Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η αναβαθμισμένη Τουρκία προκαλεί και πάλι την αδύναμη Ελλάδα – Τι κρύβεται πίσω από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Η αναβαθμισμένη Τουρκία προκαλεί και πάλι την αδύναμη Ελλάδα – Τι κρύβεται πίσω από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
Και η ουκρανική κρίση ευνοεί χρονικά τις επιδιώξεις της Άγκυρας για τη δημιουργία τετελεσμένων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Σχετικά Άρθρα

Εν μέσω ουκρανικής κρίσης αποδεικνύεται ότι τα περί αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας δεν έχουν ισχυρή βάση καθώς η Τουρκία με επιμονή και σταθερότητα ξεδιπλώνει τη «βεντάλια » των απαιτήσεών της στο επίκεντρο των οποίων παραμένει και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών για μία σειρά λόγους.
Η Τουρκία δεν φαίνεται αποθαρρυμένη από την ουκρανική κρίση, καθώς διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με τη Μόσχα, όσο και με το Κίεβο.
Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, πως η Ουκρανία ήταν από τις πρώτες χώρες που αγόρασαν τουρκικά drones ενώ οι σχέσεις Erdogan - Putin βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, προκαλώντας αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.
Εξάλλου η ουκρανική κρίση ευνοεί χρονικά τις επιδιώξεις της Άγκυρας για τη δημιουργία τετελεσμένων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Δύση έχει στρέψει το βλέμμα της στην ανατολική πλευρά της Ευρώπης.

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Η Τουρκία επίμονα από το 1974 θέτει το θέμα της αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου.
Πρόκειται για ένα αίτημα, που εντάσσεται στο αναθεωρητικό πλαίσιο των διεθνών συνθηκών του Erdogan και το οποίο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αλλά βασικός στόχος της Τουρκίας και το γνωρίζει αυτό, είναι να τεθεί με τέτοιο τρόπο στον διάλογο, ώστε στο τέλος να μην κατηγορήσει κανείς την Άγκυρα για την αποτυχία των συζητήσεων.
Και η τουρκική πλευρά το επιτυγχάνει πάντα έχοντας την ενθάρρυνση των χλιαρών αντιδράσεων ΕΕ – ΗΠΑ.
Η Τουρκία θεωρεί ότι έχει ισχυρή νομικά θέση και με αυτό τον τρόπο μπορεί να πιέσει την Ελλάδα πολύπλευρα την Ελλάδα, αντικρούοντας τις κατηγορίες πως είναι η πλευρά που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.
Εξάλλου η Τουρκία κλιμακώνει κατά καιρούς την ένταση ζητώντας την παραπομπή της υπόθεσης αυτής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ η Αθήνα δηλώνει ρητά ότι η Χάγη πρέπει να είναι η κατάληξη της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία.
Πάλι η Τουρκία κινείται ενθαρρυμένη από τη δια της σιωπής στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ.
Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu σε συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο TRT, έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο Τούρκος υπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες που καθόρισαν την παραχώρηση των νησιών και ως εκ τούτου μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα το 2022 με εναέρια και θαλάσσια μέσα παραβίασε 229 φορές το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών».

Αναβαθμισμένος και με Biden ο Erdogan

Τα περί υποβάθμισης του ρόλου της Τουρκίας με την εκλογή Biden στην αμερικανική προεδρία αποδεικνύονται…πομφόλυγες.
Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι για τις ΗΠΑ το δόγμα Kissinger περί της μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας της Τουρκίας παραμένει εν ισχύ.
Ο Τούρκος πρόεδρος έχοντας συναντήσει τέσσερις Αμερικανούς προέδρους είναι εξαιρετικά έμπειρος στον χειρισμό των αμερικανο- τουρκικών σχέσεων και ήδη έχει επιλύσει μία σειρά ζητημάτων που απασχολούσαν την Άγκυρα ενώ οι εκατέρωθεν αναφορές περί στρατηγικής συμμαχίας επαναβεβαιώνουν τη στενή σχέση της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα.
Εξάλλου είναι πασιφανές, πως η Ελλάδα προσήλθε στον διάλογο με την Τουρκία, μετά τις «παραινέσεις» των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων.
Κερασάκι στην τούρτα ήταν το αμερικανικό άδειασμα στην κατασκευή του αγωγού East Med, τη ματαίωση του οποίου διεκδικούσε η τουρκική διπλωματία.
Η κυβέρνηση Biden, η εκλογή της οποίας τρόμαζε την Τουρκία κατά πολλούς έγκυρους …«αναλυτές» στην Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι δεν υποστηρίζει την κατασκευή του έργου, «αιφνιδιάζοντας» Αθήνα και Λευκωσία.

Η ελληνο- γαλλική «φούσκα»

Σε αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο ρόλο φούσκας έχει και η ελληνο- γαλλική συμφωνία, που εξαιρεί μία σειρά ζητημάτων που απασχολούν Αθήνα και Άγκυρα.
Μέχρι στιγμής κερδισμένη από τη συμφωνία αυτή είναι η γαλλική αμυντική βιομηχανία με την προμήθεια αεροσκαφών και φρεγατών στην Ελλάδα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να θριαμβολογεί χωρίς αντίκρισμα.
Όσον αφορά την ίδια τη συμφωνία έχει αποκαλυφθεί πως Γάλλοι και Αμερικάνοι είχαν συμφωνήσει να μην ενισχύσουν την Ελλάδα με πυραύλους Scalp Naval ώστε να μην δοθεί το αμυντικό πλεονέκτημα στη χώρα απέναντι στην Τουρκία.
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που αφορά στην επικράτεια των δύο χωρών αλλά όχι στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ), γεγονός που προσγειώνει όλους όσοι θριαμβολογούσαν.
Η Γαλλία με την κίνηση αυτή κατέστησε σαφές, πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει τις επικοινωνιακές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης και διευκρινίζει τα όρια των γαλλικών δεσμεύσεων, τα οποία δεν καλύπτουν αμφισβητήσεις επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως δηλαδή είναι αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Εξάλλου ο Macron είναι... απασχολημένος με τη διεκδίκηση ρόλου για τη Γαλλία στο  ενεργειακό πόκερ στην Ουκρανία.
Τελικά φαίνεται πως η πολύπλευρη ελληνική εξωτερική πολιτική αυτό που επιτυγχάνει είναι μία…τρύπα στο νερό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης