Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία «εισβάλλει ειρηνικά» στην Αν. Ουκρανία μετά την ανεξαρτητοποίηση Donetsk και Luhansk – Κυρώσεις από ΗΠΑ, ΕΕ

Η Ρωσία «εισβάλλει ειρηνικά» στην Αν. Ουκρανία μετά την ανεξαρτητοποίηση Donetsk και Luhansk – Κυρώσεις από ΗΠΑ, ΕΕ
Zelensky: Η Ρωσία παραβίασε την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, ακόμη υπάρχει χώρος για διάλογο
Σχετικά Άρθρα

(upd) Μετά από την απόφαση του Ρώσου Προέδρου Putin να αναγνωρίσει τις ημιαυτόνομες περιοχές του Donbass της Ανατολικής Ουκρανίας Donetsk και Luhansk, ως ανεξάρτητες δημοκρατίες… η Ρωσία ξεκίνησε την «ειρηνευτική εισβολή» στέλνοντας στρατεύματα για να διασφαλίσουν την ειρήνη…
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι η Ρωσία παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας αλλά θα επιμείνει στην προσπάθεια διπλωματικής λύσης.
Λόγω αυτών των εξελίξεων, η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις… εξέλιξη που είχε επίδραση στο χρηματιστήριο της Μόσχας που υποχώρησε -10,5%....

Το χρονικό του θρίλερ

Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και Luhansk και συνήψε συνθήκες φιλίας, συνεργασίας και βοήθειας μαζί τους.
Τα σχετικά έγγραφα υπέγραψε στις 21 Φεβρουαρίου 2022 ο Ρώσος πρόεδρος Putin.
Σε διάγγελμα του ο Putin ζήτησε από την Ουκρανία να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες στο Donbass που είναι ευρύτερη περιοχή στην Ανατολική Ουκρανία στα σύνορα με την Ρωσία, τονίζοντας ότι διαφορετικά η Ουκρανία θα έχει την συνολική ευθύνη για την πιθανή συνέχιση της αιματοχυσίας και επίσης προειδοποίησε ότι ελλείψει εποικοδομητικών απαντήσεων από τη Δύση στις προτάσεις για εγγυήσεις ασφαλείας, η Μόσχα έχει κάθε δικαίωμα να «λάβει μέτρα».

Ο Putin χαρακτήρισε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Donetsk και Luhansk μια πολύ καθυστερημένη απόφαση.
Από αυτούς που κατέλαβαν και κατέχουν την εξουσία στην Ουκρανία, απαιτούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών.
Η Ρωσία «έκανε τα πάντα για να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ακόμη και όταν εφάρμοσε τις συμφωνίες του Μινσκ, αλλά μάταια.

Ουκρανία και ΝΑΤΟ

Η Ρωσία έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι «η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η επακόλουθη ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ εδώ είναι ένα προκαθορισμένο σχέδιο», είναι «θέμα χρόνου», είπε ο Putin.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ουκρανία θα είνα εφαλτήριο για ένα προληπτικό χτύπημα της Δύσης κατά της Ρωσίας.
Τον Δεκέμβριο 2021, η ρωσική πλευρά πρότεινε σε ΗΠΑ και ΕΕ να συμφωνήσουν για εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο των οποίων ζήτησε από το ΝΑΤΟ να απόσχει από περαιτέρω επέκταση προς τα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων

Κριτική στην Ουκρανία

Το κύριο μέρος της ομιλίας του Putin ήταν αφιερωμένο στην ιστορία της δημιουργίας της σύγχρονης Ουκρανίας.
Υπενθύμισε ότι η σύγχρονη Ουκρανία «δημιουργήθηκε πλήρως και ολοκληρωτικά από την μπολσεβίκικη, κομμουνιστική Ρωσία», μεταξύ άλλων σε βάρος των ιστορικών ρωσικών εδαφών.
«Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε στην Ουκρανία πώς να εγκαταλείψει τον κομμουνισμό».

Zelensky: Η Ρωσία παραβίασε την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, ακόμη υπάρχει χώρος για διάλογο

Η Ουκρανία δεν θα παραχωρήσει τα εδάφη της στην Ρωσία δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky τονίζοντας ωστόσο ότι παραμένει πιστός στη διπλωματική και ειρηνική οδό διευθέτησης.
«Είμαστε πιστοί στον ειρηνικό και διπλωματικό δρόμο και μόνο αυτόν θα ακολουθήσουμε.
Δεν οφείλουμε τίποτα σε κανέναν.
Δεν θα δώσουμε τίποτα σε κανέναν.
Χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ρωσίας, η οποία αναγνώρισε την κυριαρχία των Donetsk και Luhansk, παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Όλη η ευθύνη για τις συνέπειες σε σχέση με αυτές τις ενέργειες ανήκει στην πολιτική ηγεσία της Ρωσίας.

ΥΠΕΞ Ρωσίας: Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις – Νωρίς να συζητηθεί το θέμα των συνόρων Donetsk, Luhansk

Την θέση πως η Ρωσία παραμένει έτοιμη να διαπραγματευθεί με τις ΗΠΑ και τη Δύση για το θέμα της ουκρανικής κρίσης διατύπωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova.
Μάλιστα η Zakharova επιβεβαίωσε ότι για τη Μόσχα δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την προγραμματισμένη συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov με τον Αμερικανό ομόλογό του, Anthony Blinken στη Γενεύη, μεθαύριο Πέμπτη 24/2
«Ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές (…) λέμε: είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, για τον λόγο αυτό η θέση μας παραμένει ίδια (…). Τασσόμαστε πάντα υπέρ της χρήσης της διπλωματίας» ανέφερε η Zakharova.
Σημειώνεται πως το ρωσικό ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι η Μόσχα πρέπει πρώτα να επικυρώσει τις συμφωνίες φιλίας με το Donetsk και το Luhansk, προτού συζητήσει θέματα όπως τα ακριβή σύνορα των περιοχών.

Ευρώπη και ΗΠΑ προετοιμάζουν κυρώσεις

Μετά την αναγνώριση των δύο ημιαυτόνομων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, Ευρώπη και ΗΠΑ προετοιμάζουν κυρώσεις.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, Josep Borrell Fontelles, επισήμανε ότι «η αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών του Μινσκ» προσθέτοντας ότι «η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να επιβάλει αμέσως κυρώσεις στη Ρωσία αφού αναγνώρισε τις περιοχές στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ λίγες στιγμές αργότερα ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας είναι πράξη επιθετικότητας στην Ουκρανία και ότι οι κυρώσεις πρέπει να επιβληθεί άμεσα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι η ένωση θα αντιδράσει με κυρώσεις κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας από τη Ρωσία των περιοχών της Ουκρανίας, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου καθώς και των συμφωνιών του Μινσκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου έσπευσε επίσης να σημειώσει ότι η ενέργεια του Putin σηματοδοτεί το τέλος της διαδικασίας του Μινσκ και παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία αποφάσισε να επιλέξει την αντιπαράθεση αντί του διαλόγου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών των ανταρτών της Ουκρανίας.
Διαβρώνει τις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ.
Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλλουν κυρώσεις στην Ρωσία αλλά και στις ανεξαρτητοποιημένες περιοχές, που θα περιλαμβάνουν απαγόρευση νέων επενδύσεων, το εμπόριο και χρηματοδοτήσεις.
Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν μέτρα κατά της Ρωσίας κυρίως οικονομικού περιεχομένου.
Το περίεργο πάντως είναι ότι οι ΗΠΑ τιμωρούν και τις αυτονομημένες περιοχές - οι οποίες τουλάχιστον επίσημα αποτελούν μέρος της Ουκρανίας και ουσιαστικά παραδέχονται ότι είναι πλέον μέρος της Ρωσίας.
oykraniaaa2.png
oykrania_3.png

oykraniaaaa_4.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης