Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προσοχή αυξάνεται ο αριθμός τραπεζών και funds που βλέπουν κατάρρευση του S&P 500 έως -20% στις 3.500 μονάδες – Τι συμβαίνει;

Προσοχή αυξάνεται ο αριθμός τραπεζών και funds που βλέπουν κατάρρευση του S&P 500 έως -20% στις 3.500 μονάδες – Τι συμβαίνει;

Πολλοί βλέπουν μεγάλη διόρθωση, που θα προκαλέσει αποπληθωριστικά σοκ σε όλο τον κόσμο, αλλά θα προκαλέσει ταυτόχρονα και την Fed

Όλο και περισσότεροι αναλυτές βλέπουν πλέον την κατάρρευση του δείκτη βαρόμετρου του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, με αφορμή την μεγάλη αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Με άλλα λόγια, η διόρθωση έχει να κάνει με την πρόθεση της Fed να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς, αλλά και με τις επιπτώσεις που έχει η αύξηση στην απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς.

Τι αναφέρουν τράπεζες και funds

Για μεγάλη διόρθωση στις αγορές, λίαν συντόμως, κάνει λόγο με ανάλυσή της η Bridgewater, που εκτιμά ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα πέσει στις 3.500 μονάδες (πτώση 20% από τα τρέχοντα επίπεδα).
Επίσης, σύμφωνα με την Bridgewater η Fed δεν έχει κανένα λόγο να βάλει στοπ στο selloff που επίκειται, καταστρέφοντας τις κερδοσκοπικές μετοχές και εκτοξεύοντας τη μεταβλητότητα σε υψηλό έτους.

Μεταξύ των 3.900 και 4.130 μονάδων αναμένεται να βρει ισορροπία ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg.
Η μελέτη βασίζεται στην υπόθεση ότι τα συνολικά κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων εταιρειών στον S&P 500 θα κυμαίνονται μεταξύ 225 δολ. έως 240 δολ. και ότι τα τρέχοντα προθεσμιακά επιτόκια προβλέπουν σωστά την πολιτική της Fed για το 2022.

Για χειμώνα στις αγορές μετοχών κάνει λόγο και η επενδυτική τράπεζα Μorgan Stanley, επανερχόμενη για άλλη μία φορά στο σενάριο «φωτιά» και πάγος, για το οποίο είχε «μιλήσει» σε προηγούμενα reports της.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένει επιβράδυνση και πτώση -20% στον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street S&P 500, στις 3.500 μονάδες...
Για μεγάλη διόρθωση στις αγορές κάνει λόγο με δηλώσεις του και ο επονομαζόμενος νονός της τεχνικής ανάλυσης Ralph Acampora.
Όπως αναφέρει, ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα πέσει στις 3.500 μονάδες (πτώση 20% από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 4.400 μονάδες), μέχρι το τέλος του 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, τώρα προβλέπει μια βαθύτερη πτώση σε μια αγορά που έχει ήδη υποστεί σημαντικά πλήγματα τις πρώτες εβδομάδες του 2022.
Επίσης, ο Jeremy Grantham και ιδρυτής του fund GMO, που θεωρείται στην Wall Street θρύλος στις επενδύσεις…, κραχ στην Wall με πτώση 50% στις μετοχές...
Να σημειωθεί ότι ο Grantham είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για το σκάσιμο της φούσκας νέας τεχνολογίας dot.com όσο και για τα ενυπόθηκα δάνεια, αλλά δεν κατανόησε πόσο αποφασισμένη είναι η Fed να αποτρέψει το ξεφούσκωμα των μετοχών….
Ο ίδιος επιμένει ότι βιώνουμε στις αγορές μια υπερφούσκα και θεωρεί ότι είναι σχεδόν βέβαιος ότι θα σκάσει αυτή η φούσκα.
Πόσο χαμηλότερα θα υποχωρήσει η Wall Street; - Έως -50%
Ο χρηματιστηριακός δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα καταρρέει σχεδόν κατά 50% στις 2.500 μονάδες από τα υψηλά όλων των εποχών των 4.818 μονάδων μόλις πριν από λίγες εβδομάδες.
Παρεμπιπτόντως, το ερώτημα για το τι θα συμβεί μετά το επόμενο κραχ είναι αυτό που τέθηκε πρόσφατα από μια άλλη αρκούδα της αγοράς, τον Barry Bannister της Stifel,ο οποίος προβλέπει πτώση της αγοράς στις 4.200 μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά αναρωτιέται τι συμβαίνει μετά τη διόρθωση, όταν γράφει ότι «οι μετοχές διακινδυνεύουν την τρίτη φούσκα σε 100 χρόνια εάν η Fed χάσει τα νεύρα της και ακυρώσει μεγάλο μέρος του σχεδίου σύσφιξης.
Αμφιβάλλουμε ότι θα συμβεί σύντομα, γιατί πιστεύουμε ότι οι φούσκες είναι εξαιρετικά κακή πολιτική και οι δύο προηγούμενες φούσκες μετοχών (1929 και 2000) ακολούθησαν «χαμένες δεκαετίες».

Οι αισιόδοξοι

Πάντως, πέραν των παραπάνω, δεν λείπουν και οι αισιόδοξοι, όπως η Goldman Sachs, η οποία συστήνει ότι οποιαδήποτε αδυναμία του δείκτη S&P 500 θα πρέπει να θεωρηθεί ως αγοραστική ευκαιρία.
Το βασικό στοιχείο για τις μετοχές είναι το πόσο θα επηρεάσει την ανάπτυξη οποιαδήποτε ανοδική μετατόπιση στα επιτόκια.
Αυτό θα είναι το κλειδί για να καθοριστεί πού θα σταθεροποιηθούν οι αγορές μετοχών», αναφέρει η Goldman.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αμερικανική J P Morgan που υποστηρίζει ότι η πτώση είναι υπερβολική στην Wall και ότι η διόρθωση βρίσκεται στην τελική της φάση.
Κατά την J P Morgan οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τα επιτόκια και τα εταιρικά κέρδη είναι υπερβολικές.

Δεν θα παρέμβει η Fed;

Πολλοί βλέπουν μεγάλη διόρθωση, που θα προκαλέσει αποπληθωριστικά σοκ σε όλο τον κόσμο, αλλά θα προκαλέσει ταυτόχρονα και την Fed που θα ενεργοποιηθεί για να διασώσει τις αγορές μετοχών που δεν έχει πλέον εναλλακτική αφού διέβη τον Ρουβίκωνα το 2020 και αγόρασε εταιρικά ομόλογα και ETF άχρηστων ομολόγων για να αποφύγει μια ολοκληρωτική κατάρρευση λόγω του Covid.
Στο επόμενο κραχ, η Fed, της οποίας η μόνη συνεισφορά τα τελευταία 100 χρόνια ήταν να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και να δημιουργήσει μια επική φούσκα «φαινομενικού πλούτου», είναι να αγοράσει μετοχές και ETF, κατά τα πρότυπα της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας προτού τελικά χάσει το κυριότερο την αξιοπιστία.
Δύσκολα θα αφήσουν τις μετοχές να καταρρεύσουν….
Μέχρι τώρα η FED έχει αποδείξει ότι την ενδιαφέρει πολύ η φούσκα της Wall Street….
Το μόνο ερώτημα που έχουμε είναι πόσο κραχ μπορεί να αποδεχθεί η Fed προτού παρέμβει, ίσως 10% με 20% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης