Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αλαλούμ στη φορολόγηση των ασφαλιστικών προϊόντων - Οι έξι σημαντικές αλλαγές το 2021

Αλαλούμ στη φορολόγηση των ασφαλιστικών προϊόντων - Οι έξι σημαντικές αλλαγές το 2021
Δεν υπάρχει άλλοθι στην διοίκηση της φορολογίας στις ασφάλειες.
Σχετικά Άρθρα

Δεν υπάρχει άλλοθι στην διοίκηση της φορολογίας στις ασφάλειες.
Άφαντη παρά τις υποσχέσεις η αξιολόγηση για συνολικά φορολογικά κίνητρα σε όλους τους κλάδους ασφάλισης.
Μεγάλες αποκλίσεις και διαφορές μεταξύ διαθέσιμων επιλογών ασφάλισης και επένδυσης.
Οι διαφορετικές διατάξεις στα ομαδικά ασφαλιστήρια, οι διαφορετικές διατάξεις για τις εισφορές σε επαγγελματικά ταμεία, οι διαφορετικές για τα unit linked αποσταθεροποιούν την αγορά, αποδυναμώνουν την ζήτηση μεταξύ άλλων για ασφάλειες ζωής και υγείας, δημιουργώντας σοβαρές αποκλίσεις.

Το 2021 δεν θα μείνει στην ιστορία ένα έτος φορολογικών ‘δράσεων’ για τις ασφαλιστικές ωστόσο πέντε, έξι αλλαγές έχουν ενδιαφέρον και είναι:

  • Tο ποσοστό της προκαταβολής που βεβαιώνεται στη δήλωση φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων καθορίζεται σε 80% για τα φορολογικά έτη από το 2021 και μετά.
  • Ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος των κερδών που αποκτούν από επιχειρηματική δραστηριότητα τα νομικά πρόσωπα (με εξαίρεση τα πιστωτικά ιδρύματα) για τα φορολογικά έτη από το 2021 και εφεξής μειώθηκε σε 22%. Τα πιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να φορολογούνται με συντελεστή 29%.
  • Για το φορολογικό έτος 2021 απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, με εξαίρεση τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτή εργασία στο δημόσιο τομέα και τις συντάξεις. Η ανωτέρω απαλλαγή επεκτείνεται και για το φορολογικό έτος 2022 για τα εισοδήματα που αποκτώνται από μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
  • Ο «Φόρος Πώλησης» επιβάλλεται με συντελεστή δύο τοις χιλίοις (2%ο) στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων σε ρυθμιζόμενη αγορά ή πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης που λειτουργεί στην Ελλάδα. Ο Φόρος Πώλησης δεν επιβάλλεται, κατά περίπτωση, εφόσον προβλέπεται εξαίρεση σύμφωνα με ειδικές διατάξεις.
  • Μείωση του συντελεστή Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίου. Το ποσοστό του φόρου στη συγκέντρωση κεφαλαίων μειώνεται στο ήμισυ της μονάδας (0,5%) από ένα τοις εκατό (1%). Η εν λόγω μείωση συντελεστή φόρου καταλαμβάνει πράξεις, για τις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννάται από την 01/10/2021.
  • Φορολογία Χαρτοσήμου: Μη επιβολή τελών χαρτοσήμου σε έντοκα χρηματικά δάνεια που χορηγούνται, έστω ευκαιριακά, από ήδη υποκείμενο σε ΦΠΑ. Με τις αποφάσεις ΣτΕ 2163/2020 και 2323/2020 κρίθηκε ότι: «Η χορήγηση από πρόσωπο υποκείμενο σε ΦΠΑ για την κύρια οικονομική δραστηριότητά του, έστω ευκαιριακά, έντοκου χρηματικού δανείου, ως διάθεση κεφαλαίου σε τρίτον, έναντι του οποίου (κεφαλαίου) καταβάλλεται η δέουσα αμοιβή υπό μορφή τόκων, συνιστά παροχή υπηρεσιών από επαχθή αιτία και ως εκ τούτου, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ, καίτοι συνιστά απαλλασσόμενη δραστηριότητα.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης