Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ασφαλιστικές δύο ταχυτήτων στην Ελλάδα - Τα διεθνή πρότυπα προκαλούν πονοκέφαλο

Ασφαλιστικές δύο ταχυτήτων στην Ελλάδα - Τα διεθνή πρότυπα προκαλούν πονοκέφαλο
Τα ΔΠΧΑ17 προκαλούν πονοκέφαλο - Οι μικρές ασφαλιστικές έχουν σημειώσει ελάχιστη έως καθόλου πρόοδο

Λογιστικές αναντιστοιχίες μεταξύ των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών συμβάσεων στις συγκριτικές πληροφορίες προβλέπεται να υπάρξουν κατά την μετάβαση των ασφαλιστικών και πρώτη εφαρμογή των ΔΠΧΑ 17.
Το νέο μοντέλο φέρει υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας και ποικίλλει ανάλογα με τα λογιστικά μοντέλα και τις πολιτικές των ασφαλιστικών ενώ αρκετές από τις ελληνικές εταιρείες μέλη διεθνών ασφαλιστικών ομίλων έχουν κάνει σημαντικά βήματα, ωστόσο οι μικρότερες γενικών ασφαλίσεων δεν σημειώνουν πρόοδο.

Το σκηνικό πριν την οριστικοποίηση

Στοχεύοντας στο μετριασμό των πιθανών αναντιστοιχιών τον Ιούνιο του 2021 το συμβούλιο διεθνών λογιστικών προτύπων δημοσίευσε προσχέδια έκθεση τροποποίησης για περιορισμό του πεδίου εφαρμογής του ΔΠΧΑ 17.
Η προτεινόμενη τροποποίηση έχει ως βασικό σκοπό να καταστήσει δυνατή την επικάλυψη ταξινόμησης των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων στις συγκριτικές περιόδους που παρουσιάζονται κατά την αρχική εφαρμογή του ΔΠΧΑ 17 και του ΔΠΧΑ 9, δεδομένου ότι πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Η προαιρετική επικάλυψη ταξινόμησης, διευκρινίζει η KPMG θα έχει ως σκοπό να εφαρμοστεί σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με υποχρεώσεις από ασφαλιστικές συμβάσεις και στα οποία το ΔΠΧΑ 9 δεν έχει εφαρμοστεί κατάτις συγκριτικές (συγκριτικές περίοδοι 1 Ιανουαρίου 2021 ως και 31 Δεκεμβρίου 2022) περιόδους και να επιτρέψει την ταξινόμηση των στοιχείων αυτών στις συγκεκριμένες περιόδους με βάση την προσδοκία για τον τρόπο ταξινόμησής τους κατά την αρχική εφαρμογή του ΔΠΧΑ 9.
Επίσης έχει σκοπό να εφαρμόζονται σε συγκριτικές περιόδους που έχουν επαναδιατυπωθεί για το ΔΠΧΑ 17 και να εφαρμόζεται σε επίπεδο χρηματοοικονομικού μέσου.
Η προτεινόμενη προσέγγιση θα ενισχύει περαιτέρω την χρησιμότητα των συγκριτικών πληροφοριών επιτρέποντας στους ασφαλιστές να αποφύγουν σημαντικές αναντιστοιχίες ενισχύοντας παράλληλα την συγκρισιμότητα μεταξύ των περιόδων, κατά την έκδοση των πρώτων χρηματοοικονομικών καταστάσεων με βάση τα ΔΠΧΑ17.

Πιέσεις που οδηγούν σε ασφυξία, η Ευρώπη και η Ελλάδα

Με λιγότερο από ένα μήνα πριν από την ημερομηνία του ισολογισμού έναρξης βάσει του νέου προτύπου ΔΠΧΑ 17, η πίεση αυξάνεται στις ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως.
Σύμφωνα με πρόσφατη συγκριτική αξιολόγηση της ετοιμότητας 25 μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών που διεξήγαγε το δίκτυο της KPMG, η πλειοψηφία αυτών έχουν οριστικοποιήσει τον σχεδιασμό του τελικού μοντέλου, έχουν επιλέξει τις λύσεις συστημάτων υπολογισμού και έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση, στη διαμόρφωση παραμέτρων και στην εκτέλεση δοκιμών.
Εντούτοις λιγότερο από 30% του δείγματος των εταιρειών έχουν καταφέρει να ολοκληρώσει πολλαπλές επαναλήψεις δοκιμών, με τις προσπάθειες βελτιστοποίησης και δημιουργίας συγκριτικών αποτελεσμάτων να εντείνονται.
Στην Ελλάδα το επίπεδο ετοιμότητας των ασφαλιστικών εταιρειών ποικίλει, ανάλογα με την δραστηριότητά τους (Ζωής ή Γενικών) και το αν αποτελούν μέρος κάποιου ομίλου ή όχι. Αρκετές από τις ελληνικές εταιρείες μέλη διεθνών ασφαλιστικών ομίλων, έχουν κάνει σημαντικά βήματα προόδου κυρίως στο κομμάτι της επιλογής και του σχεδιασμού της λύσης υλοποίησης και στη μεθοδολογική προσέγγιση σημαντικών τεχνικών θεμάτων του προτύπου, εκμεταλλευόμενοι την τεχνογνωσία και την υποστήριξη του ομίλου στον οποίο ανήκουν, με τις μικρότερες εταιρείες - κυρίως γενικών ασφαλίσεων - να έχουν σημειώσει μικρή ή και καθόλου πρόοδο.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης