριο Β, πόλεμος και αποτελεσματικές κυρώσεις, είναι πιο δραματικό.

Η ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι χαμηλότερη κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες και 0,6 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 και το 2023.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης είναι χαμηλότερος κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 και 1,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, όπου η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ είναι μόλις 1,1% ετησίως.

«Τι πλήρωσες στον πόλεμο, μπαμπά;»

Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ουκρανικός λαός είναι αυτός που θα πλήρωνε το σωματικό, ψυχολογικό και οικονομικό τίμημα ενός πολέμου.
Ωστόσο, οι πολιτικοί άλλων χωρών πρέπει να ανησυχούν τόσο για τις αρχές όσο και για τις οικονομίες τους - και αυτό έχει επιπτώσεις στη στρατηγική που υιοθετήθηκε για την προσπάθεια αποτροπής του πολέμου, όπως θα αποδειχθεί.
Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί ποσοτικά πόσα άλλα κράτη θα «πλήρωναν», σύμφωνα με την Rabobank.
Όπως φαίνεται στον πίνακα:


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης