Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bridgewater: Λίαν συντόμως ισχυρή «διόρθωση» για τον S&P 500, στις 3.500 μονάδες ή πτώση -20%

Bridgewater: Λίαν συντόμως ισχυρή «διόρθωση» για τον S&P 500, στις 3.500 μονάδες ή πτώση -20%
Ραγδαία πτώση αναμένει για τον δείκτη S&P 500 το hedge fund Bridgewater
Σχετικά Άρθρα

Για μεγάλη διόρθωση στις αγορές, λίαν συντόμως, κάνει λόγο με ανάλυσή της η Bridgewater, που αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα πέσει στις 3.500 μονάδες (πτώση 20% από τα τρέχοντα επίπεδα).
Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Νοεμβρίου ο Ray Dalio εκτίμησε πως «τα μετρητά δεν είναι μια ασφαλής επένδυση» και πως «συνεχίζουν να είναι σκουπίδια».
Έναν μήνα αργότερα αυτό επιβεβαιώθηκε (εν μέρει) όταν ο Nasdaq και ο S&P εισήλθαν σε περιοχή διόρθωσης.
Τώρα λοιπόν ήλθε η ώρα οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου να «ξαναμιλήσουν», προβλέποντας ότι ο S&P 500 θα τύχει πτώσης πάνω 20% από τα τρέχοντα επίπεδα (4.350 μονάδες) ή, αλλιώς, στις 3.500 μονάδες, στο σημείο όπου βρισκόταν πριν από δύο χρόνια (προ Covid).
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι το εξής: «σε ποιο σημείο θα πατήσουμε το κουμπί “πώληση”» τώρα που οι μετοχές πέφτουν, στο πλαίσιο μιας αγοράς που δεν μπορεί να διαπραγματευτεί καθώς η στήριξη της Fed αίρεται.

Τι θα κάνει η Fed…

Σύμφωνα με την Bridgewater, λοιπόν, η Fed δεν έχει κανένα λόγο να βάλει στοπ στο selloff που επίκειται, καταστρέφοντας τις κερδοσκοπικές μετοχές και εκτοξεύοντας τη μεταβλητότητα σε υψηλό έτους.
ο co-CIO Dalio υποστηρίζει ότι, με τον πληθωρισμό να έχει «σκαρφαλώσει» σε υψηλό 40ετίας, το εργατικό δυναμικό να σπανίζει και τις εταιρείες να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της κόλασης που επικρατεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η Fed θα συνεχίσει την πορεία την οποία έχει χαράξει.
Σε τελική ανάλυση, όπως σημειώσαμε νωρίτερα και όπως αναγνωρίζει ακόμη και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Powell, οι ενέργειές του δεν έχουν καμία επίδραση στον πληθωρισμό, διότι αυτός βασίζεται στην προσφορά, όχι στη ζήτηση.
«Κάποια πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων δεν είναι κακό από την οπτική της Fed, επομένως θα το αφήσουν να συμβεί» λέει η Bridgewater. 

Ξεφουσκώνουν οι «φούσκες» λόγω τρύπας ρευστότητας

Μέχρι στιγμής, αναφέρει η Bridgewater, η πτώση των τελευταίων εβδομάδων ήταν «υγιής» επειδή «ξεφούσκωσε ορισμένες από τις φούσκες», όπως τα κρυπτονομίσματα.
Φυσικά, αν κρίνουμε από το θλιβερό ιστορικό τoυ hedge fund τα τελευταία χρόνια, οι ολοένα και πιο φρενήρεις -και εσφαλμένες- προβλέψεις δεν είναι καθόλου νέες.
Ωστόσο, υποδηλώνουν ότι ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων γράφει ακόμη περισσότερες απώλειες…
Κατά τ’ άλλα, πολλά από αυτά που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό είναι απλά μαθηματικά: «οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων αυξήθηκαν από ενέσεις "υπερβάλλουσας ρευστότητας"».
Τώρα που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποσύρουν τη βοήθεια που παρείχαν «δεν υπάρχουν αρκετοί αγοραστές για να καλύψουν τη διαφορά».
Το αποτέλεσμα είναι αυτό που αποκαλεί ο έτερος ισχυρός ανήρ της Bridgewater Jensen «τρύπα ρευστότητας», η οποία επηρεάζει τόσο τις μετοχές όσο και τα ομόλογα.
Λοιπόν, ναι...: Και ένα πεντάχρονο θα μπορούσε να σας το πει αυτό - η αγορά προεξοφλεί «αποστράγγιση» που ξεπερνά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

«Από τη δεκαετία του 1980, τα προβλήματα πάντα επιλύονταν με χαλάρωση.
Αυτό ίσχυε σε δημοσιονομικό και νομισματικό επίπεδο, και οι χώρες που είχαν μεγαλύτερη χαλάρωση τα πήγαν καλύτερα από τις χώρες που χαλάρωσαν λιγότερο», είπε.
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής τώρα και τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά».
Απηχώντας αυτό που λέγαμε πριν από μήνες (όταν μόνοι μας, ανάμεσα σε μια στρατιά ανίκανων οικονομολόγων και αναλυτών που πουλούσαν ότι ο πληθωρισμός δεν ήταν παροδικός αλλά ήρθε για να μείνει), ο Jensen είπε ότι για πρώτη φορά από τη Fed του Paul Volcker στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο πληθωρισμός έχει επιταχυνθεί τόσο γρήγορα, που έχει γίνει πολιτικό ζήτημα, με αποτέλεσμα ο Biden να τηλεφωνεί καθημερινά στον Powell για να κάνει κάτι για το τρέχον κλίμα.
Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό δεκαετές θα φτάσει στο 3,5% ή ακόμα και στο 4%, από 1,90% που είναι σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης