Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας «ζήλεψε» το ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε εκλογή από τη βάση - Εσωκομματική φαγωμάρα

Ο Τσίπρας «ζήλεψε» το ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε εκλογή από τη βάση - Εσωκομματική φαγωμάρα
Ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιπαρατεθεί με όποιον εσωκομματικό αντίπαλό του βρει το σθένος να βγει μπροστά
Σχετικά Άρθρα

H μαζική συμμετοχή που παρατηρήθηκε στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ δελέασαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τελικά ήραν τους αρχικούς φόβους του για να αποφασίσει και αυτός εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ από την βάση.

Συνεχής η αμφισβήτηση από την Ομπρέλα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μία περίοδο που αμφισβητείται από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του και δη από τους συντρόφους του στην «Ομπρέλα» αποφάσισε να βγει στην αντεπίθεση και να τους αντιμετωπίσει σε μία ανοικτή μάχη με εκλογή νέου προέδρου από τη βάση, στα πρότυπα των εκλογών του ΚΙΝΑΛ και της Νέας Δημοκρατίας.
Άλλωστε, είχε κατηγορηθεί για έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα, για αρχηγοκεντρική αντίληψη καθώς και για απουσία ανάληψης ευθυνών για την καταστροφική κυβερνητική θητεία 2015-2019.
Βάσει αυτού του πλαισίου αμφισβήτησης που έχει τεθεί ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει πλέον πολύ σοβαρά να χάσει τα πρωτεία στο ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς από ένα ανανεωμένο σε επίπεδο ηγεσίας ΚΙΝΑΛ.

Η εκλογή από την βάση θα δυναμώσει τον Τσίπρα εσωκομματικά

Όλη αυτή η αμφισβήτηση από το εσωκομματικό μέτωπο του Αλέξη Τσίπρα δεν οδηγούσε πουθενά, κυρίως, όμως, δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην διεύρυνση που ήθελε να κάνει ο ίδιος προς το Κέντρο και στην δεξαμενή των κεντροαριστερών ψηφοφόρων. Άλλωστε, η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει σαφείς αναφορές στο 3% του κόμματος, σε σκληρές αριστερές  αντιλήψεις.

Χειροκροτούν οι πασοκογενείς, καταψηφίζουν οι εκπρόσωποι του 3%

Γι’ αυτό και η απόφαση Τσίπρα για ανοικτό συνέδριο και ανοικτή διαδικασία εκλογής προέδρου δεν ήταν μία απόφαση που έγινε δεκτή από την εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και κραταιούς αμφισβητίες του Αλέξη που προτιμούν να βρίσκεται ο Πρόεδρος σε διαρκή αμφισβήτηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισήγηση Τσίπρα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα πασοκογενή στελέχη και τελικά εγκρίθηκε με 27 ψήφους υπέρ και 11 κατά. Καταψήφισαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Βίτσας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Ράνια Σβίγγου, Εφη Καλαμαρά, Πάνος Λάμπρου.

Η βάση θα αποφασίσει για όλες τις θέσεις, όχι μόνο του αρχηγού

Το χειρότερο είναι ότι η πρόταση δεν αφορά μόνο εκλογή του αρχηγού από τη βάση αλλά και των μελών της Κεντρική Επιτροπής, ήτοι όλοι θα κριθούν και μόνο τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν ποιος θα μπει και σε ποια θέση.

Εάν νικήσει δεν θα αμφισβητηθεί εάν χάσει τις εθνικές εκλογές

Με την στάση του αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιπαρατεθεί με όποιον εσωκομματικό αντίπαλό του βρει το σθένος να βγει μπροστά και εφόσον νικήσει στις εσωκομματικές εκλογές, τότε θα βγει κερδισμένος. Επίσης, ενδεχόμενη νέα εκλογή του του δίνει και ένα «συγχωροχάρτι» για να μην αμφισβητηθεί εάν χάσει στις εθνικές εκλογές.
Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι η πρόταση Τσίπρα θέτει μεγαλύτερη ποσόστωση για τις γυναίκες στα όργανα, διαδικασία ένταξης μελών στο κόμμα ηλεκτρονικά, νέα ισχυρή επιτροπή δεοντολογίας κ.α.
Τέλος να πούμε ότι τέθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο και θέμα Πολάκη, γι’ αυτό και εκείνος ανέβασε σχετικό ποστ στην σελίδα του στο fb σχολιάζοντας θετικά την πρόταση Τσίπρα για ανοικτή εκλογή. Οι παρεμβάσεις Πολάκη στην Δικαιοσύνη και την Αστυνομία  επικρίθηκαν από την εσωκομματική αντιπολίτευση όπως ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Μπίστης και ο Σπύρος Δανέλλης. Οι παραπάνω συμφώνησαν ότι οι κινήσεις Πολάκη εκθέτουν το κόμμα.

Σωτήρης Πίκουλας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης