Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γένους θηλυκού οι εσωκομματικοί αντίπαλοι Τσίπρα και Ανδρουλάκη – Η πρόταση της Ομπρέλας και οι Πράσινοι της Γερμανίας

Γένους θηλυκού οι εσωκομματικοί αντίπαλοι Τσίπρα και Ανδρουλάκη – Η πρόταση της Ομπρέλας και οι Πράσινοι της Γερμανίας
Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Τσίπρα έχουν φέρει σοβαρές αντιδράσεις για την πρότασή του για εκλογή προέδρου από τη βάση
Σχετικά Άρθρα

Ξαφνικά ο Αλέξης Τσίπρας απέκτησε Νο2 στο κόμμα αφού όπως φαίνεται το σενάριο της συμπροεδρίας στον ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτό και μάλιστα συντηρείται και διακινείται ανάμεσα στους κύκλους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του κόμματος και συγκεκριμένα από τους λεγόμενους 53. Πλέον το παραδέχονται και σύμβουλοι του πρώην Πρωθυπουργού που βρέθηκαν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης αλλά και τώρα στα δύσκολα χρόνια της αντιπολίτευσης.

Απέναντι στην εκλογή από την βάση, οι αντίπαλοι Τσίπρα αντιδρούν με συμπροεδρία

Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Τσίπρα έχουν φέρει σοβαρές αντιδράσεις για την πρότασή του για εκλογή από την βάση. Αν περάσει μία τέτοια πρόταση η εκλογή αρχηγού και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να γίνει μέσα στο Μάιο, ίσως μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις 6-7 Μαΐου. Ωστόσο, επειδή κάτι τέτοιο ίσως δημιουργήσει διάσπαση των δυνάμεων τους, ειδικά στην Κεντρική Επιτροπή που είναι κραταιοί. Το σενάριο που πλέον διακινείται, είναι να υπάρξει ένα πρόσωπο που θα έχει μαζί τον Αλέξη Τσίπρα ή όποιον εκλέξει η βάση, την ευθύνη της προεδρίας σε περίπτωση που υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με άλλο κόμμα.

Το παράδειγμα του κόμματος των Πρασίνων και η αντιπρόταση της Ομπρέλας

Δεν αποτελεί πρωτοτυπία καθώς και στην Γερμανία, το κόμμα των Πρασίνων συνδιοικείται από τους Annalena Baerbock και Robert Habeck. Η πρώτη, μάλιστα, είναι Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Olaf Scholz και ο δεύτερος αντικαγκελάριος. Λέγεται έντονα ότι η πρόταση ανήκει στον Πάνο Σκουρλέτη που έχει ήδη αντιδράσει υπερβολικά για την πρόταση Τσίπρα για εκλογή από την βάση και ότι την πρότασή του στηρίζουν αρκετά στελέχη της Ομπρέλας που θεωρούν ότι η συμπροεδρία είναι δείγμα εκσυγχρονισμού του κόμματος στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η Έφη Αχτσιόγλου σε ρόλο συμπρόεδρου ΣΥΡΙΖΑ

Το άτομο που ακούγεται ότι θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του δεύτερου πρόεδρου στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Έφη Αχτσιόγλου. Είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής από όλες σχεδόν τις τάσεις, είναι σύντροφος του γενικού γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου και ο πολιτικός της λόγος διαχέεται από μία καθαρή δομή χωρίς ακρότητες και «πολακισμούς». Και το κυριότερο, μπορεί να κάνει γκελ σε πιο κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Η ίδια έχει φιλοδοξίες αλλά δεν θέλει και δεν το έχει κάνει ποτέ να αμφισβητήσει τον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, ο ίδιος την έχει αναβαθμίσει και δημοσίως την έχει ονομάσει κεφάλαιο για την παράταξη.

Εύα Καϊλή νούμερο 2 του ΚΙΝΑΛ

Δύσκολα η ίδια θα κατέβει απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα σε μία εκλογή από την βάση. Μόνο αν γίνει δεκτή η πρόταση για συμπροεδρία θα ενεργοποιηθεί. Η Έφη Αχτσιόγλου δεν αποτελεί τη μόνη εν δυνάμει αρχηγό κόμματος. Έχουμε ξανατονίσει ότι με άλλη διαδρομή και υπό άλλες συνθήκες η Εύα Καϊλή έχει θέσει τον εαυτό της ως νούμερο 2 του ΚΙΝΑΛ απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο χρόνος θα δείξει αλλά την εσωκομματική αντιπολίτευση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είναι γένους θηλυκού.

Σωτήρης Πίκουλας

sotirispikoulas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης