Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επανεξετάζοντας την ανατομία μιας φούσκας – Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 4η υπερφούσκα των τελευταίων 100 ετών

Επανεξετάζοντας την ανατομία μιας φούσκας – Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 4η υπερφούσκα των τελευταίων 100 ετών
Με βάση πολλούς δείκτες αποτίμησης της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ, αποδεικνύουν ότι βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά και καθώς η Fed ετοιμάζεται να αλλάξει την νομισματική πολιτική, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί… στις στρατηγικές τους με τις μετοχές…
Σχετικά Άρθρα

Οι φούσκες είναι μέρος της ανθρώπινης απληστίας, μέρος της νομισματικής απληστίας και μέρος της επενδυτικής αλαζονείας.
Πρόσφατα ο Jeremy Grantham εκ των κορυφαίων επενδυτών, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 4η «υπερφούσκα» των τελευταίων 100 ετών και η οποία βρίσκεται στα τελευταία της στάδια.
Με βάση πολλούς δείκτες αποτίμησης της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ, αποδεικνύουν ότι βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά και καθώς η Fed ετοιμάζεται να αλλάξει την νομισματική πολιτική, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί… στις στρατηγικές τους με τις μετοχές…
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ανάλυση στο πως αναπτύσσονται οι κύκλοι της άνθησης και της κατάρρευσης στις αγορές.
Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν δύο όμοιες φούσκες, αλλά όλες μοιράζονται μια κοινή δομή.

Το αρχικό σοκ

Οι φούσκες συνήθως ξεκινούν με ένα είδος σοκ στο σύστημα.
Ένα μεγάλο γεγονός θα μπορούσε να είναι πόλεμος, μια σημαντική πολιτική αλλαγή, απορρύθμιση, μια τεχνολογική καινοτομία, μια οικονομική καινοτομία ή μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική ή ένα κοινωνικό γεγονός ή υγειονομικό γεγονός όπως με την πανδημία.
Μετά το αρχικό σοκ δημιουργείται μια νέα ευκαιρία σε τουλάχιστον έναν τομέα της οικονομίας.
Ένα παράδειγμα είναι η ευρεία υιοθέτηση των υπολογιστών, του Διαδικτύου και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990, θέτοντας τις βάσεις για τη φούσκα των dot-com.

Η αισιοδοξία μεγαλώνει

Αρχικά ξεκινάει μια έκρηξη, ειδικά στον ευνοημένο τομέα - κλάδο, καθώς η αισιοδοξία μεγαλώνει.
Δημιουργείται ένα momentum καθώς οι τιμές των μετοχών ανακάμπτουν, ενός ή περισσότερων εμπορευμάτων ή/και ακινήτων επίσης παρασύρονται ανοδικά, γεγονός που στη συνέχεια οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση και επενδύσεις, και κατ΄ επέκταση σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη.
Ο δανεισμός τροφοδοτεί την έκρηξη.
Οι δανειολήπτες γίνονται πιο πρόθυμοι να αναλάβουν χρέη και οι δανειστές είναι ολοένα και πιο πρόθυμοι να αναλάβουν όλο και μεγαλύτερα ρίσκα καθώς βελτιώνονται οι οικονομικές προοπτικές.
Η πιστωτική επέκταση δεν προέρχεται απαραίτητα μόνο από τις τράπεζες.
Η Tulip Mania το 1636 στην Ολλανδία, για παράδειγμα, τροφοδοτήθηκε από πωλητές λαμπτήρων.
Ωστόσο, οι τράπεζες ήταν η κυρίαρχη πηγή πίστωσης από τον 19ο αιώνα.
Οι τράπεζες μπορούν να επεκτείνουν τον δανεισμό περαιτέρω και πιο γρήγορα από ότι άλλοι μηχανισμοί.
Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, συχνά δημιουργούνται νέες τράπεζες στην αναπτυσσόμενη οικονομία, π.χ. σήμερα υπάρχουν οι παλαιές τράπεζες που εκσυγχρονίζονται και οι νέες τράπεζες αμιγώς επικεντρωμένες στις νέες τεχνολογίες.
Αυτό αναγκάζει τις τράπεζες να χαλαρώσουν περαιτέρω τα πιστωτικά τους πρότυπα για να αποφύγουν την απώλεια μεριδίων αγοράς.

Ευφορία:

Μια έκρηξη μεταμορφώνεται σε ευφορία καθώς «η ορθολογική πληθωρικότητα μεταμορφώνεται σε παράλογη πληθωρικότητα». Υπάρχουν εκατοντάδες βιβλία που τεκμηριώνουν τις ατελείωτες δυνατότητες της οικονομίας (π.χ. η Ιαπωνία ως Νούμερο Ένα και το Θαύμα της Ανατολικής Ασίας στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980 και ο Dow 40.000 μονάδες το 1999).
Οι επενδυτές προσπαθούν να προεξοφλήσουν το μέλλον στο παρόν φουσκώντας τις τιμές στηριζόμενοι σε μια παραδοχή ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Μερικοί, ειδικά οι γνώστες κάθε κλάδου, συνειδητοποιούν ότι αρχίζει να δημιουργείται φούσκα, αλλά πολλοί συνεχίζουν να συμμετέχουν στην αγορά, πιστεύοντας ότι μπορούν να πουλήσουν στον «πιο ανόητο» πριν σκάσει η φούσκα.
Η απληστία αρχίζει και κυριαρχεί…
Ωστόσο, όλο και περισσότεροι αισιόδοξοι… αρχίζουν να επενδύουν στην αγορά καθώς αυξάνεται η προσοχή των μέσων ενημέρωσης και οι επενδυτές βλέπουν άλλους να πλουτίζουν.
Όπως έχουν αναφέρει πολλοί… «δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό για την ευημερία και την κρίση κάποιου από το να βλέπει έναν φίλο να πλουτίζει».
Η δύναμη του κεφαλαίου προκαλεί περαιτέρω αύξηση των τιμών και οι υγιείς επενδύσεις μετατρέπονται σε κερδοσκοπία.
Οι επενδυτές ποντάρουν στην ελπίδα βραχυπρόθεσμων κεφαλαιακών κερδών και αυξάνουν το χρέος καθώς οι άνθρωποι δανείζονται ή συναλλάσσονται επιθετικότητα για περαιτέρω κερδοσκοπία.
Τα χρήματα φαίνεται ότι είναι δωρεάν.
Η τύφλωση του εύκολου χρήματος και των εύκολων κερδών… είναι πολύ επικίνδυνη.

Δυσφορία…

Κάποια στιγμή συμβαίνει ένα γεγονός που προκαλεί μείωση της εμπιστοσύνης και παύση στην εκρηκτική αύξηση των τιμών.
Το γεγονός μπορεί να είναι μια χρεοκοπία, μια αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική, μια είδηση (πραγματική ή φημολογούμενη).
Η ανταπόκριση σε αυτά τα γεγονότα διαφέρει με βάση το μέγεθος της φούσκας και το ύψος του συσσωρευμένου χρέους.
Οι άνθρωποι που χρηματοδότησαν τις αγορές τους με δανεικά χρήματα αρχίζουν να μετατρέπονται σε πανικόβλητους πωλητές καθώς το εισόδημα από τα περιουσιακά τους στοιχεία υποχωρεί κάτω από τις πληρωμές τόκων.
Η οικονομική κατάσταση σε μια χώρα ή μια αγορά μετά από αρκετά χρόνια μοιάζει με την συμπεριφορά του ποδηλάτη.
Εάν σταματήσεις να κάνεις πετάλι θα πέσεις.
Ένα ποδήλατο που επιβραδύνει είναι στην πραγματικότητα μια καλύτερη μεταφορά όπου η φούσκα είναι αντιληπτή και έτοιμη να σκάσει.
Μερικές φορές ο πανικός εμφανίζεται αμέσως, αλλά σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν έως και αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως η κρίση.
Στην κρίση των dot-com των εταιριών νέας τεχνολογίας, ο πανικός ήταν αμέσως, ενώ χρειάστηκαν μερικοί μήνες για να επικρατήσει πανικός κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης του 2008 με την κατάρρευση της Lehman και τα ενυπόθηκα δάνεια.

Πανικός:

Δεν αντιλαμβάνονται όλοι ταυτόχρονα πότε εκτυλίσσεται μια κρίση. Οι καλά πληροφορημένοι επενδυτές και οι θεσμικοί επενδυτές συνήθως πωλούν πρώτοι.
Μόλις άλλοι συμμετέχοντες στην αγορά συνειδητοποιήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης (ίσως μετά από ένα άλλο σημαντικό γεγονός), οι ασυνήθιστα επιθετικές πωλήσεις μετατρέπονται σε πανικό καθώς όλοι προσπαθούν να βγουν έξω βίαια.
Οι τιμές των μετοχών καταρρέουν και οι μοχλευμένες εταιρείες χρεοκοπούν καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους τόκους τους.
Το sell-off στις μετοχές συνήθως εξαπλώνεται σε άλλους κλάδους και σε άλλες χώρες.
Καθώς οι χρεοκοπίες αυξάνονται, οι τράπεζες μπορεί να αρχίσουν να πτωχεύουν λόγω των προβληματικών δανείων ή μεγάλης έκθεσης, με αποτέλεσμα να καταρρέει η πιστωτική επέκταση.
Ο πανικός συνεχίζεται έως ότου ένας δανειστής έσχατης ανάγκης – συνήθως το κράτος ή οι κεντρικές τράπεζες – πείσουν τους επενδυτές ότι μπορούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση…. Και τότε πάλι κάποιοι ποιο ρισκαδόροι επενδυτές αξίας αρχίζουν να αγοράζουν ξανά.
zz1.png

zz2.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης