Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

2%+6% τον Ιούλιο 2022 στους κατώτατους μισθούς - Ανοίγει τον Ιανουάριο ο διάλογος εν μέσω αντιδράσεων από τις επιχειρήσεις

2%+6% τον Ιούλιο 2022 στους κατώτατους μισθούς - Ανοίγει τον Ιανουάριο ο διάλογος εν μέσω αντιδράσεων από τις επιχειρήσεις
Η συζήτηση γύρω από τον κατώτατο μισθό έχει ανοίξει και οι εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν στις αρχές του επομένου έτους
Σχετικά Άρθρα

Ανοίγει μέχρι τέλος Ιανουαρίου η διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της επιτροπής για τον προσδιορισμό του Κατώτατου Μισθού, μετά την ενεργοποίηση της απόφασης για αυξήσεις 2% από την 1η του μήνα, με στόχο την επίτευξη νέας «εκλογικής αύξησης» μέσα στον Ιούλιο που θα καλύπτει την αύξηση του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση καταλήγει στην χορήγηση – επιπλέον – αύξησης ισόποσης με το ΑΕΠ μείον το 2% που θα δοθεί – ούτως ή άλλως – την 1η Ιανουαρίου 2022.
Έτσι με την αύξηση του ΑΕΠ να «κινείται» γύρω στο 8% η τελική αύξηση του κατώτατου μισθού, θα ξεκινήσει με το 2% την 1η Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί με επιπλέον 6% -7% το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, μετά τη διαμόρφωση τον Ιανουάριο στα 663 ευρώ και τον Ιούλιο στα 703 ευρώ.
Το ποσό αυτό καλύπτει εν τοις πράγμασι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση στα 750 ευρώ.

Η απόφαση Χατζηδάκη

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε την απόφαση για αύξηση από 1/1/2022 του νόμιμου κατώτατου ημερομίσθιου, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, ως εξής:
α) Για τους υπαλλήλους ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 2% και ορίζεται στα 663 ευρώ από 650 ευρώ προηγουμένως.
β) Για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο αυξάνεται επίσης κατά 2% και ορίζεται στα 29,62 ευρώ από 29,04 ευρώ προηγουμένως
Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εργασίας σε σχέση με τη διαδικασία της πρόσθετης αύξησης του νόμιμου κατώτατου μισθού και του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου το 2022, ισχύουν στο ακέραιο οι πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού.
Την κατεύθυνση, έδωσε προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι «ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί, εντός του πρώτου εξαμήνου 2022, χωρίς να πλήττεται η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και με τρόπο που θα δώσει την δυνατότητα στους συμπολίτες μας να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα βάρη».
Η αναφορά του πρωθυπουργού στη «βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», αποτελεί την «φράση κλειδί» για την τελική κυβερνητική απόφαση.
Κι αυτό γιατί ενδεχόμενη υψηλότερη αύξηση του κατώτατου μισθού συναντά την αντίδραση των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να «σηκώσουν» το αυξημένο εργατικό κόστος, καθώς ακόμη δεν έχουν συνέλθει από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Πάντως η συζήτηση γύρω από τον κατώτατο μισθό έχει ανοίξει και οι εξελίξεις αναμένεται να δρομολογηθούν στις αρχές του επομένου έτους.
δσδσ_2.JPG
Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης