Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νότια Κορέα: Η Σεούλ πλήρωσε τις οφειλές της Τεχεράνης στον ΟΗΕ - Από που πήρε τα κεφάλαια

Νότια Κορέα: Η Σεούλ πλήρωσε τις οφειλές της Τεχεράνης στον ΟΗΕ - Από που πήρε τα κεφάλαια
Τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Νότιας Κορέας είναι το Ιράν

Η Νότια Κορέα χρησιμοποίησε 18 εκατομμύρια δολάρια ιρανικών πόρων που παρέμεναν παγωμένοι σε τράπεζες της χώρας για να καταβάλει την εισφορά της Τεχεράνης στους προϋπολογισμούς του ΟΗΕ, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή 23/1 η Σεούλ, γεγονός που θα επιτρέψει στο Ιράν να ανακτήσει το δικαίωμα ψήφου στον Οργανισμό.
Η πληρωμή έγινε την Παρασκευή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ, αφού το Ιράν «ζήτησε εκτάκτως» από τη Νότια Κορέα να καταβάλει το οφειλόμενο ποσό, εξήγησε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.
Το Ιράν διαθέτει περισσότερα από 7 δισεκ. δολάρια που θα έπρεπε να του έχουν καταβληθεί για την εξαγωγή πετρελαίου και τα οποία παραμένουν παγωμένα σε νοτιοκορετατικές τράπεζες λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.
«Το δικαίωμα ψήφου του Ιράν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να αποκατασταθεί αμέσως μετά την πληρωμή αυτή», πρόσθεσε το υπουργείο.

Τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Νότιας Κορέας το Ιράν

Το Ιράν ήταν ο τρίτος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Νότιας Κορέας στη Μέση Ανατολή προτού οι ΗΠΑ αποσυρθούν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και επαναφέρουν τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.
Το άρθρο 19 της Χάρτας του ΟΗΕ προβλέπει την αναστολή του δικαιώματος ψήφου στη Γενική Συνέλευση για τις χώρες που οφείλουν στον οργανισμό ποσό ανώτερο από τη συνεισφορά δύο ετών.
Στις 11 Ιανουαρίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres είχε ανακοινώσει ότι το Ιράν θα πρέπει να καταβάλει 18,4 εκατομμύρια δολάρια για να ανακτήσει το δικαίωμα ψήφου.
Πέρυσι το Ιράν είχε χάσει ξανά το δικαίωμα ψήφου λόγω οφειλών, με την Τεχεράνη να δηλώνει τότε ότι δεν μπορεί να καλύψει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό λόγω των οικονομικών κυρώσεων που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.
Έπειτα από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων η Τεχεράνη κατάφερε τον Ιούνιο να χρησιμοποιήσει πόρους που παρέμεναν παγωμένοι στη Νότια Κορέα για να πληρώσει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό και να ανακτήσει το δικαίωμα ψήφου, λίγο πριν την εκλογή των νέων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης